Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Kustannustuen kolmas versio on vireillä – Tuen tarve jatkuu vielä ensi vuoden puolella

Elinkeinoministeri viittasi kustannustuen kolmanteen versioon kaupan tulevaisuusselonteon webinaarissa.

Kustannustuen tarve jatkuu vielä ensi vuoden puolelle. Kustannustuen kolmas versio on virkamiestasolla vireillä, sillä Lintilä viittasi kustannustukeen kaupan toimialan tulevasisuusselonteon webinaarissa.

 

Kustannustukea jaettiin ensimmäisellä kierroksella elokuun loppuun. Tukea kritisoitiin muun muassa siitä, että kriteerit ovat liian tiukat, ja suuri osa hakeneista yrityksistä jäi siksi ilman tukea.

Toinen versio kustannustuesta pyritään saamaan voimaan joulukuussa ja kustannusten haku avattaisiin joulukuun lopussa.

Suomen Yrittäjät on peräänkuuluttanut muun muassa toimialakohtaisten erojen ottamista huomioon tukijakson ajankohdan määrittämisessä. Monelle alalle kesäkuukaudet oli helpompi, mutta esimerkiksi tapahtuma-ala kärsi silloinkin. Marras-joulukuussa tautitilanteen pahentuessa rajoitukset ovat kiristyneet, ja useilla aloilla vuoden tärkein myyntikausi on vaikeuksissa. Siksi yhtä tiukkaa tukikautta ei ole järkevää määritellä. Myös yksinyrittäjätuki on tarpeen, ja se onkin valmisteilla.

Lue lisää Uusi ja paranneltu kustannustuki tulee – Yrittäjä: "Tuki on elinehto, jos matkailu ei ala elpyä"

Eri alojen toimijat kärsivät eri tavoin eri aikaan

Suomen Yrittäjien Kaupan ja palveluiden valiokunnan puheenjohtaja ja Halpa-Hallin toimitusjohtaja Janne Ylinen on samaa mieltä toimialariippumattomuudesta. Monilla kaupan alan toimijoilla on erityispiirteitä, joita ei voi yhteismitallistaa.

– Esimerkiksi ruokakauppa porskuttaa hyvin, mutta muotikauppa on ollut vaikeuksissa. Ravintola-, majoitus-, matkailu- ja tukkupuolella kynnetään syvällä ja tilanne pahenee vielä, kun rajoituksia tulee lisää. Monille niistä, jotka koronakeväänä lähtivät verkkokauppiaiksi, digitaalisuus ei ole tuonut helpotusta, sillä verkkokauppa vaatii työtä, kustannuksia ja kuluja. Tilanne on saattanut kurjistua entisestään, Ylinen kertoo.

Kauppiaiden tilanteet vaihtelevat myös alueittain. Pahasta tautitilanteesta kärsivällä alueella myynnit ovat saattaneet tipahtaa jopa puoleen. Erikoiskaupan toimijat esimerkiksi kauppakeskuksissa kärsivät puolestaan kokoontumisrajoituksista julkisissa tiloissa.

– Muutaman viikonkin huono tilanne voi olla kohtalokasta pk-yrittäjälle. Uskon, että keskustelu vuokranalennuksista alkaa jälleen. Tämä kaikki kertoo siitä, että apua tarvitaan edelleen, Ylinen sanoo.

Hän toivoo, että kustannustuen toista versiota tarkastellaan ja kolmatta versiota parannellaan niiden oppien pohjalta. Tuen tarve ei ole vielä ohi

– Uskon, että tukea tarvitaan vielä ainakin kaksi ensimmäistä neljännestä ensi vuodesta, hän ennustaa.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi