25.1.2021 klo 14:39
Uutinen

Ely-tukia peritään takaisin toiminimiltä, ylijohtaja pahoittelee: ”Kiireessä on voinut jäädä huomioimatta asioita”

Ely-keskuksen mukaan tukien takaisinperintä koskee tämän hetken tiedon mukaan noin kymmentä yritystä. Lopullinen määrä ei ole vielä tiedossa. Ely-johtaja pahoittelee tilannetta.

Moni yrittäjä on tyrmistynyt tiedosta, jonka mukaan Ely-keskukset joutuvat perimään takaisin virheellisesti myöntämiään koronatukia.

Takaisinperintä voi tulla kyseeseen niissä tapauksissa, joissa tukea on myönnetty toiminimiyrittäjille hänen omaan palkkaansa.

Suomen Yrittäjien saamien tietojen mukaan kyse on noin kymmenestä yksittäistapauksesta. Hämeen Ely-keskuksen ylijohtaja Tommi Muilun mukaan takaisinperinnässä on Etelä-Suomessa neljä tukipäätöstä, joiden lisäksi kolme päätöstä on selvityksen alla.

– Määrä on hyvin marginaalinen. Olen kuullut, että läntisessä Suomessa takaisinperintöjä ei olisi yhtäkään ja Pohjois- ja Itä-Suomessa jokunen. Päätöksiä on tehty yhteensä 33 000.

Lopullinen määrä ei ole vielä selvillä, sillä moni Ely-tuen perusteena olevista kehittämishankkeista on yhä käynnissä. Muilun mukaan epäselvyydet ovat nousseet esiin joidenkin Ely-tukien loppumaksatuksen yhteydessä.

– Normaalisti tuet maksetaan dokumentteja vastaan, mutta koronatukien kohdalla yritykset saivat osan tuesta ennakkomaksuna, koska tarve oli suuri.

Ely-tukea haettiin joko tilanneanalyysin tekemiseen tai kehittämistoimenpiteisiin. Avustuksen määrä tilanneanalyysissä oli enintään 10 000 euroa ja kehittämistoimenpiteissä enintään 100 000 euroa. Summasta voitiin maksaa ennakkona 70 prosenttia. Tilanneanalyysin kohdalla Ely-keskus pyysi jokaiselta hakijalta yrityksen laskennalliset palkat. Tositteita niistä ei tarvinnut toimittaa, toisin kuin kehittämistoimenpiteiden kohdalla.

– Jos yritys on sen jälkeen siirtynyt suoraan kehittämistoimenpiteeseen, sen ohjeissa lukee selvästi, että tositteet on esitettävä kaikista kuluista. Loppumaksatuksen yhteydessä on voinut tulla esille, että yrittäjä on pitänyt palkkana omia nostojaan yrityksen tililtä, mitä ne eivät ole, Muilu selvittää.

”Kiireessä on voinut jäädä huomioimatta asioita”

Jos toiminimiyrittäjä on kirjannut palkoiksi omia nostojaan, Ely-keskus pyrkii Muilun mukaan selvittämään, onko mahdollista kirjata kyseiset palkat muulle henkilöstölle, jotka ovat olleet mukana kehittämishankkeessa. Näissä tapauksessa Muilu kehottaa olemaan yhteydessä rahoittajaan.

– Takaisinperintä ei ole sinänsä erikoista, sillä sitä tehdään muissakin tuissa. Voi olla, että näissä kyseisissä tapauksissa toiminimiyrittäjä on kuvitellut, että oma otto tililtä luokitellaan palkaksi.

Ylen aihetta käsittelevän uutisen mukaan Ely-keskuksen virkailijat ovat epähuomiossa tulkinneet yrittäjän itselleen maksaman palkan hyväksyttäväksi kustannukseksi.

– Palkathan oli hyväksyttävää kirjata tilanneanalyysiin. Tarkoitus oli, että kaikki tekevät ensin tilanneanalyysin ja sen pohjalta kehittämistoimenpiteen. Ely-keskuksilla on ollut satoja ihmistä tekemässä päätöksiä. Vahinkoja voi aina sattua. Keskuksiin palkattiin nopealla aikataululla ulkopuolista työvoimaa. Ei ollut mahdollista, että kaikki heistä olisivat olleet kokeneita tässä työssä. Kiireessä on voinut jäädä huomioimatta asioita, vaikka parhaamme yritimme. Pahoittelemme tilannetta. Uusien työntekijöiden piikkiin tätä ei missään tapauksessa pidä laittaa.

Toiminimi on Suomen yleisin yritysmuoto. Niiden osuus kaikista yrityksistä on 43 prosenttia. Toiminimet työllistävät pääsääntöisesti vähemmän kuin neljä työntekijää.

”Takaisinperinnässä oltava joustava”

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula pitää selvänä, että yrittäjän on pystyttävä luottamaan viranomaisen toimintaan.

– Tilanne on erittäin ikävä, koska viranomaisten virheen vuoksi osa ELY-tuen saajista on joutunut vaikeuksiin. Kyllä lähtökohta on se, että yrittäjän täytyy voida luottaa siihen, että viranomainen toimii huolellisesti ja oikein. Toki on inhimillistä, että virheitä sattuu.

Hän toivoo, että takaisinperinnältä voitaisiin välttyä, jos se on suinkin mahdollista.

– Koska kyseessä on viranomaisen virhe, on tärkeää, että etsitään keinoja, joilla takaisinperinnältä voitaisiin välttyä. Lisäksi tuen takaisinperinnässä pitää olla mahdollisimman joustava eikä se saa ajaa yrittäjiä ahdinkoon.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi