26.1.2021 klo 15:24
Uutinen

Poliisi varoittaa liikkeellä olevista huijauksista – Soitettiinko sinulle ”Microsoftin” tuesta?

Poliisi painottaa, ettei verkkopankkitunnuksia pidä koskaan luovuttaa kenellekään.

Helsingin poliisi varoittaa puhelimitse ja verkon välityksellä tapahtuviasta huijausyrityksistä, joilla on onnistuttu huijaamaan jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Poliisi tutkii tällä hetkellä kahta tapausta. Niistä toisessa henkilölle oli soitettu kaksi kertaa Microsoftin tukipalveluksi väitetystä numerosta.

Puhelun aikana henkilöä pyydettiin avaamaan verkkopankkinsa. Tällöin epäilty tekijä asensi tietokoneelle etäkäyttöohjelman. Seurauksena rikollinen pääsi käsiksi tietokoneeseen useiden tuntien ajan. Tänä aikana käyttäjälle luotiin muun muassa uusi sähköpostitili.

Epäilty huijari sai vietyä uhrin tililtä 85 000 euroa. Poliisin onnistui takavarikoida varat kahdelta suomalaiselta pankkitililtä, joille ne oli siirretty. Tämän jälkeen rahat palautettiin asianomistajalle. Kyseistä tapausta tutkitaan tällä hetkellä törkeänä petoksena. Poliisin mukaan on mahdollista, että vastaavissa tapauksissa uhri saattaa syyllistyä tuottamukselliseen rahanpesuun.

– Tällöin huijarit tallettavat hänen tililleen toisilta henkilöiltä anastettuja varoja. Uhri voi syyllistyä tuottamukselliseen rahanpesuun, jos hän välittää näitä rikoksella hankittuja rahoja eteenpäin, tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu kertoo.

Tekijät nostivat tileiltä lähes 300 000 euroa

Toisessa tapauksessa mieshenkilö sai Nordean nimissä sähköpostiviestin, jossa kerrottiin, että hänelle on saapunut allekirjoitettavaksi luottamuksellinen asiakirja. Henkilö erehtyi toimimaan ohjeiden mukaan. Poliisin mukaan vastaavia huijauksia on tehty myös Osuuspankin nimissä.

Epäillyt onnistuivat saamaan asianomistajan verkkopankkitunnukset. Seurauksena tekijät nostivat hänen sekä toisen asianomistajan tileiltä lähes 300 000 euroa. Kyseiset varat siirrettiin tämän jälkeen ulkomaalaisille pankkitileille. Asianomistajan pankki sai osan rahoista palautettua takaisin. Kyseistä tapausta tutkitaan törkeänä petoksena ja identiteettivarkautena.

– Tällaisissa tapauksissa kohteena ovat usein varakkaat, iäkkäät henkilöt. Verkkopankkitunnuksia ei pidä antaa kenellekään puhelimitse, sähköpostitse tai muutenkaan. Myöskään etäohjelmien asennuksiin ei ole syytä antaa lupaa, Risu jatkaa.

Poliisi ohjeistaa vastaavissa tapauksissa olemaan välittömästi yhteydessä pankkiin ja tekemään rikosilmoituksen vasta sen jälkeen. Rahat saadaan takaisin suuremmalla todennäköisyydellä, jos asiakas toimii välittömästi.

Kuva: Getty Images

toimitus (at) yrittajat.fi