Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kansainvälistyminen

Pienyrittäjät saavat oman vientikoulutuksen – "Suuryritysten konkarit eivät osaa astua pienyrittäjän saappaisiin"

Yrityksen ensimmäinen vientikauppa -koulutus antaa eväitä vientiin pienille yrityksille apunaan alan konkarit.

Vientikaupan aloittaminen on yritykselle suuri askel. Apuakin siihen on saatavilla, mutta pienimpien yritysten on välillä vaikea löytää tukea ponnisteluilleen. Vienti mielletään usein isojen toimijoiden tekemiseksi.

– Joskus, kun tehdään vientikauppaa, konsultit ja tukipalvelut ovat isompien yritysten kokenutta henkilöstöä. Nämä neuvojat eivät kuitenkaan osaa aina asettua aloittavan mikroyrittäjän saappaisiin. Puhutaan miljardeista tai miljoonista, kun pitäisi puhua satasista ja korkeintaan kymppitonneista, maanrakennuskoneiden lisälaitteita valmistavan Remun toimitusjohtaja Juha Salmi kertoo.

Salmi on Yrityksen ensimmäinen vientikauppa -koulutuksen idean isä tavoitteenaan korjata tätä kohtaanto-ongelmaa pienten yritysten ja tukiverkostojen välillä. Remun konsernin 7,2 miljoonan euron liikevaihdosta valtaosa tulee viennistä.

Koulutus on puolen vuoden mittainen, joka sisältä viisi koulutuspäivää sekä etätehtäviä. Kukin yritys haastatellaan aluksi ja kartoitetaan lähtötaso sekä tarpeet. Loppuvaiheessa laaditaan vientisuunnitelma ja haetaan mahdollisesti jopa rahoitusta, jos yritys täyttää kriteerit ja se on ajankohtaista.

– Koulutuksessa käydään läpi sitä, miten rajallisia resursseja voidaan kohdentaa ja saada kauppaa, jota voisi uusia. Etätehtävien tarkoitus on kiteyttää asiat kunkin yrityksen osalta, Salmi sanoo.

Salmen lisäksi kantavia voimia koulutuksessa ovat konsultti ja bisnesenkeli Jorma Heinonen, yrityskehittäjä Ville Manner ja sisustusarkkitehti ja Suomen talokeskuksen aluejohtaja Susanna Halla.

– Ohjelman jälkeen yritykset saavat mentorin viennin tueksi. Nämä mentorit tarjoavat apuaan ilmaiseksi. Nyt on aika antaa takaisin, Salmi toteaa.

 

Lue lisää koulutuksesta täältä.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi