4.1.2021 klo 15:38
Uutinen

Britannian ja EU:n kauppasopimus linjaa tavarakaupan pelisäännöistä – 10 neuvoa kaupankäyntiin

Iso-Britannian EU-ero astui voimaan ja jäsenyys tulliliitossa päättyi vuodenvaihteessa. 1. tammikuuta 2021 alkaen kaikki tuodut tai viedyt tavarat on tulliselvitettävä, vaikka tavaroista ei kannettaisi tullimaksuja.

Brexit vaikuttaa myös investointeihin ja kauppavirtoihin. Noin 15 000 suomalaista yritystä käy kauppaa brittien kanssa. EU:n ja Britannian väliset neuvottelut yhteistyö- ja kauppasopimuksesta saatiin päätökseen 24. joulukuuta 2020.

Koska Britit ovat EU:n sisämarkkinoiden ja tulliunionin ulkopuolella, byrokratia ja kaupanesteet lisääntyvät. Tavaroiden, palveluiden, ihmisten ja pääoman vapaa liikkuvuus EU:n ja Britannian välillä päättyy. Ison-Britannian muuttunut asema vaikuttaa myös tavaramerkkeihin, mallioikeuksiin, patentteihin ja tilintarkastusalaan.

– Kauppasopimus koskee lähinnä tavarakauppaa ja logistiikkaa kuten kuljetuksia. Palvelukaupan kohdalla on vielä paljon auki olevia kysymyksiä. Sopimus ei tuo mitään helpotuksia verrattuna kauppaan muiden kolmansien maiden kanssa, Yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren kertoo.

Verotusta ei juuri käsitellä sopimuksessa. Palmgren neuvoo tutustumaan verotuksen suhteen Verohallinnon brexit -sivuihin sekä Britannian hallituksen tietosivuihin.

EU:n ja Britannian sopima kauppasopimus turvaa kaupankäynnin ilman tulleja ja kiintiöitä.

– Tullimaksuilta vältytään mutta paperityöt lisääntyvät, kun pitää tehdä vienti- ja tuonti- ilmoituksia. Tulli-ilmoituksia tulee olemaan vuosittain noin 250 000, joista viennissä 40 000, Thomas Palmgren arvioi.

9 neuvoa kaupankäyntiin brittiyritysten kanssa EU-eron astuttua voimaan:

1. Opettele asioimaan tullin kanssa, jos sinulla ei ole kokemusta kaupankäynnistä EU:n ulkopuolelle.

Tulliselvittämisen aloittamiseen tarvitset Suomi.fi-tunnistuksen ja -valtuutukset sekä EORI-numeron. Rekisteröintinumeroa haetaan Tullin asiointipalvelusta. Tarvitset numeron useimpiin tulli-ilmoituksiin ja lupien hakemiseen.

Britannian ja Suomen välillä vietävät ja tuotavat tavarat pitää tulliselvittää. Siihen tarvitset tavaran tullinimikkeen Fintaric. Tulli-ilmoitukseen vaadittavat luvat on haettava ennakkoon. Lupien käsittelyyn voi mennä aikaa.

Tulli-ilmoittamiseen voi käyttää nettiasiointipalvelua, sanomailmoittautumista tai asiamiestä (esimerkiksi huolintaliikettä). Vastuu tulliselvityksistä on aina tuojilla ja viejillä. Jos teet selvityksen itse, voit tehdä sen Tullin asiointipalvelussa.

2. Selvitä, tarvitaanko maahantuonnissa ja viennissä lupia, todistuksia, lisenssejä tai sertifikaatteja. Esimerkiksi elintarvikkeissa saatetaan tarvita laatusertifikaatteja.

3. Tarkista, onko tavaroiden tuontia tai vientiä koskevia rajoituksia tai kieltoja.

4. Alkuperäsäännöillä määritellään tavaroille alkuperämaa. Mikäli alkuperää pitää selvittää, riittääkö viejän ilmoitus kauppalaskuun vai tarvitaanko alkuperätodistuksia.

5. Yritys ilmoittaa ja maksaa maahantuonnin arvonlisäveron oma-aloitteisesti Verohallinnolle.

6. Sovi EU-eron lisäkustannusten kattamisesta brittiasiakkaan kanssa.

7. Tunne toimitusketjut, esimerkiksi toimittajat, jakelijat, alihankkijat sekä mahdolliset uudet velvollisuutesi.

8. Sisäkaupan muuttuessa ulkokaupaksi kannattaa huomioida, että sopimusten toimitusehdot muuttuvat. Suomalaisen tuontiyrityksen asema voi muuttua jakelijasta EU-maahantuojaksi. Tämä voi tarkoittaa uusia velvollisuuksia.

9. Selvitä, miten rajoitukset henkilöiden liikkuvuuteen vaikuttavat yrityksessäsi.

10. Hyödynnä Tullin Brexit tukipuhelinta +358 295 521 008 (ma-pe 9-11).

Ohjeet laati: Thomas Palmgren

Brexitillä on vaikutuksia myös tavaramerkkeihin ja patentteihin

Brexit vaikuttaa myös tavaramerkkeihin, mallioikeuksiin ja patentteihin sekä tilintarkastusalaan. Iso-Britannia jatkaa Euroopan patenttiorganisaaton jäsenenä, joten brexitillä ei ole vaikutuksia eurooppapatenttien voimassaoloon Isossa-Britanniassa. Lisätietoa PRH:n sivuilta.

Brexitiin liittyvää tietoa löydät mm. ulkoministeriön, tullin, PRH:n, verottajan ja Team Finlandin. Tullilla on Brexit tukipuhelin +358 295 521 008 (ma-pe 9-11). Numeroon voi jättää myös soittopyynnön.

Yrittäjien infowebinaari: Brexitinfo yrittäjille -tallenne

Aiemmin aiheesta: Maahantuojat ja viejät: Onko EORI-tunnus haettu? – Veneyrittäjä: ”Koko Brexit-taisteluajan olemme rakentaneet markkinaa”

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi