26.1.2021 klo 12:08
Uutinen

Kohta on kiire: Kela muistuttaa Suomi-valtuuksista – ”Yritykselle voi tulla kustannuksia”

Kelan tietojen mukaan vasta hieman yli puolet Kelan verkkoasiointipalveluja käyttävistä yrityksistä ja yhteisöistä on antanut Suomi.fi-valtuudet Kela-asioiden hoitoon.

Kela-asiointi uhkaa kuitenkin katketa tuhansilta organisaatioilta, jos ne eivät anna valtuuksia asioidensa hoitamista varten viimeistään 31. tammikuuta. Ilman Suomi.fi-valtuuksia yritykset ja yhteisöt eivät pääse Kelan verkkoasiointipalveluihin 1. helmikuuta lähtien.

Suomi.fi on korvannut Katso-palvelun yrityksille ja yhteisöille tarkoitetuissa Kelan verkkoasiointipalveluissa. Kela muistuttaa, että Katso-palvelun valtuudet eivät siirry Suomi.fi-palveluun automaattisesti, vaan kaikki valtuudet tulee luoda uudelleen.

– Valtuuksien kuntoon saattaminen vaatii perehtymistä ja aikaa. Ne ovat edelleen antamatta todennäköisesti monella pienemmällä organisaatiolla ja joukossa on esimerkiksi yrityksiä ja yhdistyksiä, jotka asioivat Kelan kanssa harvoin, Kelan erikoisasiantuntija Marko Korhonen sanoo.

Erityisen paljon valtuuksia vaaditaan yrittäjältä, joka ei hoida itse kaikkea yritystoimintaansa liittyvää asiointia viranomaisten kanssa.

– Valtuuksien antaminen edellyttää, että yrittäjä tietää eri viranomaisasioinnin valtuusasiat, joita tulee jatkuvasti lisää. Oikeiden valtuuksien antaminen vaatii yleensä tutustumista viranomaisten sivustoihin.

Valtuuksien antaminen voi olla helpompaa, jos henkilö tai tilitoimisto, joka yrityksen asioita hoitaa, pyytää valtuutta Suomi.fin Valtuudet-palvelussa.

– Yrityksen asioita hoitavalla henkilöllä tai tilitoimistolla on todennäköisesti asiointia hoitaessaan yrittäjää parempi ymmärrys siitä, mitä valtuuksia yrityksen asioiden hoitamiseen tarvitaan. Tilitoimistojen on hyvä muistuttaa asiakkaitaan valtuuspyyntöjen hyväksymisistä ajoissa, Korhonen opastaa.

Näin hoidat valtuudet kuntoon

Asioinnin katkeamisesta voi seurata monenlaisia ongelmia yritykselle. Kelan etuuksien hoitaminen hankaloituu, kun asioita ei voi hoitaa sähköisten asiointipalveluiden kautta. Esimerkiksi yritysten päivärahojen ja työterveyshuollon korvauksien liittyvä asiointi ei tällöin onnistu sähköisesti.

– Henkilö, jolla ei ole valtuuksia hoitaa yrityksen viranomaisasioita yrittäjän puolesta, ei voi valtuuden puuttuessa käyttää tarvittavia asiointipalveluja. Jos yrityksen asioita on hoidettu aikaisemmin sähköisesti ja hoidettavia asioita on paljon, yritykselle voi tulla myös kustannuksia, kun aikaa kuluu enemmän ja hakemukset voivat viivästyä, Korhonen huomauttaa.

Kelan verkkoasiointipalveluissa tarvitaan kahden tyyppisiä valtuuksia. Oman organisaation asioiden hoitoa varten on oltava asiointivaltuus, mutta toisen organisaation puolesta asiointia varten henkilö tarvitsee edustamisvaltuuden.

Näin hoidat Suomi.fi-valtuudet kuntoon:

1. Tarkista, mitä valtuuksia Kela-asiointiin tarvitaan.

2. Anna ja pyydä valtuuksia Suomi.fin Valtuudet-palvelussa. Mahdollisissa ongelmatilanteissa katso Digi- ja Väestötietoviraston verkkosivuille kootut ohjeet.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi