14.12.2020 klo 11:02
Uutinen

Hyrynsalmen ”kynttiläpojasta” tuli kertaheitolla julkkis: 11-vuotias Juho haaveilee yrittäjyydestä ja omasta traktorista

Kemppaisen perheen jätkänkynttiläbisnes lähti nopeasti lentoon. 11-vuotias Juho Kemppainen ahertaa kynttilöiden parissa päivittäin.

Hyrynsalmella asuvasta Juho Kemppaisesta tuli julkkis pian sen jälkeen, kun hänen ja perheen yhteinen jätkänkynttiläprojekti lähti liikkeelle vauhdikkaasti.

Alun perin Juhon ja hänen siskonsa johdolla perustetun yrityksen piti tehdä vain joitakin satoja kynttilöitä paikalliselle matkailuyrittäjälle. Nyt työmäärä on moninkertaistunut, kun vasta perustettu yritys sai ison tilauksen Puuilo-ketjulta. Samalla myös paikallisten asukkaiden kiinnostus on lisääntynyt ja kyselyitä kynttilöistä on tullut muualtakin Suomesta. Äskettäin Supercellin perustaja Ilkka Paananen kiinnostui hankkeesta ja tilasi kynttilöitä itselleen. Julkisuutta hankkeelle on tullut valtamedioita myöten.

Yrittäjämediat vieraili Kemppaisten jätkänkynttilätehtaan pääkallopaikalla perheen kotipihalla, missä 11-vuotias Juho ahertaa päivittäin sen minkä ehtii koululta ja harrastuksilta.

Juhon sisko Taru Kemppainen on Jätkä-Juho Oy:n toinen osakas. Juhon osakkuus saa sinetin lähipäivinä, kun pojan iän takia hieman tavallisuudesta poikkeava osakasjärjestely saadaan päätökseen.

Turvallisuus etusijalla

Juho hoitaa suurimman osan jätkänkynttilöiden työvaiheista, lukuun ottamatta painavien, jopa yli 20-kiloisten puupöllien kantamista. Moottorisahan käsittely hoituu kuin ammattilaiselta ikään.

Turvallisuus on ollut koko ajan tärkein kriteeri Juhon työskentelyssä. Pitään metsäalalla yrittäjänä toiminut isä Teuvo Kemppainen on aina paikalla, kun poika käsittelee moottorisahaa.

– Olemme käyneet läpi kaikki turvallisuusasiat, turvavarusteet ja laitteiden oikean käytön, hän kertoo.

Työturvallisuus on Kemppaisten kynttilätehtaassa korkealla tasolla myös siksi, että Husqvarna lähti mukaan tukemaan projektia. Sitä kautta Juholle saatiin uudet turvavarusteet kuten moottorisahan kestävät haalarit, kypärä ja turvakengät. Husqvarna tukee kynttilävalmistusta myös uusilla moottorisahoilla.

Tavoitteena yrittäjän ura

Projekti sai alkunsa Juhon halusta saada pesämuna omaan traktoriin. Sille on jo mukava pesämuna, sillä jätkänkynttilöitä on tilattu jo yli 2000 kappaletta.

Nuorimies on jo päättänyt, mitä haluaa tehdä isona.

– Haluan olla yrittäjä metsäalalla. Se on mukavaa hommaa, hän vakuuttaa.

Nuoresta iästä huolimatta Juho hallitsee jo metsäkoneen käytön ja monia muitakin alalla tarvittavia taitoja. Isän kanssa työskentely on saanut pojan kiinnostumaan puualasta jo pienestä pitäen.

Teuvo Kemppaisen mukaan Juhon näkymät ovat hyvät, sillä Hyrynsalmella on yhä kovempi pula alan osaajista. Työntekijöitä ei tahdo löytyä edes teiden auraukseen.

Jätkänkynttiläbisnestä Kemppaisten perhe aikoo kasvattaa jatkossa entisestään.

– Onhan tämä hienoa, että jätkänkynttilästä voi tehdä brändin. Paikallisesta ruokakaupasta on vaikea päästä ulos ilman että ihmiset jäävät kyselemään, miten se kynttilänteko sujuu, Taru Kemppainen hymyilee.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi