Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Jutta Larmin into yrittäjyyteen alkoi jo pikkutyttönä – Menestyksen jälkeen alkoi uusi vaihe ja todellinen unelma toteutui

Jutta Larm ehti kokeilla montaa alaa ennen kuin menestyskonsepti löytyi. Nyt hän on uuden haasteen edessä.

– Hienointa yrittäjän luonteessa on, että jaksaa vaan yrittää.

Jutta Larm on jaksanut, vaikka aina ei ole mennyt niin kuin Strömsössä.

Vuoden 2004 heinäkuussa Petteri Jussila menehtyi yllättäen Näsijärvellä. Pariskunnan elämä oli ollut vauhdikasta. Ternimaitokapseleihin keskittynyt verkostomarkkinointibisnes oli tehnyt Petteristä hyvin toimeentulevan liikemiehen.

– Ternimaitoaika oli iso käännekohta elämässäni. Ihailin sitä paloa ja uskoa, joka Petterillä oli omiin unelmiinsa ja tekemiseen. Petteri tapasi sanoa aina ”Fake until you make it”. Näin jälkikäteen tietysti naurattaa, että puheet olivat aikamoisia tuloksiin nähden, Jutta Larm muistelee.

Hän huomasi miehensä rinnalla omat vahvuutensa. Yleisö innostui puhujatilaisuuksissa.

– Tajusin, miten hyvä olin puhumaan, miten hyvin ihmiset kuuntelivat ja miten nautin esiintymisestä. Jos joku hakee minulle töihin ja on pystynyt joskus tekemään edes vähän rahaa verkostomarkkinoinnilla, uskon, että hän pystyy myymään mitä tahansa. Verkostomarkkinointi oli minulle hyvä oppikoulu esiintymiseen ja myyntiin.

Samalla hän tuli huomanneeksi verkostomarkkinoinnin nurjat puolet.

– Verkostomarkkinointi on siinä mielessä hyvä tapa tehdä bisnestä, että siinä voi toimia, vaikka taskussa ei olisi euroakaan. Taloudellinen riski on pieni, mutta aikaa se vie valtavasti. Kaikki muu elämä jää helposti taka-alalle, kuten oma hyvinvointi ja perhe. Se oli todella kuluttavaa.

Isä edelleen yrittäjä

Jutta Larmin yrittäjäura alkoi jo ennen kouluikää. Tyttö kutoi villalangasta vöitä, joita myi kerrostalossa ovelta ovelle. Hän oli innokas lähestymään ihmisiä ja tekemään kauppaa.

Larm muistelee, miten hänen vanhempansakin ihmettelivät tytön sosiaalisuutta.

– Yrittäjämäisyys on lähtenyt isältäni, joka pitää edelleen parturi-kampaamoa, vaikka täyttää ensi vuonna 80 vuotta. Äitini laittoi minut pienenä esiintymään ja lausumaan runoja, ehkä rakkaus esillä olemiseen on peräisin sieltä.

Ensimmäisen yrityksensä Larm perusti yläasteikäisenä. Hän vuokrasi kotipitäjässään Virroilla jäätelömyyntipisteen kesän ajaksi.

– Olin ollut aikaisempina kesinä kioskilla töissä ja laskin, että sain kolme kertaa enemmän rahaa yrittäjänä verrattuna siihen, että olisin jatkanut työntekijänä. Siitä tuli vau-efekti.

Luentotilaisuus avasi silmät

Suuri yleisö tuntee Larmin FitFarmista.

– Olin ensimmäisen kerran fitness-kisoissa nuorena poliisina vuonna 1998. Sitten tuli lapsi väliin. 35-vuotiaana tuli tunne, että haluan lähteä uudelleen fitness-lavalle. Kaipasin haasteita ja sillä kertaa se oli oman kropan likoon laittaminen.

FitFarm syntyi intohimosta ihmisten hyvinvoinnin parantamiseen: Larmin sanoin hän lähti ensimmäistä kertaa tekemään bisnestä jostain muusta syystä kuin rahasta. Yrityksen tarina alkoi fitnessblogista.

– Reilu 10 vuotta sitten sellaisia ei vielä ollut. Blogin kautta ihmiset alkoivat ottaa yhteyttä ja kyselivät ravintoneuvontaa. Tuohon aikaan Jari ”Bull” Mentula oli valmentajani. Jarin kanssa päätimme, että jeesataan ihmisiä ilmaiseksi. Annoimme blogissa neuvoja painonhallintaan ja ravitsemukseen.

Pian Larm huomasi, että ihmisten kiinnostus hyvinvointiin voisi poikia hyvää liiketoimintaa. Mentula ja Larm järjestivät Tampereen yliopistolla luentotilaisuuden, jonne kaikki halukkaat eivät mahtuneet sisälle.

– Silloin tajusin, että ihmiset tulevat kuuntelemaan mitä me puhumme.

FitFarm osoittautui menestykseksi. Yrityksellä on vajaan kolmen miljoonan euron liikevaihto ja se valmentaa joka vuosi yli 50 000 ihmistä.

Jokin aikaa sitten Larm päätti siirtyä sivuun yrityksen operatiivisesta johdosta. Hän tosin omistaa FitFarmin edelleen kokonaan yksin.

Uusi hanke teki unelmista totta

Larmin uusin hanke on saanut paljon palstatilaa jo hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista. Kyseessä on Kuru Resort Rantasalmella. Alkuperäisenä ajatuksena oli rakentaa keskus Ylöjärvelle, mutta hanke kariutui.

– Olimme jo pitkällä, mutta Ely-keskuksen tekemä valitus kaatoi hankkeen. Kun vastoinkäymisestä pääsi jaloilleen, ajattelin, että kaikella on tarkoitus.

Uusi mahdollisuus tarjoutui pian Hotel & Spa Resort Järvisydämen naapurista.

– Omistaja otti yhteyttä ja sanoi, että hänellä on Järvisydämen hienoin paikka varattuna meille. Unelmastamme tuli totta. Nyt olen itse asiassa kiitollinen Ely-keskukselle, että se torppasi hankkeen.

Työn alla on aikuisille suunnattu luksuskohde, joka avaa ovensa ensi kesänä.

– Rakennamme 16 villaa. Päärakennuksessa on ravintola, rentoutustilat ja dayspa. Taloudellisesti tämä on merkittävä investointi, mutta ei se pelota. Tiedänpähän aamulla, miksi herään tekemään töitä.

Juttu julkaistu Yrittäjä Plus -lehden numerossa 4/2020. Tilaa lehti täältä (59€/6 numeroa).

Kuva: Mika Kanerva

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (ast) yrittajat.fi