Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Puheenaihe

Lumikaaos oli onnenpotku lietolaisyritykselle – Kyselyt pomppasivat: "Tiedämme, että tämä on hetkellistä"

Pääkaupunkiseudun lumimyräkkä otettiin ilolla vastaan lumilapioita valmistavassa yrityksessä.

Eteläistä Suomea kurittanut lumimyräkkä on vaikeuttanut monen elämää, mutta varsinais-suomalaisen Iskas Oy:n toimitusjohtaja ja osakas Aki Mäkinen on tyytyväinen.

Yritys valmistaa ja myy muun muassa lumilapioita ja lumentyöntimiä, pääsääntöisesti ammattikäyttöön. Tällä viikolla kysyntää on riittänyt.

– Meillä kysyntäpiikit näkyvät parhaiten nimenomaan silloin, kun lunta tulee pääkaupunkiseudulle. Siellä kysyntä on suurinta muutenkin. Kyselyitä tulee koko ajan sisään, Mäkinen sanoo.

Liedossa pääpaikkaansa pitävä yritys kokoaa ja varastoi tuotteet paikan päällä. Valmistus hoidetaan alihankintana varsinais-suomessa. Kokoonpano hoituu kahden työntekijän voimin.

– Olemme vielä pärjänneet, vaikka pitkää päivää on jouduttu tekemään. Tiedämme kuitenkin, että tämä on hetkellistä. Kysyntä tasaantuu, kun saamme toimitettua tavaraa jälleenmyyjille. Kyllä tämä myräkkä pärjätään.

Lumimyräkkään ei ehdi valmistautua

Kymmenien senttien lumentulo ei kuitenkaan tarkoita välittömästi sitä, että Iskas joutuisi lisäämään tuotteiden valmistusta.

– Niin paljon on kiinni jälleenmyyjien tilanteesta, kuinka paljon heillä on tuotteita varastossa. Toki jos olisimme tienneet tällaisesta riittävästi etukäteen, olisimme tehneet muutoksia tuotantoon. Nämä tulevat kuitenkin yleensä yllätyksenä. Silloin kun lumi tulee aamulla taivaalta alas, tarve tuotteille on kovin.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana vastaava säätilanne on Mäkisen mukaan osunut kohdalle pari kertaa. Edellisen kerran korkeita hankia lapioitiin vuoden 2019 keväällä. Sitä seuraavana syksynä moni jälleenmyyjä hankki paljon tavaraa varastoon. Seuraava talvi oli etelässä kuitenkin lumeton.

Vuonna 1991 perustettu Iskas on yksi muutamasta kotimaisesta lumityökalujen valmistajasta. Muita ovat muun muassa Masi ja Mikko Tools sekä Fiskars. Iskas ei kuitenkaan valmista lumikolia vaan keskittyy etupäässä alumiinisiin ja muovisiin lumilapioihin.

– Lumikolia valmistetaan Suomessa jo sen verran paljon, että se ei kannattaisi. Suomi on kuitenkin varsin pieni markkina-alue. 

Kuva: Iskas Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi