2.12.2020 klo 13:51
Uutinen

Iso liikuntahalliketju taistelee rankkojen rajoitusten keskellä: ”Liikunta-alan demonisointi mietityttää”

Helsinkiläisen Arena Centerin liiketoiminta on vaikeutunut merkittävästi koronarajoitusten takia.

Muun muassa Helsingin Myllypurossa toimiva liikuntakeskus Arena Center on joutunut vaikeaan tilanteeseen Uudenmaan koronarajoitusten takia.

Arena Centerin toimipisteet ovat Suomen vilkkaimpia liikunta- ja vapaa-ajankeskuksia. Toimipisteet sijaitsevat Helsingissä Myllypurossa, Hakaniemessä ja Ruskeasuolla.

– Kaltaistemme liikuntakeskusten tilanne on vallitsevan epidemiatilanteen takia hyvin haastava. Arena Centerillä on kolme liikuntakeskusta Helsingissä, joissa on tilaa yhteensä noin 30 000 neliömetriä. Tiloista maksamamme vuokra ei todellakaan ole ihan euro tai kaksi neliöltä, joten siitä voi jokainen karkeasti laskea, ettei pelkät vuokrat ole ihan pieni summa. Kassavirta hiipuu ja kiinteät kulut ovat valtavat, joten yhtälö on todella vaikea, toimitusjohtaja Petteri Bergman sanoo.

Helsingin voimassa olevat koronarajoitukset kieltävät kaiken organisoidun harrastustoiminnan kaupungin tiloissa. Yksityisten toimijoiden suositellaan keskeyttävän kaiken sisätiloissa tapahtuvan harrastustoiminnan 30.11.–20.12. välisenä aikana.

Arena Center tarjoaa vakiovuorolaisilleen mahdollisuuden olla käyttämättä vakiovuorojaan koronarajoitusten aikana. Lisäksi liikuntatiloissa velvoitetaan kaikki yli 15-vuotiaat käyttämään kasvomaskia. Arena Center on perunut omat salibandy ja futsal -turnauksensa loppuvuoden osalta sekä keskeyttänyt omat harrastesarjansa.

– Se, mitä toimintojen keskeyttäminen tarjoamiemme palvelujen osalta tässä tilanteessa tarkoittaa, on surullista. Kun yksityisen yrityksen toimintoja keskeytetään, seuraukset kantaa yrittäjä. Palvelujemme kohderyhmä on kuitenkin sama kuin verovaroista rahoitettavien vastaavien palvelujen, Bergman jatkaa.

”Rajoitusten tulisi olla tasapuolisia”

Bergman uskoo, että Arena Centerin nykyisillä rajoituksilla pystytään tarjoamaan turvallisia liikuntapalveluita.

– Olemme sopeuttaneet toimintaamme monella tapaa ja tehneet paljon erityistoimia halleilla turvallisen liikkumisen eteen. Näillä moninaisilla toimilla pyrimme maksimoimaan liikunnan hyödyt ja samalla minimoimaan siihen liittyvät riskit.

Jos rajoitukset jatkuvat ensi vuoteen, tilanne vaikeutuu ja edessä voi olla leikkauksia.

– Kannamme myös kovasti huolta henkilöstöstämme, sillä työ on vähentynyt niin radikaalisti. Liikunta-ala on yhteiskunnassamme hyvin merkittävä työllistäjä ja nykyiset rajoitukset johtavat väistämättä monessa yrityksessä yt-neuvotteluihin ja lomautuksiin.

Koronarajoituksia koskevaa keskustelua seuratessaan Bergman on huolestunut sen sävystä. Hän toivoo, että liikunnan merkitys tunnustetaan yhtenä tärkeänä osana korona-ajasta selviytymisessä.

– Nopeata ratkaisua tähän epidemiaan ei valitettavasti ole tulossa, joten meidän täytyy oppia elämään sen kanssa, eikä meillä ei ole varaa sulkea yhteiskuntaa. Liikunnan kiistämättömät terveydelliset hyödyt huomioiden itseäni mietityttää kovasti liikunta-alan tietynlainen demonisointi ja vaatimukset lähestulkoon kaiken toiminnan keskeyttämiseen, samaan aikaan kun esimerkiksi kauppakeskukset pullistelevat väkeä monin paikoin. Rajoitusten tulisi olla tasapuolisesti oikein mitoitettuja, tarkkaan kohdennettuja ja perustua faktaan. Käsittääkseni esimerkiksi urheiluseuroissa levinneitä tartuntoja ei ole toimintojen piirissä oleviin ihmismääriin nähden juuri lainkaan ja tartunnat on pääsääntöisesti saatu ihan muualta.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi