7.12.2020 klo 12:06
Uutinen

Pieni maalitehdas Paraisilta otti riskin ja onnistui toimintansa laajentamisessa koronavuotena – ”Tämä on meille uusi mahdollisuus”

Alle 20 henkeä työllistävä maalitehdas yli tuplasi kokonsa väliaikaisesti, kun se koronavuonna ryhtyi valmistamaan käsidesiä. Riskejä oli otettava ja muutama läheltä piti -tilanne piti ratkoa, mutta lopulta yritys pääsi tekemään laajennuksen toimintaansa pysyvämmin. Työ näkyy myös liikevaihdossa ja tuloksessa.

Paraisilla toimiva maalitehdas GVK ei aikaillut, kun keväällä koronakriisi iski Suomeen. Yritys päätti ryhtyä valmistamaan käsidesiä, sillä yrityksessä oli etanolia, joka tuntui olevan koko maasta loppu.

Ideasta tuotantoon kesti neljä päivää. Laboratorio ryhtyi testaaman ja kehittämään tuotetta, ja myynti aloitti työnsä. Ensimmäiset tilaukset tulivat jo samana iltana.

– Nopea toiminta oli mahdollista, kun on matala organisaatio. Omistaja päätti omalla lompakollaan ottaa riskin, eikä tarvitse pelätä, että hallitus antaa potkut. Lisäksi pätevä henkilöstö mahdollisti tämän. Onnistuminen oli tiimin yhteisponnistus, omistaja ja toimitusjohtaja Anssi Seppinen kertoo.

Nopeuteen vaikutti myös se, että yrityksellä oli ympäristöluvat liuottimien käyttöön ja tilat olivat valmiiksi räjähdyssuojattuja

Yritys palkkasi viikon kuluttua tuotannon aloittamisesta 30 työntekijää lisää, ja parhaimmillaan lisätyövoimaa oli 40 työntekijää. Yritys siis yli tuplasi työntekijämääränsä. Tekijät löytyivät omien verkostojen ja henkilöstövälitysfirman kautta, mutta myös Viking Linen, Parocin ja henkilöstöravintoloiden lomautettujen työntekijöiden joukosta.

Läheltä piti -tilanteita

Matkalle onnistumiseen mahtuu monta läheltä piti -tilannetta. Etanolia yrityksessä oli, mutta sen lisätoimituksia piti jännittää. Oli tiedossa, että etanolin saatavuus voisi laskea, mutta tavarantoimittaja katkaisi toimitukset kokonaan ilman varoitusta. Myös etiketit pakkauksiin olivat välillä loppumaisillaan.

– Asiat saatiin aina viime hetkellä ratkaistua niin, ettei tuotantoa tarvinnut ajaa alas ja käynnistää uudelleen, Seppinen kertoo.

Oli myös otettava riskejä. Jotta pieni yritys sai tarvitsemansa raaka-aineet, sen piti nostaa ostovolyyminsä riittävän suuriksi ollakseen kiinnostavampi kumppani tavarantoimittajille. Käsidesipulloja tilattiin tästä syystä yli miljoona kappaletta, vaikka varmaa tietoa tuotteen menekistä ei vielä siinä vaiheessa ollut.

Luontainen askel laajentaa

Käsidesi ei ole GVK:lle pelkkä koronakokeilu. Yritys aikoo valmistaa käsidesiä, mutta myös muita hygieniatuotteita ja pintojen sekä instrumenttien desinfiointiaineita jatkossakin. Päätös syntyi jo huhti-toukokuussa.

GVK:n asiakkaat kyselivät heti alusta lähtien, täyttävätkö tuotteet erilaisia hygieniatuotteiden standardeja. Seppinen tiimeineen haki heti maaliskuussa sertifikaatteja bakteerien, virusten, hiivojen ja hygieenisen käsidesinfektion osalta.

– Sertifikaattien saamiseen meni kolme kuukautta, sillä testeihin oli jonoa. Toisaalta testit oli helppo kohdentaa bovine corona – ja noro-viruksiin. Tämä on meille uusi mahdollisuus ja luontainen askel laajentaa toimintaamme, Seppinen toteaa.

Huolestuttava ilmiö

Käsidesin kysyntä oli keväällä korkealla, mutta kesällä se laski. Syksyllä tilanne virkosi, mutta samoihin lukemiin ei ole edes toisen korona-aallon kasvaessa päästy. Syitä on monia.

– Asiakkailla on varastoissa vielä käsidesiä jäljellä, mutta on huomattavissa myös se, että asiakkaat eivät enää käytä käsidesiä yhtä ahkerasti kuin viime keväänä. Se on huolestuttavaa, varsinkin nyt, kun tautitilanne on pahentunut. Toivon, että käsidesin käyttö pysyy rutiinina niissä paikoissa, joissa käsien peseminen ei ole mahdollista, Seppinen sanoo.

Kysynnän hidastumisesta huolimatta keväällä otettu riski on kannattanut. GVK:n liikevaihto on kasvanut yli 50 prosenttia. Liiketuloskin on Seppisen mukaan ”oikein hyvä”.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi