Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yksinyrittäjä

Heikki Tanskanen on kenkien pelastaja – Intohimo kenkiin jalostui yksinyrittäjän elinkeinoksi

Yksinyrittäjä Heikki Tanskanen pelastaa kenkiä putsaamalla. Hänen työnsä on erilaista kuin suutareiden, mutta molemmat voisivat oppia toisiltaan. Juttu on julkaistu YrittäjäPlus -lehden numerossa 01/2021 Omaperäinen yrittäjä -palstalla.

Jos lähimmät samantyyppistä työtä tekevät ovat Skotlannin Glasgowssa tai Pohjois-Italiassa, voi sanoa, että Heikki Tanskasen yritystoiminta on omaperäistä. Hän, Mister Mint, putsaa ja pelastaa kuluneita kenkiä. Suutari hän ei kuitenkaan ole.

– Suutarit korjaavat reikiä ja vaihtavat korkolappuja. He voivat lankata kengät, mutta ei paljon muuta.

Joskus jäljessä on toivomisenvaraa. Esimerkiksi vanha Dr. Marten’s -kenkämerkki on tunnettu maihinnousukengistään, joiden tikkaukset ovat keltaiset. Tanskanen on nähnyt, miten suutari on sutinut lankkia tikkausten päälle ja näin pilannut kengän tärkeän yksityiskohdan.

– Se olisi minulle maailmanloppu. Minulla on ehkä suutareille tässä suhteessa tietämystä jaettavana, mutta heillä myös minulle, Tanskanen sanoo.

Tanskanen kiinnostui kengistä joensuulaisena pikkupoikana. Music Television avasi 90-luvulla uuden maailman hiphop-musiikkiin, missä se, mitä oli jalassa, oli lähes tärkein osa kokonaisuutta. Isojen kaupunkien kenkäkauppojen valikoimien sijaan Tanskanen päätyi kunnostamaan kirpputoreilta löydettyjä retrokenkiä käyttökuntoon.

Myöhemmin hän opiskeli tv-kuvaajaksi, ja teki sitä sekä videotuotantoja toiminimiyrittäjänä. Hän toimi graafisena suunnittelijana ja kuvaajana myös asuessaan Espanjassa viisi vuotta.

Suomeen palattuaan töitä oli vaikea löytää, joten hän teki kausiluonteisia keikkahommia.

Elokuussa 2019 Tanskanen tv-kuvasi rallikauden päätöskisat ja jäi miettimään, mitä tekisi seuraavaksi. Ystävä katsoi Tanskasen kenkiä ja ehdotti, että hän alkaisi putsata kenkiä.

– Juteltiin kaksi tuntia, ideoitiin ja kehitettiin liiketoimintasuunnitelma sekä slogan: Kengät Minttiin, Tanskanen kertoo.

Hän osti kirppareilta ulkomailta nahkamaalia ja kenkiä, joilla harjoitteli. Ystävistä löytyivät ensimmäiset asiakkaat, ja palaute oli hyvää.

Yritys pääsi vakaammalle pohjalle yhteistyökuvioiden kautta. Muun muassa suutari- ja jalkinealan maahantuojaosuuskunta Nahkakunta halusi tehdä yhteistyötä tutkittuaan asiakaskuntaa, mikä toi uskottavuutta.

Yrittäjäksi lähteminen toisella kertaa oli helpompaa kuin nuorempana. Chatti palvelee, eikä yrittäjän aika kulu virastoissa ja puhelinpalveluissa.


Kuka: Heikki “TaneOne” Tanskanen

Mitä: 36-vuotias kenkäpesulayrittäjä Etelä-Helsingistä

Perhe: Sinkku

Harrastukset: Lautailulajit, maastopyöräily ja valokuvaus.

Mitä seuraavaksi: Omat liiketilat ja toiminnan kehittäminen.

Yritys: Mister Mint Kenkäpesula

Perustettu: Helmikuussa 2020

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi