29.12.2020 klo 11:30
Uutinen

Kirsi ja Mark Heidt toteuttivat amerikkalaisen unelman Suomessa – Valkoinen Puu -kahvila on kasvanut elämäntavasta bisnekseksi

Kirsi ja Mark Heidtin rakkaustarina alkoi kuin elokuvissa: toisilla treffeillä kihloihin ja kolmansilla naimisiin. Yhteiset unelmat ovat konkretisoituneet yrittäjinä Valkoinen Puu -kahviloissa sekä nelilapsisena perheenä. Amerikan vuosien jälkeen amerikkalainen unelma löytyi Kauhajoelta, Etelä-Pohjanmaalta.

Tämä juttu on julkaistu Yrittäjä+ -lehden numerossa 05/2020 Työpari-palstalla.

Kirsi Heidt:

– Tapasimme Markin kanssa kansainvälisellä kristittyjen nettisivustolla. Parin kuukauden yhteydenpidon jälkeen Mark tuli tapaamaan minua ja perhettäni Suomeen. Toisille treffeille minä lensin Yhdysvaltoihin, missä Mark kosi minua. Kolmannella treffeillä menimme naimisiin lapsuuden kotini puutarhassa Kauhajoella kesällä 2003. Sen jälkeen pakkasin tavarani ja muutin Yhdysvaltoihin.

Asuimme New Yorkin osavaltiossa Niagara Fallsin kaupungissa lähellä Markin perhettä. Siellä syntyivät kaksi vanhinta lastamme.

Mark työskenteli kauppaketjussa taitelijana huolehtien kaupan visuaalisesta ilmeestä. Lisäksi meillä oli keramiikkastudio, jossa Mark piti keramiikkakursseja.

Minä olin työskennellyt Helsingissä ranskalaisessa sisustusliikkeessä. Siellä olin saanut ajatuksen lampun suunnittelusta. Aloin toteuttaa ideaani Markin työpajalla savesta.

Suuri merkitys sille, että muutimme Suomeen 2007 oli, että äitini oli toiminimensä kautta myynyt paljon valaisimiamme sekä käyttökeramiikkaa. Saimme jatkuvasti uusia tilauksia, joita lähetimme Amerikasta Suomeen. Tämä hämmästytti meitä. Ajatus Suomeen muutosta alkoi hautua mielessämme.

Yhteinen unelma kahvilasta on kulkenut mukanamme pitkään. Ensin haaveilimme maaseutumatkailukohteesta, mutta totesimme, että sijaintimme ei ollut siihen optimaalinen. Aloimme pohtia kahvilan perustamista Kauhajoen keskustaan.

Kauhajoki-seura hankki vuonna 1883 rakennetun Ollonqvistin kartanon ja aloitti vuosia kestäneen remontin. Remontti valmistui ja aika kahvilan avaamiseen oli meille oikea. Visiomme sopivat yhteen. Ensimmäinen Valkoinen Puu -kahvila avautui vuonna 2011.

Romanttinen kahvilatunnelma vaatii paljon työtä. Neljäs lapsemme syntyi, kun olimme pyörittäneet kahvilaa reilun vuoden. Iso perhe ja yrittäjyys vaativat annoksen hulluutta.

Vuonna 2014 osallistuimme Suomen Paras Leipomo -televisio-ohjelmaan, josta saimme julkisuuden nostetta. Avasimme toisen kahvilan Seinäjoelle vuonna 2016 ja kolmannen Tampereelle vuonna 2020.

Olemme kokeneet myös sen vaiheen, kun kulut ovat hiipineet ylös ja tulot laskeneet hieman liikaa. Se oli shokki, mutta selvisimme. Viimeistään silloin opimme laskemaan ja seuraamaan numeroita tarkasti.

Vuonna 2017 osallistuimme KasvuOpen-tapahtumaan, joka oli mahtava mahdollisuus analysoida liiketoimintaamme. Sitä seurasi puolentoista vuoden kehitysjakso. Yrityksemme kasvoi elämäntapayrityksestä bisnekseksi.

Haluamme laajentaa toimintaamme jatkossakin. Tavoite on avata uusi toimipiste kahden vuoden välein, mutta tärkeintä on, että uusi kahvilasijainti inspiroi luomaan uutta.

Haluamme jokaisen kahvilan olevan persoonallinen ja ympäristöön sopiva. Suunnitteluvaihe on ihanaa ja hauskaa!

Työnjakomme menee niin, että Mark on visionääri, jolla on jatkuvasti uusia ideoita. Minä mietin asioita useammalta kantilta.

Aina emme näe toistemme ideoiden potentiaalia, mutta on hienoa, kun näkee toisen loistavan toteutuksen ja voi myöntää olleensa väärässä. Jos me molemmat emme lopulta innostu, emme edistä asiaa. Olemme itsemme suurimmat kriitikot ja se on oikeastaan parasta.

Mark Heidt:

– Kun tapasin Kirsin, tiesin Suomesta sijainnin. En tiennyt esimerkiksi, että Nokia on suomalainen yritys. Äitini kertoi, että meillä on ruotsalaisia sukujuuria.

Päätimme muuttaa Suomeen, sillä täällä vaikutti olevan enemmän mahdollisuuksia meille. Olen aina matkustanut paljon, joten muutto ei ollut minulle ongelma.

Työskentelin Yhdysvalloissa tapahtuma-alalla Los Angelesissa. Suuri työllistäjä oli esimerkiksi Las Vegasin hotellit.

Tapahtuma-ala on raskasta työtä ja pitkiä päiviä, ja väsyin siihen. Muutin takaisin New Yorkin osavaltioon, ja haaveilin omasta kahvilastani, jossa voisin yhdistää keramiikkatyöni ja musiikin. Kun tapasin Kirsin, kahvilahaaveesta tuli yhteinen. Matkustellessamme mietimme aina, mitä ruokia ja juomia kahvilassamme tarjottaisiin.

En ole käynyt kouluja, vaan tehnyt aina paljon töitä unelmieni eteen. Minulla on kaksoisveljeni kanssa ollut metallibändi, ja myimme esimerkiksi isän puutarhan kasviksia naapureille saadaksemme paremmat bändikamat. Olen satsannut aina 150-prosenttisesti töihini, mikä on tuonut uusia mahdollisuuksia.

Kaksi ensimmäistä lastamme syntyivät Yhdysvalloissa. Päätimme muuttaa Suomeen, koska täällä vaikutti olevan enemmän mahdollisuuksia meille. Olen aina matkustanut paljon, joten muutto ei ollut minulle ongelma. Minua on hämmästyttänyt ne monet tavat, millä yrityksiä tuetaan Suomessa. Sanonkin aina, että jokaisella on täällä mahdollisuus elää amerikkalaista unelmaa.

Aloitimme Suomessa keraamikkoina ja kiersimme messuja ja etsimme jälleenmyyjiä. Kun kolmas lapsemme syntyi koimme, että tarvitsemme jotain pysyvämpää.

Kahvilaunelman perustaksi halusimme sukuni perinnereseptit, joilla isoisäni 1950-luvun dinerissaan oli leiponut. Halusimme tarjota runsaita makuja ja yhdistimme niihin Kirsin rakkauden aitoihin raaka-aineisiin.

Meitä varoitettiin, ettei Kauhajoella voi menestyä myymällä cappuccinoa. Nautin, kun joku sanoo minulle, ettei noin voi tehdä. Saan siitä lisää tulta hännän alle!

Olemme molemmat luovia, mutta minä haaveilen koko ajan. Kirsi on se lanka, joka pitää kaiken yhdessä. Kehittelemme ajatuksiamme aina pitkälle ja siksi kaikki pienimmätkin yksityiskohdat ovat meille tärkeitä. Se on yksi syy, miksi minä en ole kassalla huonon suomen kieleni kanssa. Se latistaisi asiakaskokemuksen.

Meillä ei ole ollut ulkopuolisia sijoittajia, vaan kasvamme tulorahoitteisesti ja orgaanisesti. Joutuessamme yrityksessä taloudellisesti ahtaammalle, meidän oli pakko tarkastella toimintaamme. Yrittämisessä ei voi odottaa, että bisneskeiju tulee ja pelastaa, vaan muutoksia täytyy tarvittaessa tehdä nopeasti.

Yrityksemme perustana on halu kasvaa ja kehittää toimintaamme. Se inspiroi myös työntekijöitämme. Meillä on upea tiimi, jonka kanssa on mahdollista mennä eteenpäin. Kahdestaan Kirsin kanssa tämä kaikki ei tietenkään olisi mahdollista.


Fakta:

Kirsi Heidt, 48

Valkoinen Puu -kahvilaketjun perustaja ja toimitusjohtaja

Perhe: Puoliso Mark Heidt ja 16-, 14-, 10- ja 8-vuotiaat lapset

Harrastukset: Puutarhan ja kukkien hoitaminen, perheen kanssa puuhastelu sekä lukeminen

Mitä seuraavaksi Haluamme kasvattaa yritystä ja meillä on suuria suunnitelmia. Uteliaina seuraamme, mitä mahdollisuuksia aukeaa.

Mark Heidt, 51

Valkoinen Puu -kahvilaketjun perustaja ja luova johtaja

Perhe: Puoliso Kirsi Heidt ja 16-, 14-, 10- ja 8-vuotiaat lapset

Harrastukset: Matkustaminen, lukeminen, perheen kanssa puuhastelu ja kitaran soitto

Mitä seuraavaksi Haluamme viedä yrityksen seuraavalla tasolle.

Yritysfakta:

Valkoinen Puu

Liikevaihto: 1,5 Meur

Tulos: 53 000 euroa

Henkilöstö: 20

Perustettu: 2009

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuvat: Juha Harju