5.1.2021 klo 14:36
Uutinen

EU:n avustusohjelma jakaa rahaa teollis- ja tekijänoikeuksien hyödyntämiseen – Ensimmäinen viidestä hakukaudesta alkaa pian

EUIPO:n kyselytutkimuksessa 54 prosenttia pk-yrityksistä koki, että tekijänoikeudet ovat tuoneet positiivisia vaikutuksia yritykselle. Vaikutukset ovat voineet olla parempi maine, liikevaihto tai uusille markkinoille laajentuminen.

EU:n teollisuusoikeuksien virasto aloittaa vuoden 2021 aikana pk-yrityksille 20 miljoonan euron avustusohjelman, jonka tarkoituksena on auttaa eurooppalaisia pieniä ja keskisuuria hyödyntämään teollis- ja tekijänoikeuksiaan.

Avustusohjelman nimi on Ideas Powered for Business SME Fund. Tammi-syyskuun välillä on viisi hakukautta, joiden aikana avustusta voi hakea. Avustusta myönnetään hakemusten saapumisjärjestyksessä. Ensimmäinen kausi alkaa 11. tammikuuta ja kestää kuun loppuun saakka.

Avustusta hakenut yritys voi saada maksimissaan 1 500 euroa.

– Avustusta kannattaa hakea erityisesti, jos on aikeissa suojata tavaramerkkiä tai mallia toisessa EU-maassa tai jos aikoo hakea EU-rekisteröintiä. Avustuksella voi kattaa esimerkiksi puolet EU-tavaramerkin hakemusmaksusta, Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä toteaa.

Vain yhdeksän prosenttia pk-yrityksistä on rekisteröinyt teollis- ja tekijänoikeuksia. Ne yritykset, joilla tekijänoikeuksia on, tekevät keskimäärin kolminkertaista liikevaihtoa niihin yrityksiin verrattuna, joilla ei ole tekijänoikeuksia suojattuna.

EUIPO:n kyselytutkimuksessa 54 prosenttia pk-yrityksistä koki, että tekijänoikeudet ovat tuoneet positiivisia vaikutuksia yritykselle. Vaikutukset ovat voineet olla parempi maine, liikevaihto tai uusille markkinoille laajentuminen.

Avustusohjelmassa on mahdollista saada apua muun muassa tavaramerkin tai -mallin hakemiseen. Englanninkielisissä materiaaleissa toistuu myös esianalyysipalvelu IP Scan, mutta se ei ole käytettävissä kaikissa maissa, kuten Suomessa. Palvelua ja ohjeita löydät EUIPO:n suomenkielisiltä sivuilta.

Avustusohjelma on osa EU-Komission tekijänoikeusohjelmaa.

– Covid-19-pandemia on iskenyt pk-yrityksiin lujaa, ja EU on sitoutunut tukemaan niitä toipumisessa. Suuri osa tulevaisuuden talouskasvusta nojaa innovatiivisiin ja dynaamisiin pk-yrityksiin, startupit mukaanluettuina. Tekijänoikeuksien suojaaminen on tärkeä osa EUIPO:n ja sen kumppaneiden missiota, EUIPO:n pääjohtaja Christian Arcambeau sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva Getty Images