15.12.2020 klo 13:09
Uutinen

Verkostoista bisnestä – myös yksinyrittäjän pitää olla verkostovaikuttaja

Yrittäjä ja työelämäuudistaja Riitta Hyppänen rakentaa yhteistyötä ja kannustaa verkostovaikuttamiseen.

Ammatilliset, alueelliset ja työn kehittämisen verkostot kasvavat ja muokkaavat parhaillaan työelämää. Etätyöskentelyn lisäksi suurin muutos on yksinyrittäjien määrän kasvu. Myös yksinyrittäjä tulisi nähdä verkostoyrittäjänä ja -vaikuttajana.

– Verkostovaikuttajan rooli perustuu ajatuksiin, ei titteliin ja rahapussiin. Verkostossa pärjää pitkälle ihmissuhdetaidoilla eli luottamuksella, arvostuksella ja olemalla kiinnostunut muista ihmisistä, Riitta Hyppänen toteaa.

Hyppänen vaikuttaa itsekin aktiivisesti verkostoissa, kuten Henkilöstöjohdon ryhmä HENRY ry:ssä ja vetämässään kaakkoisen Suomen HENRY:n alueverkostossa. Alueellisia asioita hän edistää Kymen Yrittäjissä ja Kouvolan Yrittäjissä sekä toimii Suomen Yrittäjien osaamisen valiokunnassa.

– Minut tunnetaan aktiivisena henkilönä. Haluan rakentaa yhteistyötä uudella tavalla.

Uudesta osaamisesta suoraa hyötyä yritykselle

Koronakriisistä selviämiseksi yrittäjä tarvitsee ennakointikykyä. Hänen on nähtävä lähelle ja kauas, hahmotettava muutoksia toimialalla ja ihmisten käyttäytymisessä sekä arvioitava digitaalisuuden vaikutuksia asiakkaisiin ja bisnekseen. Yhteyksien luomisessa auttavat kohtaamisen taidot.

– Selviämme koronakriisistä pitämällä yhtä ja olemalla ihminen ihmiselle, Riitta Hyppänen kannustaa.

Hän kannustaa yrittäjiä pohtimaan myös omaa osaamisidentiteettiä. Se sisältää omia luontaisia vahvuuksia, kiinnostuksen kohteita, arvoja ja kaikkea osaamista, mitä itselle on kertynyt elämän varrella eri tehtävistä ja myös harrastuksista.

– Kannattaa pohtia, mitä minun pitäisi osata. Mitä moninaisempi oma osaaminen on, sitä helpompaa on löytää uusia mahdollisuuksia, Hyppänen kertoo.

Osaamista yrittäjä voi hankkia monin tavoin. Ammatillisten oppilaitosten palveluvalikoimista löytyy yrittäjälle monia mahdollisuuksia – muun muassa tutkintoja, tutkinnon osia ja täsmäkoulutuksia.

– Yrittäjän oppisopimuksesta – jossa opinnot integroidaan suoraan omaan työhön ja sen kehittämiseen – ei moni tiedä. Puhumattakaan siitä, että yksinyrittäjäkin voi opiskella oppisopimuksella, Riitta Hyppänen sanoo.

Osaamisella erinomaista asiakaskokemusta

Riitta Hyppänen kuvaa itseään työelämä- ja ihmisosaajaksi.

– Autan yrityksiä menestymään ja ihmisiä onnistumaan johtamis- ja vaikuttamistehtävässä.

Riitta Hyppäsen yrityksen palvelut liittyvät johtamiseen, osaamiseen ja oppimiseen. Osaaminen merkitsee pääomaa niin ihmiselle, yritykselle kuin yhteiskunnalle. Hyppänen auttaa tekemään osaamisia ja vahvuuksia näkyväksi.

– Osaaminen ei ole vaihtoehto – se on elinehto. Kun oma osaaminen ja vahvuudet opitaan tunnistamaan, ne voi tehdä näkyväksi myös muille ja silloin niitä pääsee hyödyntämään.

Tulevaisuudessa työ on entistä enemmän ongelmien ratkaisemista vuorovaikutustilanteissa. Tarvitaan jatkuvaa oppimista, itsensä johtamista sekä kykyä reflektoida opittua ja tehtyä.

– Yrittäjän on esimerkiksi ratkaistava, miten luoda asiakkaalle hyvää tai jopa erinomaista asiakaskokemusta tilanteista ja olosuhteista riippumatta, Hyppänen toteaa.

Lue lisää ammatillisesta koulutuksesta täältä.

Anne Öhman

anne.ohman(at)yrittajat.fi

Kuva Sami Malmberg/Same-eYes