11.1.2021 klo 14:44
Uutinen

Whatsappin kohutut muutokset eivät koske Eurooppaa – Petteri Järvinen noudattaisi varovaisuutta osoitekirjan kanssa

Tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan perinteinen tekstiviesti on edelleen varteenotettava ja turvallinen vaihtoehto viestittelyyn.

Viime päivinä merkittävä osa suomalaisista Whatsapp-käyttäjistä on saanut puhelimeensa ilmoituksen sovelluksen käyttäjäehtojen muuttumisesta. Ne on hyväksyttävä, jos aikoo käyttää sovellusta helmikuun 8. päivän jälkeen.

Käytännössä tavoitteena on liimata Facebook-palvelu entistä tiiviimmin yhtiön omistamiin Instagramiin ja Whatsappiin. Tämä tarkoittaisi Whatsappin käyttäjätietojen hyödyntämistä mainontaan, josta somejätti kerää suurimman osan tuloistaan. Whatsappin ehtojen muutokset ovat herättäneet maailmalla kiivasta keskustelua siitä, saako sovelluksen omistava Facebook liikaa valtaa käyttäjiensä tietoihin.

Facebookin aikeet eivät kuitenkaan onnistu Euroopassa kuten muualla maailmassa, sillä muun muassa EU:n tietoturva-asetus kieltää lähtökohtaisesti käyttätietojen siirtämisen Facebookille. Facebook onkin vahvistanut, että Whatsapp-sovelluksen tietojen jakamiseen ei tule muutoksia EU- ja Eta-alueilla.

Tämä ei kuitenkaan koske yrityksille tarkoitettua, niin ikään maksutonta Whatsapp Business -sovellusta, joka on tarkoitettu yhteydenpitoon yrityksen ja sen asiakkaiden välillä. Business-version käyttäjäehtojen muutos mahdollistaa jatkossa muiden palveluiden integroimisen sovellukseen. Kolmansien osapuolten sovellukset voisivat siis teoriassa nähdä yritykselle Whatsappissa lähetettyjä viestejä.

Petteri Järvinen: Facebook kiristää otetaan

Perus-Whatsapp saa Euroopan ulkopuolella kerätä ja luovuttaa eteenpäin muun muassa käyttäjän nimen ja puhelinnumeron, kontaktit, puhelimen malli- ja operaattoritiedot sekä käyttäjän IP-osoitteen, jonka perusteella voi selvittää käyttäjän sijainnin. Toisaalta esimerkiksi käyttäjän sijainti on Facebookin hallussa jo entuudestaan Facebook-sovelluksen kautta ja moni käyttäjä luovuttaa puhelinnumeronsa Facebookille ottaessaan Whatsappin käyttöön.

Whatsappin käyttäjätietojen muutokset ovat saaneet maailmalla monet lataamaan kilpailevan ja tietoturvaltaan paremmaksi mainostetun Signal-sovelluksen. Signal on viime päivinä ruuhkautunut niin pahoin, ettei se ole pystynyt lähettämään tekstiviestitse riittävää määrää vahvistuskoodeja.

– Kaiken taustalla on vakava huoli siitä, että Facebook kiristää otetaan Whatsappista. Whatsapp on Facebookin tuote ja ihmiset ovat jo entuudestaan naimisissa Facebookin kanssa, tietokirjailija ja yrittäjä Petteri Järvinen sanoo.

Diplomi-insinöörin koulutuksen omaava Järvinen on tietotekniikka-alan asiantuntija, joka on tunnettu etenkin tietokirjoistaan. Niitä on ilmestynyt vuosien mittaan yli kolmekymmentä kappaletta. Kirjoittamisen ohella hän pitää koulutustilaisuuksia digiteemoista.

Signal-pikaviestipalvelusta Järvisellä ei ole pahaa sanottavaa. Kyseessä on säätiön ylläpitämä avoimeen lähdekoodiin perustuva sovellus, jolla on tietoturvamielessä hyvä maine.

– Toki ilmaisien palveluiden jatkuvuudessa on aina oma riskinsä. Signalilla ei ole kuitenkaan samanlaista hinkua nyhtää käyttäjiään kuten Facebookilla.

Signalin taustalta löytyy Whatsappin toinen perustaja Brian Acton, joka rikastui myymällä sovelluksen Facebookille vuonna 2014. Kauppahinta oli muhkeat 19 miljardia dollaria. Kaupan jälkeen Acton on tukenut Signalin kehitystyötä kymmenillä miljoonilla dollareilla. Acton ja Facebook riitautuivat sen jälkeen, kun Facebook kertoi aikomuksistaan käyttää Whatsappia mainontaan. Alun perin tällaista ei kaavailtu.

”Käyttäjä määrittelee tietoturvan tason”

Järvinen ei pidä Whatsappia merkittävänä riskinä tietoturvalle. Facebook ei jatkossakaan saa lupaa lukea käyttäjiensä viestejä tai kuunnella puhelinkeskusteluja.

– Riskit salauksen murtamisesta ovat teoreettisia verraten siihen, miten huolimattomasti moni käyttäjä säilyttää puhelintaan tai miten viestien käytössä mokaillaan. Whatsapp-työpaikkaryhmään liitetty henkilö saattaa jäädä roikkumaan ryhmään, vaikka olisi esimerkiksi vaihtanut työpaikkaa. Kun ryhmillä ei ole keskitettyä käyttäjähallintaa, on käyttäjän oman aktiivisuuden varassa pitää käyttäjälista ajan tasalla.

Yhtenä potentiaalisena ”riskinä” Järvinen pitää puhelimen osoitekirjan sisällön käyttöoikeuden luovuttamista Whatsappille eli Facebookille. Moni antaa luvan miettimättä mahdollisia seurauksia.

– Silloin voi käydä esimerkiksi niin, että Facebook kerää tiedot osoitekirjasta ja käyttää niitä Facebookissa. Itse poimin aina numerot osoitekirjasta käsin, en ole antanut sovellukselle lupaa päästä osoitekirjan tietoihin.

”Kannatan perinteistä tekstiviestiä”

Jos Whatsappin käyttö epäilyttää, Järvinen suosittelee palaamista perinteisiin tekstiviesteihin, ainakin jos viestittelyn kohteena on vain yksi henkilö kerrallaan.

– Kannatan ehdottomasti perinteistä tekstiviestiä. Tekstiviesti on turvallinen tapa viestiä, koska viestit kulkevat suomalaisen operaattorin verkossa ja lähettäjä ja vastaanottaja sijaitsevat samassa verkossa. Vaikka Whatsapp olisi kuinka salattu, viestit kulkevat Suomen rajojen ulkopuolelle. Tekstiviesti ei ole nykyään edes kallista, sillä liittymiin sisältyy useimmiten satoja tai tuhansia viestejä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi