14.12.2020 klo 14:38
Uutinen

Saksa sulkee kaupat, mutta korvaa kustannuksia ‒ Saksassa rajoitukset ja korvaukset kulkevat käsikädessä, Suomessa eivät

Saksa sulkee kauppojen ovet lähes kuukaudeksi hillitäkseen koronaviruspandemiaa. Sillä on myös selvä maksusuunnitelma korvausten suhteen.

Saksa on ottanut järeät aseet käyttöön koronavirusepidemian torjumiseksi. Keskiviikkona 16.12. maa aloittaa sulkutoimet, joiden seurauksena vain välttämättömät kaupat ja palvelut pysyvät auki. Koulujen ja päiväkotien sulkeutuminen näkyy myös tuotantolinjoilla, sillä jonkun täytyy huolehtia kotiin jäävistä lapsista.

Kauppalehden kolumnissa Tapio Nurminen toteaa, että Euroopan talousveturi pysähtyy lähes kokonaan. Se on kallista niin valtiolle kuin niille yrittäjille, jotka joutuvat sulkemaan ovensa lähes kuukaudeksi keskellä vuoden parasta myyntikautta.

Saksa on kutienkin tehnyt selväksi, että yrityksiä ei jätetä oman onnensa nojaan, vaan valtio korvaa niille 90 prosenttia kiinteistä kuluista. Se voi tarkoittaa yksittäiselle yritykselle jopa puolen miljoonan euron pottia.

Marraskuussa Saksa kokeili kevytsulkua, jonka aikana ravintoloille korvattiin 75 prosenttia liikevaihdosta. Nyt tuki on kustannuspohjaista.

Toiminta on kallista, mutta Saksa on päättänyt pelastaa yritykset.

Nurmisen mukaan Suomi voisi ottaa opikseen Saksasta. Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen kehottaa myös seuraamaan Saksan mallia.

‒ Suomessa kustannustuki on toiminut kohtuullisesti, ja sitä voidaan kehittää jatkoa ajatelleen. Aikajänne rajoituksien ja korvauksien saamisen välillä on kuitenkin liian pitkä. Se tarkoittaa yritykselle kassakriisiä, Malinen toteaa.

Saksan mallin etu Suomen malliin verrattuna on siinä, että päätöksenteko on selkeää. Rajoitukset ja korvaukset kulkevat käsi kädessä. Suomessa näin ei ole.

‒ Suomessa mietitään jälkikäteen, pitääkö korvata ja miten korvataan. Hallituksen esityksessä tartuntatautilain muutokseksi on nyt ehdotus siitä, miten rajoitusten aiheuttamat taloudelliset vahingot korvataan, Malinen sanoo.

Tartuntatautilaki siirtää päätöksentekoa myös alueille ja paikalliselle tasolle. Se on järkevää silloin, kun on käytössä alueellisia rajoituksia. Samalla on tärkeää, että päätöksenteko on jouhevaa ja korvausten edellytykset ja kriteerit ovat säädeltyjä.

‒ Saksassa on ymmärretty, että jos yritykset tuhoutuvat, työpaikat tuhoutuvat ja koko hyvinvointiyhteiskunta on uhattuna, Malinen sanoo.

Kustannustuen toinen versio tulee haettavaksi joulukuussa ja kolmas versio on suunnitteilla.

‒ Nyt jo pitää alkaa valmistella kolmatta versiota, vaikka kakkoskierros on vasta alkamassa, jotta päästään jouhevasti alkuvuodesta liikkeelle. Marras- ja joulukuu ovat monelle yritykselle pahoja kuukausia, Malinen sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi