1.12.2020 klo 16:43
Uutinen

Yrittäjät: Suojavälinekulujen korvaukset yksityisille saatava selväksi – Kujala: ”Kunnat saaneet korvauksensa, mutta yksityiset eivät”

Yrittäjät ja sen sote-alojen järjestöt kiirehtivät STM:n tekevän yksiselitteisen selväksi suosituksensa, että kuntien tulee korvata koronasuojavälineiden kustannukset yksityisille palveluntuottajille. Suojamateriaalien kulutus hyvinvointipalveluissa on moninkertaistunut koronapandemian aikana.

Asia on ollut esillä myös eduskunnassa. Kuntaministeri Sirpa Paatero (sdp) vastasi edustaja Sari Sarkomaan (kok) kirjalliseen kysymykseen koronaepidemiasta johtuvien suojavarusteiden käytön lisäkustannusten korvaamisesta hyvinvointipalveluita julkiselle sektorille tuottaville järjestöille ja yrityksille.

Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala kiirehtii nyt kuntien vastuunkantoa suojavälinekorvausten maksamisessa, sillä sote-yritysten kulut juoksevat koko ajan.

– Ministeri Paatero vastauksessaan totesi, että ”palvelunjärjestäjän (kunta tai kuntayhtymä) on viime kädessä vastattava suojainten saatavuudesta osana asianmukaista hoitoa”. Mielestämme nyt tulisi kerta kaikkiaan hallituksen tehdä selväksi suosituksensa, että kuntien on huolehdittava velvoitteensa.

STM on ohjeistanut kuntia jo aiemmin.

Yrittäjien mukaan jokaisen kunnan tulee korvata koronavirukselta suojautumisen lisäkustannukset palveluita tuottaville yrityksille ja yhdistyksille. Valtio on osansa tästä jo maksanut kunnille.

– Nyt eri puolilla maata kuitenkin kustannuksia ei korvata. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa Eksote yksiselitteisesti kieltäytyi korvaamasta, Kujala kertoo.

Kunnat saaneet korvauksensa, mutta… – Kujala: ”Josko nyt kunnat hoitaisivat velvoitteensa alihankkijoilleen?”

Kunnat saivat valtionosuuksia vuoden 2020 kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana 8,1 miljardia euroa ja ne kasvoivat 20,7 prosenttia. Kunnat ovat Tilastokeskuksen lukujen mukaan pärjänneet vuoden 2020 kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana hyvin verotulokertymällä katsottuna.

Valtio on korvannut kunnille ja sairaanhoitopiireille muun muassa henkilösuojainten lisääntynyttä käyttöä. Valtio on jo aiemmin tänä vuonna osoittanut kunnille eri lisätalousarvioissa 1,4 miljardin euron tukipaketin peruspalveluiden turvaamiseksi. Kunnille osoitetaan tukea koronavirustilanteessa vuosina 2020-2021 yhteensä 5,1 miljardia.

– Korvausten ansiosta monen kunnan ennustettu tilinpäätöksen alijäämä muuttuu jopa ylijäämäksi. Hienoa, mutta josko nyt kunnat hoitaisivat velvoitteensa alihankkijoilleen, Kujala sanoo.

– Pidän erikoisena, että jotkut kunnat jopa retostelevat julkisuudessa tekevänsä nyt ylijäämäisen tilinpäätöksen.

Anssi Kujala muistutti aiemmin yrittajat.fin uutisoidessa asiasta, että suojaimien tulee lähtökohtaisesti sisältyä palveluntuottajien kanssa tehtyihin hankintasopimuksiin.

– Tarvittaessa sopimukset pitää neuvotella uudelleen siten, että niissä sovitaan henkilösuojainten kustannusten korvaamisesta. Tähän ministeri Paaterokin vastauksessaan viittaa.

Hoitokotiyrityksessä koronasuojautumisen suorat kustannukset jo 100 000 euroa

Suojamateriaalien kulutus hyvinvointipalveluissa on moninkertaistunut koronapandemian aikana.

Helsinkiläisessä Hoitokoti Päiväkummussa koronasuojautumisen suorat kustannukset suojavälineisiin ovat olleet jo 100 000 euroa. Koronavirukselta suojautumisen aiheuttamista lisäkustannuksista hoitokotiyritys on saanut korvauksia vain muutamalta viikolta keväältä suu- ja nenäsuojusten osalta.

– Pandemian laskua yrityksellemme lisää se, että meillä on sairaspoissaoloja normaalia tilannetta enemmän, koska hoitajien tulee jäädä todella herkästi kotiin, Hoitokoti Päiväkummun toimitusjohtaja Anne Kangas kertoi yrittajat.fissä 20. marraskuuta.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi