3.12.2020 klo 11:00
Uutinen

Myynnin romahdus johtanut laajoihin lomautuksiin matkailussa – Yrittäjä: ”Viime talvena meillä oli 12 ihmistä töissä, nyt kaksi”

Matkailuyritykset ovat joutuneet koronakriisissä lomauttamaan ja vähentämään työntekijöitä huomattavasti enemmän kuin muut yritykset, kertoo tuore kysely. Basecamp Oulangan yrittäjä Keijo Salenius on kovin pessimistinen odotuksissaan tulevasta talvesta: ”Nyt kitkutellaan”.

Matkailuyritykset ovat kärsineet koronaviruksesta poikkeuksellisen paljon. Myynti on vähentynyt 92 prosentilla Suomen Yrittäjien kyselyyn vastanneista matkailuyrittäjistä. 55 prosentilla näistä myynti on vähentynyt todella rajusti, yli 50 prosenttia. Tieto käy ilmi Suomen Yrittäjien matkailualan jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä.

Koko yrittäjäjoukossa myynti on viime aikoina vähentynyt 55 prosentilla, kertoo puolestaan Yrittäjien Kantarilla loka-marraskuussa teettämä Yrittäjägallup.

– Matkailussa tilanne on siis vielä huomattavasti huonompi kuin muilla aloilla, ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Myynnin romahdus on johtanut laajoihin lomautuksiin matkailualan yrityksissä: kyselyyn vastanneista matkailuyrityksistä 55 prosenttia oli joutunut lomauttamaan työntekijöitään, kaikista yrityksistä 22 prosenttia. Vähennyksistä rajuimpaan eli irtisanomiseen jo joutunut turvautumaan 19 prosenttia matkailuyrityksistä.

Luontomatkailuyrittäjä: ”Matkailuyrityksillä, jotka sijaitsevat kauempana hiihtokeskuksista, tulee olemaan vaikea talvi”

Basecamp Oulangan yrittäjä Keijo Salenius on kovin pessimistinen odotuksissaan tulevasta talvesta.

– Nyt oletusarvo on se, että vain kitkutellaan, ja katsomme, mikä on tilanne toukokuussa 2021. Silloin rokote alkanee tehota Suomessa. Niillä pohjoisen matkailuyrityksillä, jotka sijaitsevat kauempana hiihtokeskuksista, tulee olemaan vaikea talvi.

25 kilometriä Rukalta sijaitseva hotelli- ja luontomatkailukeskus joutui irtisanomaan osan työntekijöistään maaliskuussa matkustusrajoitusten tultua voimaan. Yrityksen talven kysyntä on nojannut kokonaan ulkomaisten, muun muassa brittiläisten asiakkaiden, kysyntään. Basecamp Oulanka sijaitsee Oulangan kansallispuiston laidalla.

– Talvi on ihan tyhjä. Lokakuun syyslomaviikon jälkeen ei ole tullut rahaa sisään. Viime talvena meillä oli 12 ihmistä töissä, nyt on kaksi. Maaliskuussa piti päättää joitakin työsuhteita ja myös lomauttaa.

Yritys sulki ovensa marraskuun ajaksi.

– Suomen hallituksen linja on poikkeuksellisen päämäärätön: ei kerrota mitään pitkäaikaista tietoa matkustamisen rajoituksista. Aikajänteen pitää olla pidempi, että matkanjärjestäjät voisivat varata chartereita, tai ihmiset varata lentoja.

Yrityksen myydyin talviaktiviteetti on lumikenkäily kansallispuistossa.

Kehittämistuki oli korvaamattoman tärkeä – Katseet jo kustannustuki kolmosessa, sillä talvi tulee olemaan huono

Talvi on yrityksen pääsesonki, ja toinen sesonki on kesällä. Silloin työvoiman tarve on hieman talvea pienempi.

– Kesästä olemme älyttömän kiitollisia. Meillä kävi paljon suomalaisia asiakkaita. Meillä piti olla ulkomaalaisryhmiä, jotka peruuntuivat. Henkilökuntaa oli vähemmän töissä, sillä aktiviteetteja ei myyty yhtä paljon kuin ennen, vuonna 1995 perustetun yrityksen yrittäjä Keijo Salenius kertoo.

Saleniuksen mukaan Business Finlandin kehittämistuki on pitänyt heidät elossa.

– Käytimme tuen oppaiden palkkoihin, eli työllistämiseen. He muokkasivat tuotteemme uuteen tilanteeseen sopivaksi. Tämän piti olla 15:s vuosi brittiryhmien kanssa. Meille on tullut paljon kyselyjä ulkomailta, esimerkiksi saksalaisia olisi tulossa hirveästi, jos Suomen hallitus päästäisi heidät tänne.

Yrittäjä odottaa uutta kustannustukea, mutta pikemminkin kustannustuki kolmosta, sillä joulukuun lopulla haettavaksi avautuvan tuen vertailukuukaudet ovat kesä-lokakuu. Elinkeinoministeri Mika Lintilä on julkisuudessa puhunut kustanustuki 3:n valmistelusta.

– Kohdallamme marras-tammikuu ovat huonoja. Liikevaihto putoaa talvikaudella ainakin 80 prosenttia.

SY: Yksi apukeino on lomautuksen 200 päivän säännön korjaus – Koronapoikkeuksia syytä jatkaa kesään asti

Moni matkailuyritys on joutunut vielä ylimääräisiin vaikeuksiin niin sanotun lomautuksen 200 päivän säännön vuoksi: Jos lomautus on kestänyt yli 200 päivää, niin kuin nyt koronapandemian takia monissa yrityksissä on, lomautettu työntekijä voi irtisanoutua ilman irtisanomisaikaa. Työsuhde päättyy heti ja työntekijällä oikeus saada irtisanomisajan palkkansa samoin kuin hän saisi sen, jos työnantaja olisi irtisanonut hänet. Summa pitää maksaa heti. Sivukuluineen yhdelle irtisanotulle työntekijälle maksettava kertasumma voi olla lähellä 20 000 euroa.

– Työpaikkoja säilyisi enemmän, jos lomautuksen 200 päivän sääntöä muutettaisiin, neuvontalakimies Iivari Järvinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Koronakriisin takia vaikeuksiin joutuneita yrityksiä ja niiden työntekijöitä voi auttaa myös muilla keinoin. Yrittäjät ehdottaa, että jatketaan konkurssilain väliaikaisia muutoksia, lyhennettyä lomautus- ja yt-neuvotteluprosessia ja yrittäjän mahdollisuutta saada työmarkkinatukea kesäkuun 2021 loppuun.

Tutustu Suomen Yrittäijen matkailualan jäsenyrityksille tekemään kyselyyn.

Kuva: Basecamp Oulanka

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi