22.10.2020 klo 13:06
Uutinen

Yleisen työttömyyskassan jäsenyyden tarjoaminen työsuhde-etuna ei ole syrjintää – Ammattiliiton jäsenyys ei tuo työttömyysturvaa

Työnantaja päättää, mitä etuja se tarjoaa ja mistä ne hankitaan. Kuten kaikkien henkilöstöetujen kohdalla, työntekijä voi päättää työttömyyskassan jäsenyyden hyödyntämisestä itse.

Yrittäjämediat kertoi lokakuun puolivälissä Ravintolaketju Taikurin suunnitelmista ryhtyä tarjoamaan yleisen työttömyyskassan jäsenyyttä työntekijöilleen työsuhde-etuna jo ensi vuonna.

Asia herätti paljon keskustelua, ja reaktioita tuli puolesta ja vastaan.

Yleisen työttömyyskassan jäsenyyden voi tarjota henkilöstöetuna

Nyt Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n lakimies Paula Ileskivi kertoo järjestön verkkojulkaisussa, että yleisen työttömyyskassan jäsenyyden tarjoaminen työntekijöille olisi syrjintää, jos se jättää toimialakohtaisiin työttömyyskassoihin kuuluvat edun ulkopuolelle.

Väite ei pidä paikkaansa.

– Kun kyseessä on henkilökuntaetu, työnantaja voi päättää, mistä etu hankitaan. Jos se on yhdenvertaisesti tarjolla, kuten kaikille avoimen työttömyyskassan jäsenyys on, kyse ei ole syrjinnästä, Suomen Yrittäjien asiantuntija ja juristi Atte Rytkönen sanoo.

Kuten kaikkien henkilöstöetujen kohdalla, työntekijä voi päättää työttömyyskassan jäsenyyden hyödyntämisestä itse.

Rytkönen vertaa työttömyyskassan jäsenyyttä mihin tahansa muuhun henkilöstöetuun.

– Jos työnantaja tarjoaa lounasta tietystä ravintolasta, mutta työntekijä päättää syödä muualla, hän maksaa lounaansa itse. Jos työnantaja tarjoaa henkilöstöetuna kuntosalijäsenyyttä, mutta työntekijä menee mielummin uimaan, hän maksaa uintikertansa itse, Rytkönen sanoo.

Samalla tavalla yleisen työttömyyskassan jäsenyys voi olla tarjolla, mutta työntekijä voi valita, kuuluuko hän siihen vai toimialakohtaiseen työttömyyskassaan, jonka jäsenyyden maksaa itse.

Lue lisää Kaikille avoimen työttömyyskassan jäsenmaksun maksaminen ei ole syrjintää

Ammattiliiton jäsenyys ei tuo työttömyysturvaa

SAK:n tekstissä Ileskivi paheksuu työnantajan tiedustelua työntekijöidensä ammattiliiton jäsenyydestä. Ammattiliiton jäsenyys ei olekaan työnantajan asia, eikä sen perusteella saa asettaa työntekijöitä eriarvoiseen asemaan. Työttömyyskassan jäsenyyden tarjoaminen henkilöstöetuna ei näin kuitenkaan tee, vaan tarjoaa mahdollisuuden turvautua huonompien aikojen varalta, kuten esimerkiksi koronakriisin lomautuksissa. Tämä kriisi on todistanut, että liian moni on vailla ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Ammattiliiton jäsenyys ei tuo työttömyysturvaa, eikä se ole edes toimialakohtaisen työttömyyskassan jäsenyyden ehto. Tästä monella työntekijällä on väärä käsitys.

– Työttömyysturvalla ei ole mitään tekemistä ammattiliiton jäsenyyden kanssa. Lisäksi on hyvä muistaa, että sillä, kuuluuko työntekijä mahdollisesti ammattiliittoon, ei ole työnantajalle merkitystä kuvatun kaltaista henkilöstöetua tarjottaessa tai muutenkaan, eikä sellaista tarvitse työntekijöiltä tiedustella, Rytkönen toteaa.

Suomen Yrittäjien teettämissä Yrittäjägallupeissa kiinnostus YTK:n jäsenmaksujen maksamiseen henkilöstöetuna on osoitettu kiinnostusta. Tänä syksynä teetetyn gallupin mukaan 61 prosenttia oli erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä ajatukseen. Erittäin tyytymättömiä oli 12 prosenttia ja melko tyytymättömiä seitsemän prosenttia vastaajista, joita oli 1039 kappaletta.

Lue myös ”Haluan maksaa työntekijöideni puolesta työttömyyskassan jäsenmaksun

Yrittäjä, näin hoidat työntekijäsi työttömyyskassamaksun

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi