Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yksinyrittäjä

Luistelukoreografi pelkäsi nuorena verokarhua, koruseppä tiesi aina ryhtyvänsä yrittäjäksi – Yksinyrittäjille intohimosta tuli ammatti

Koruseppä Sanna Hytönen ja luistelukoreografi Evelina Lorek ovat toteuttaneet itseään ammatissa, joka lähti harrastuksesta ja rakkaudesta lajiin.

Haastattelut on julkaistu osana YrittäjäPlus-lehden Ilmiö-juttua numerossa 06/2020.

Yläasteikäisellä Sanna Hytösellä oli isänsä kanssa yhteinen harrastus. He tutkivat luupilla arvokelloja ja kultaesineitä. Isä oli sairastunut kultakuumeeseen ja tytär sai tartunnan.

– Pian osasin tunnistaa aidon Rolex-kellon jäljitelmästä ja samalla kiinnostus kultaan, timantteihin, jalokiviin ja kaikkeen niihin liittyvään syttyi, Hytönen kertoo.

Hän kävi kursseja ja pyrki kultaseppäkouluun, mutta ei tullut valituksi. Kävi kuitenkin tuuri. Hytönen pääsi kisälliksi vanhan mestarin, Seppo Hanhikosken, oppiin, mikä oli kaikkia kouluja parempi vaihtoehto.

Hytönen tiesi jo nuorena ryhtyvänsä yrittäjäksi, ja kun hän aloitti, hän mainosti rohkeasti tuotteitaan ja yritys sai lentävän lähdön.

Yrittäjyys ei ole pelottanut milloinkaan, koska pahemmastakin on selvitty.

– Minulle syntyi sairas lapsi ja olin hänen omaishoitajansa. Sairaalan muovipatjalla maatessani päätin, että jos selviän tästä täysjärkisenä, teen juuri sitä, mitä haluan, enkä elä sit joskus -elämää, Hytönen kertoo.

 

Liukuen harrastajasta yrittäjäksi

Vauhti ja esiintyminen olivat ne kaksi asiaa, jotka veivät Evelina Lorekin sydämen luistelussa yli muiden lajien.

– Kilpailin Kiira Korven ja Laura Lepistön kanssa vielä SM-junioreiden kisoissa, mutta totesin, etteivät rahkeeni riitä pidemmälle. Paras sijoitus oli SM-junioreiden kuudes, ja kilpaura päättyi 18-vuotiaana, Lorek kertoo.

Luistelu-ura kuitenkin jatkui. Lorek luisteli Disney on Ice -showssa maailmalla tavoitteenaan päärooli ja sen hän sai. Oli myös hienoa saada harrastuksesta palkkaa.

Seuraavaksi Lorek teki kilpaluistelijoille kisaohjelmia. Toiminimiyrittäjäksi hän ryhtyi 23-vuotiaana, kun luisteluseura pyysi, että Lorek laskuttaisi kisaohjelmia suoraan luistelijoiden perheiltä, eikä seuran kirjanpidon kautta. Yritysmuoto muuttui osakeyhtiöksi vuonna 2020.

– Yrittäjäksi lähteminen jännitti todella paljon. Yrittäjyys ei ollut tuolloin ollenkaan in, eikä siitä puhuttu kouluissa. Pelkäsin, että verokarhu tulee ja syö minut. Onneksi sain apua yhden luistelijan kirjanpitäjä-äidiltä. Hän tekee kirjanpitoni edelleen, Lorek kertoo.

Lorek voisi elättää itsensä pelkillä luistelukoreografioilla, mutta hän on halunnut monipuolisemman uran. Hän tarjoaa yritysliikuntaa ja hyvinvointivalmennusta sekä tulevaisuudessa sisustussuunnittelua. Lorek on nähty myös Dancing On Ice -ohjelmassa Arttu Wiskarin parina vuonna 2013.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi