12.11.2020 klo 11:08
Uutinen

Yksinyrittäjän tilanne ei ole parantunut koronakevään jälkeen, vuokrat suurin haaste: ”Yksinyrittäjätuki on riittämätön”

Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan yritysten tilanne on parantunut hieman. Noin puolet yrityksistä on menettänyt myynnistään yli 30 prosenttia. Yksinyrittäjä pitää suoria tukia tärkeinä.

Vaikka yritysten tilanne on hieman parantunut edellisestä mittauksesta, koronakriisin seuraukset näkyvät edelleen voimakkaasti.

Yrittäjägallupin tulosten mukaan noin puolet yrityksistä on menettänyt myynnistään yli 30 prosenttia. Kuusi prosenttia vastaajista pelkää yrityksensä kaatuvan.

– Se on paljon, toimitusjohtaja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.

– Maksuvaikeuksissa on 14 prosenttia, lopettamista pohtii 9 prosenttia ja konkurssiuhkaa kokee 4 prosenttia yrityksistä. Joka kymmenes tarvitsee lykkäyksiä maksuihin ja veroihin. Nämä ovat isoja määriä, hän jatkaa.

Yksinyrittäjä: Ei mitään positiivista sitten alkuvuoden

Helsingissä yli 20 vuotta yksinyrittäjänä toimineen Ulla Leppäkoski-Juvosen tilanne ei ole parantunut kevään jälkeen. Asiakkaista on kadonnut 60-70 prosenttia.

– Omalla kohdallani ei ole tapahtunut mitään positiivista sitten alkuvuoden. Kun kriisi iski päälle maaliskuussa, kaksi kolmasosaa asiakkaista lähti eivätkä he ole palanneet. Tiedän kollegoita, joilla asiakasmäärä on palautunut lähes normaaliksi, mutta heillä on nuorempia asiakkaita. Omat asiakkaani ovat varttuneempaa väkeä, he ovat varovaisempia, Nail Station -kynsistudiota ja kauneushoitolaa pyörittävä yrittäjä kertoo.

Leppäkoski-Juvonen pitää kustannustuen toista kierrosta ja tulevaa yksinyrittäjätukea erittäin tärkeinä.

– Ensimmäinen yksinyrittäjätuki oli täysin riittämätön etenkin Helsingissä, koska vuokrat täällä ovat korkeita. Parin tuhannen euron yksinyrittäjätuki ei riitä edes kahden kuukauden vuokraan. Vuokra on yksi keskeisimpiä asioita, johon pitäisi saada tukea kustannusten mukaisesti.

Business Finlandin ja Ely-keskusten kehittämistuet olisivat Leppäkoski-Juvosen mukaan tarpeellisia edelleen, myös yksinyrittäjille. Keväällä kehittämistukia saivat muut kuin yksinyrittäjät.

– Moni joutuu tässä tilanteessa ajattelemaan yritystoimintaansa ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Monilla yksinyrittäjillä on varmasti mielessä jotain mitä haluaisi tehdä, mutta kehittämiseen ei ole rahallisia mahdollisuuksia. Ei voida hakea lainaa eikä rahaa ole investointeihin.

Irtisanomisten määrä lisääntynyt

Yrittäjägallupin vastaajista 22 prosenttia on joutunut lomauttamaan työntekijöitään. Tilanne ei ole syksyn aikana parantunut. Lomautuksia on eniten 5–9 työtekijän yrityksissä ja teollisuudessa.

Irtisanomisista kertoo nyt suurempi osuus kuin koko kriisin aikana, yhteensä kahdeksan prosenttia. Eniten ovat joutuneet irtisanomaan yli 10 työntekijän yritykset, useimmiten teollisuuden aloilla.

Yrittäjägallupin tuloksissa pienen valon pilkahduksen tarjoaa kaupan ala, jolla joka viides yritys on pystynyt nostamaan myyntiään.

Hyvä uutinen on myös se, että peräti 83 prosenttia vastaajista arvioi pystyvänsä pitämään yrityksen työntekijämäärän ennallaan syksyn aikana. Neljä prosenttia uskoo pystyvänsä palkkaamaan lisää työntekijöitä.

Yrittäjän työttömyysturvan tarve kasvanut

Yrittäjägallup kertoo, että 35 prosenttia yrityksistä tarvitsee edelleen suoraa tukea. Määrä on vähentynyt alkusyksystä, toisin kuin yrittäjän työttömyysturvan kohdalla. Sitä kertoo hakeneensa 18 prosenttia yrityksistä, kun elokuussa osuus oli 15 prosenttia. Työmarkkinatukea tarvitsevat erityisesti yksinyrittäjät ja pienet työnantajat. Heistä yli viidennes on hakenut tai hakemassa työmarkkinatukea.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen muistuttaa, että yksinyrittäjäkin on oikeutettu kustannustukeen. Käytännössä moni jää kuitenkin sen ulkopuolelle, varsinkin jos lakiehdotuksen 2000 euron alaraja jää voimaan.

– Aika monen yrityksen kohdalla on uskottavaa, että kustannustuki jää 2000 euron rajan alle, jolloin tukea ei myönnetä. Suomen Yrittäjät on ollut sillä kannalla, että jos 2000 euroa jää alarajaksi, tuen rinnalle halutaan nopeasti uusi yksinyrittäjätuki. Tällainen on jo valmisteilla Työ- ja elinkeinoministeriössä.

Kuismanen toivoo, että yksinyrittäjät ja ongelmissa olevat työnantajayrittäjät saisivat apua myös vuokranantajilta.

– Olisi toivottavaa, että yrittäjät ja vuokranantajat pääsevät sellaisiin ratkaisuihin ja joustoihin, jotka ovat eduksi molemmille osapuolille. Usein vuokranantajan etuna on katsoa muutamaa kuukautta pidemmälle. Jos vuokraa alennetaan esimerkiksi 20 prosentilla seuraavaksi kahdeksi vuodeksi, lopputuloksena voi olla suurempi voitto kun olla monta kuukautta ilman vuokralaista.

Näin tutkittiin

Yrittäjät on seurannut Yrittäjägallupilla yritysten tilannetta koronakriisissä maaliskuusta alkaen. Koronakriisin vaikutuksia tutkittiin nyt kuudennen kerran.

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1097 pk-yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tiedot kerättiin 28.10.–4.11.2020.

Kuva: Ulla Leppäkoski-Juvosen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi