8.1.2021 klo 14:17
Uutinen

Koronavilkku päivittyi uuteen versioon: Jakaa nyt tietoa eurooppalaisten sovellusten kanssa

Koronavilkun uuden version avulla käyttäjä voi saada ilmoituksen altistumisesta myös toisessa maassa olevalta käyttäjältä.

Suomessa on viime päivinä keskusteltu vilkkaasti koronan uudesta mutaatiosta ja ulkomaisten matkailijoiden testauksesta. Koronavilkun uusi versio saattaa osaltaan tarjota apua koronamuunnosten leviämisen estämiseen.

Koronavilkusta julkaistiin 7. tammikuuta versio 2.0, joka mahdollistaa tiedonvälityksen eurooppalaisten vastaavien sovellusten kanssa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Koronavilkun käyttäjä voi saada ilmoituksen altistumisesta myös jossain muussa Euroopan maassa sijaitsevalta vastaavan kaltaisen sovelluksen käyttäjältä. Koronavilkun käyttäjä voi jakaa tiedon tartunnasta eurooppalaisten sovellusten käyttäjille.

– Koronavilkun yhteensopivuus muiden sovellusten kanssa tehostaa koronaviruksen tartuntaketjujen katkaisua ja estää epidemiaa leviämästä myös silloin, kun sovellusten käyttäjät liikkuvat eri maiden välillä, THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho kertoo tiedotteessa.

Sovellusta on päivitetty sen jälkeen, kun eduskunta hyväksyi muutokset tartuntatautilakiin. Vuoden alusta voimaan astunut laki sallii nyt henkilötietojen käsittelyn tietojärjestelmän rajat ylittävän käytön yhteydessä.

Terveysviranomaiset toivovat nyt, että Koronavilkun yhteensopivuus muissa EU/ETA-valtioissa ja Sveitsissä kehitettyjen sovellusten kanssa voi mahdollistaa koronaviruksen tartuntaketjujen tehokkaamman katkaisun myös silloin, kun ihmiset liikkuvat eri maiden välillä. Tällä hetkellä yhteentoimivuusalueeseen ovat liittyneet Saksa, Italia, Irlanti, Espanja, Latvia, Kroatia, Tanska, Hollanti ja Puola.

Tartunnasta ilmoittava käyttäjä päättää itse, antaako hän luvan rajat ylittävään tietojen vaihtoon. Käyttäjää ei voida tunnistaa jaettavasta tiedosta. Tiedot luovutetaan EU-komission tuottaman ja tarjoaman tietoturvallisen yhdyskäytäväpalvelun kautta. Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on arvioinut järjestelmän tietoturvallisuuden.

Näin asennat sovelluksen

Koronavilkku-sovelluksen voi asentaa Android-puhelimiin Google Play -sovelluskaupasta ja Applen iPhone-puhelimiin App Storesta. Useimmiten sovelluksen päivitys suoritetaan puhelimessa automaattisesti.

Sovellus vaatii iPhonessa vähintään iOS 12.5 -käyttöjärjestelmäversion ja Androidilla vähintään 6.0-käyttöjärjestelmäversion.

Koronavilkku-sovelluksen tavoitteena on nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Jos jollakin sovelluksen käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa viimeisen edeltävän 14 vuorokauden aikana, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon. Tallennetut tiedot poistuvat viimeistään 21 päivän kuluttua tai jos sovellus poistetaan. Sovelluksen avulla ei voida myöskään tietää, kuka on tartunnan saanut.

Sovelluksen kehittämisestä vastaa it-yhtiö Solita.

Kuva: THL

toimitus (at) yrittajat.fi