Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Puheenaihe

Washingtonin keskustassa asuva suomalaisyrittäjä ei näe valoa tunnelin päässä: "En usko, että levottomuudet loppuvat"

Suomalainen ravintolayrittäjä pelkää, että levottomuudet Washingtonin keskustassa jatkuvat myös uuden presidentin valitsemisen jälkeen.

Kolme vuotta Chef Mikko -ravintolaa Washingtonin keskustassa pyörittänyt Mikko Kosonen on seurannut läheltä levottomuuksia hallintokorttelissa. Punaisia lippalakkeja on näkynyt kaupungissa runsaasti eilisten levottomuuksien jälkeenkin. 

– Eiliseen puoleen päivään asti täällä on eletty siten, että katsotaan, mihin tämä tilanne presidentinvaalien suhteen menee. On ajateltu, että ehkä maan sisäinen tilanne paranee, kun tammikuun 20. päivä koittaa ja presidentti vaihtuu. Eilinen muutti ajattelutapaa. Uskon, että elämä tässä Washingtonissa tulee olemaan hyvin pelonsekaista, koska tuskin mitään radikaaleja ratkaisuja on luvassa, Kosonen sanoo.

Viimeisten kuuden kuukauden aikana moni paikallinen yritys on kiinnittänyt vanereita ikkunoihinsa turvallisuuden lisäämiseksi. Näin toimittiin myös Kososen ravintolassa viime keväänä, kun ihmisjoukot kasaantuivat Washingtoniin Black lives matter -mielenosoituksiin.

Kun väkijoukot aloittivat mellakoinnin kohti kongressirakennusta, Kosonen joutui sulkemaan ravintolansa jo kolmelta iltapäivällä. Ulkonaliikkumiskielto astui voimaan kuudelta illalla. Päivä oli kaikin puolin kaoottinen.

– Tilanne näyttää edelleen huonolta. En usko, että levottomuudet loppuvat. Tulevaisuudessa on varmasti yksinäisiä susia, jotka toteuttavat järjettömyyksiä.

"En tiedä, tuleeko tästä enää samanlaista kaupunkia"

Kosonen on ihmetellyt monen muun tavoin sitä, miten mielenosoittajat pääsivät tunkeutumaan kongressirakennukseen. Tähän ei ole vielä saatu vastausta.

– Washington on alueena sellainen, että poliisivaltuudet ovat hakoteillä. Kaupungin poliisivoimilla ei ole oikeutta mennä liittovaltion alueelle. Washington ei ole osavaltio, joten täällä asiat eivät toimi samalla tavalla kuin muualla Yhdysvalloissa. Turvallisuusasioita varmasti tarkastellaan jatkossa, mutta jää nähtäväksi, vaikuttaako se mihinkään.

Levottomuudet ovat pahentaneet entisestään koronaepidemiasta kärsivien yrittäjien tilannetta kaupungissa.

– Washingtonin esikaupunkialue on ollut kuollutta aluetta jo lähes vuoden. En tiedä, tuleeko tästä enää koskaan samanlaista kaupunkia kuin ennen koronaa.

Kososen ravintola on pärjännyt taloudellisesti tähän asti hyvin, vaikka alkuvuosi näyttää selvästi joulun aikaa hiljaisemmalta. Joulun tienoilla ravintolassa asioi paljon suomalais-pohjoismaisia asiakkaita. Tukea tuli myös naapurustosta.

Washingtonin ravintolat voivat tarjota ruokaa koronarajoitteiden takia vain ulkotiloissa, noutopalveluna tai verkon kautta. Tilat on suljettava kymmeneltä illalla.

– En ainakaan itse menisi syömään ulos kun lämpöä on kaksi astetta. Maaliskuussa alkaa lämmetä sen verran, että toivottavasti ihmiset alkavat taas liikkua ulkona enemmän, Kosonen sanoo.

Tukipaketti tulossa lähiaikoina

Catering-palvelu oli ravintolan pääasiallinen tulonlähde maaliskuuhun asti. Korona vei kahdessa päivässä 75 prosenttia liikevaihdosta.

– Nyt catering-palvelumme ovat olleet varsin pienimuotoisia, olemme saaneet tilauksia enintään 15 ihmisen tilaisuuksiin. Ennen koronaa tilaisuudet olivat 200-300 ihmiselle, yrittäjä vertaa.

Kosonen odottaa lähiaikoina yrityksille suunnattua koronapakettia, joka on jo hyväksytty senaatissa ja kongressissa.

– Pankilta on tullut viestejä, että kahden viikon sisällä pitäisi tulla tietoa tukipaketeista. Katsotaan sitten, onko jotain sellaista, mitä voi hakea.

Kosonen muutti Washingtoniin vuonna 1996, minkä jälkeen hän työskenteli pitkään Suomen lähetystössä. Oman yrityksen hän perusti vuonna 2012. Se toimi ensin catering-palveluiden tuottajana. Nykyinen ravintola toimii Kososen omistamassa kiinteistössä.

– Tänä vuonna piti avata uusi kerros, johon oli tarkoitus tehdä saunaosasto ja yksityinen vuokrattava kokoushuone. Ne suunnitelmat eivät luonnollisesti toteutuneet.

Kuva: Mikko Kososen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi