29.12.2020 klo 15:32
Uutinen

Pasifisti tatamilla –Taistelulajia harrastava Kristiina Vihervuori kehittää fysiikan lisäksi henkisiä taitoja

Pasifisti ja joogaaja, itseään kuvaa digimarkkinointiyrittäjä ja japanilaisen taistelulajin harrastaja Kristiina Vihervuori.

Juttu on julkaistu Yrittäjä Plus -lehdessä 05/2020

Vantaalainen digimarkkinointialan yrittäjä Kristiina Vihervuori saa nollattua ajatukset töistä budon perinteisen lajin, bujinkanin, harjoituksissa. Vihervuoren mukaan budolla on yllättävän paljon yhteistä joogan filosofian kanssa, mitä hän myös harrastaa.

– Treeni on toki fyysinen, mutta se on myös tapa irrottautua töistä ohjaamalla ajatukset muuhun. Harjoitus vaatii keskittymistä, ja treenien jälkeen on hyvä fiilis.

Budo tarkoittaa japanilaisia itsepuolustus- ja taistelutaitoja. Budolajeissa pyritään kehittämään fysiikan lisäksi harjoittelijan henkisiä taitoja. Vihervuori harrastaa bujinkania miehensä Janin kanssa, joka aloitti lajin jo parikymmentä vuotta sitten. Vihervuori aloitti lajin 4,5 vuotta sitten.

Lajin harrastaminen on yrittäjälle osa elämäntapaa, johon kuuluu myös astangajooga ja metsälenkit. Jooga on ollut mukana 20-vuotiaasta asti.

Tällä hetkellä pariskunta treenaa kotona, ullakolta löytyvällä tatamilla. He tekevät harjoitukset iltaisin.

– Pyrin normaalioloissa käymään pari kertaa viikossa päädojolla, eli salilla. Lapset harrastavat hyvin aktiivisesti omia lajejaan, ja heidän kuskailunsa rajoittavat myös menemisiä.

Keskellä epämukavuusaluetta

Bujinkanissa ei kilpailla ja tehdään paljolti tekniikoita ilman aseita, mutta välineinä voi myös olla muun muassa miekka tai puukko.

– Tavoitteena on löytää tapoja voittaa vastustaja mahdollisimman vähällä voimalla ja hyödyntämällä vastustajan liikettä. Parikymppisenä olin ammatiltani tanssija. Siitäkin on varmasti ollut lajin harrastamisessa hyötyä.

Vihervuori tuskailee välillä lajin väkivaltaisten elementtien kanssa.

– Koen, että on hyvä mennä epämukavuusalueelle. Bujinkanin treenaaminen tukee sitä pyrkimystä, ettei koskaan joutuisi välivaltatilanteisiin ja henkisten ominaisuuksien avulla pystyisi elämään väkivallattomasti, mutta tosipaikan tullen olisi kyky selviytyä.

Vihervuori on tutustunut lajin harrastajiin eri maista.

– Ennen koronaa matkustelimme mieheni kanssa treenileireillä ja -seminaareissa ulkomaillakin. Olen käynyt bujinkanin alkulähteillä Tokiossa treenaamassa kolmesti.

Bujinkanin harrastajat ovat tiivis yhteisö. Jani Vihervuori opettaa kotiullakon tatamilla, missä käy treenaamassa muutama henkilö.

Korona synnytti taistelutahdon

Kristiina Vihervuoren ja yhtiökumppani Jussi Lempiäisen digimarkkinointia tekevä Kinghill toimisto kärsi koronaepidemiasta, mutta yritys suuntasi toimintaa eri kohderyhmälle. Kinghillin asiakkaista pääosa on elokuvalevittäjiä, joihin koronakriisi vaikutti rajusti.

– Koronakeväänä ei tullut epätoivoa, vaan syntyi taistelutahto. Meillä oli jo olemassa idea uudesta liiketoimintamuodosta. Kehitimme sitä mieheni kanssa, ja teimme töitä yötä päivää koko loppukevään, kesän ja syksyäkin.

Kuusi henkilöä työllistävä Kinghill on perustettu vuonna 2008, Jani Vihervuori tuli mukaan kuluvana vuonna.

– Jälkeenpäin huomasin, että tuli ehkä vedettyä itsensä vähän piippuun. Toisaalta minulla on hyvät keinot selviytyä niin, että jaksan pitkät päivät.

Hän käy joka aamu lyhyellä metsäkävelyllä ja joogaa noin 20 minuuttia.

– Herään ennen kello 6. Aamujooga ja ulkoilu ovat tosi tärkeitä. Olen löytänyt keinot, miten saan itseni toimimaan optimaalisesti. Niin, että olen energinen ja töihin on kiva mennä. Olen noudattanut 10 vuotta ketoruokavaliota, jonka ansiosta myös jaksan niin hyvin.

Ketoruokavaliolla tarkoitetaan vähähiilihydraattista dieettiä.

Maratonit saivat jäädä

Vantaalaisyrittäjä sai aiemmin hyvänolontunnetta polkumaratoneista. Hän juoksi muun muassa Vaarojen maratonin Kolilla. Mutta muutama vuosi sitten tuli aika siirtyä vähemmän kuluttavaan harrastamiseen.

– Etsin maratoneilta pään tyhjentämistä. Kun olin juossut muutaman maratonin, huomasin, ettei se enää lisää hyvinvointiani, vaan syö energiaa. Nykyään juoksen ja kävelen tosi paljon metsässä, vähän fiiliksen mukaan.

Vihervuori sai mustan vyön menneenä kesänä kesäleirillä.

Kiireisellä yrittäjäpariskunnalla on toinenkin yritys Avanto Lifestyle, jonka verkkokauppa toimii Amazonin Amerikan markkinapaikalla. Vuodesta 2018 toiminut aktiiviliikkujien tarvikkeita myyvä verkkokauppa on perustettu yhdessä tuttavapariskunnan kanssa.

Jollekin toiselle kahden liiketoiminnan pyörittäminen ja tavoitteellinen harrastaminen voisivat olla jo liikaa. Yrittäjyys tuo kuitenkin joustavuutta tulemisten ja menemisten järjestelyyn.

– Olemme pyrkineet siihen, että töitä voi tehdä reissussakin. Aktiivisen harrastamisen ja yrittämisen mahdollistaa se, että herää aikaisin.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Kuvat Pekka Sipola