27.1.2021 klo 13:21
Uutinen

Sote-seminaarit tavoittaneet ison joukon yrittäjiä ja päättäjiä – ”Hyvinvointialueet pitäisi lailla velvoittaa erottamaan järjestäjä ja tuottaja”

Yrittäjät tuovat esiin sote-yritystoiminnan näkymien heikentymisen ja huolensa uudistuksesta aluetilaisuuksissa. Hoitokoti Päiväkummun toimitusjohtaja esittää Helsingin ja Uudenmaan seminaarissa huolensa siitä, miten käy monituottajuuden.

Yrittäjät järjestää tammi-helmikuussa aluetilaisuuksia, joiden tarkoituksena on käydä keskustelua Yrittäjä-järjestöjen näkemyksistä sote-uudistuksesta sekä lakiesityksen muutostarpeista.

– Haluamme tilaisuuksissa tuoda esiin huolemme siitä, että uudistus heikentää yksityisten palvelutuottajien mahdollisuuksia tuottaa palveluita hyvinvointialueille, sanoo Yrittäjien kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö Tanja Matikainen.

Yrittäjät järjestää sote-seminaareja yhdessä Lääkäripalveluyritykset ry, Näe ry, Kuntoutusyrittäjät, Sky ry sekä Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Suomen Yrittäjät edustaa muun muassa yli 3 500 on sote-alan yritystä.

SY:n varatoimitusjohtaja Anssi Kujala toi eteläisessä tilaisuudessa esiin yrittäjien mielestä kuusi tärkeintä eduskuntakäsittelyssä korjattavaa kohtaa. Muun muassa sen, että hyvinvointialueet pitäisi lailla velvoittaa erottamaan järjestäjä ja tuottaja.

Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tilaisuus järjestettiin eilen 26. tammikuuta. Tilaisuudessa puhunut Medikko Oy:n yrittäjä Mari Halkola tarjoaa vaativan kuntoutuksen fysioterapiapalveluja ja laadun ja liiketoiminnan konsultointia. Hän pitää nykyisin vastaanottoa kahdella yksityisellä lääkäriasemalla.

– Tässä tilanteessa tärkeää on kumppanuuksien hakeminen ja verkottuminen. Meidän pitää näyttäytyä asiantuntevina kumppaneina, ja yrityksen liiketoimintajärjestelmät pitää olla kunnossa.

Pääkaupunkiseudulla toimivan Hoitokoti Päiväkummun Anne Kangas esittää Uudenmaan sote-seminaarissa 27. tammikuuta erityisesti huolensa uudistuksen suhteen siitä, että mitä käy monituottajuudelle.

– Onko pk-yrityksille enää mitään tilaa uudessa sote:ssa? Palveluiden kehittymiseksi ja kustannusten hillitsemiseksi yksi tärkeä keino on huolehtia siitä, että on erilaisia palveluntarjoajia. Pk-yritykset pääsevät parhaiten mukaan siten, että palveluseteleiden antamisesta tehdään velvoittavaa järjestäjälle, vuonna 2001 perustetun perheyhtiön yrittäjä Kangas tietää.

– Sote-järjestäjä pitää velvoittaa laatimaan palvelustrategia. Yrittäjien pitää tietää, missä palveluissa he voivat olla mukana ja millä tavoin.

Hän toimii myös Suomen Yrittäjien hyvinvointipalveluiden valiokunnan puheenjohtajana.

Puheenvuoroja palvelusetelien reilun käytön puolesta – Edustaja Sarkomaa: Palvelusetelin tai maksusitoumuksen käyttö auttaa pysymään hoitotakuuajoissa

Helsingin ja Uudenmaan seminaariin osallistuva kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok) painottaa palvelusetelin reilun käytön vahvistamista.

– Palvelut ja hoitoon pääsy eivät parane eikä sosiaali- ja terveydenhuoltomme toimi ilman sote-alan yrityksiä ja niiden osaamista. Tämän sivuuttaminen ja monin tavoin sote- yritysten toiminnan vaikeuttaminen, on hallituksen sote-esityksen vakavimpia valuvikoja.

Kokoomus ei kannata esitettyä maakuntamallia, vaan etenemistä nykylainsäädännön pohjalta.

– Mikro ja pk-yritysten osallistumista on helpotettava palveluseteliä ja henkilökohtaista budjettia hyödyntämällä velvoittavammin hoito- ja hoivapalveluissa. Palvelusetelin tai maksusitoumuksen avulla varmistetaan myös hoitoon pääsy hoitotakuuaikojen puitteissa, Sarkomaa sanoo.

Yksityisen sektorin rooli harvaan asutulla alueella nousi esiin pohjoisen sote-seminaarissa.

– Tarvitaan digitalisaation lisäämistä ja etävastaanottojen mahdollistamista, jotta välttämättä ei edes tarvitse lähteä lääkäriin, koska lääkäri on puhelimen toisessa päässä. Toisaalta kiireettömissä palveluissa, esimerkiksi kuntoutuksessa palveluseteli on hyvä vaihtoehto, koska asiakkaan ei tarvitse lähteä kauas, vaan palvelua voi olla tarjolla lähipalveluna, kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) toteaa.

Hankinnat kiinnostavat – Anssi Kujala: ”Luotan eduskunnan korjaavan hallituksen esityksen valuvikoja”

Hankinnat puhuttavat.

– Tarjouskilpailut ovat muuttumassa hankintamenettelyiksi ja tulossa on palveluseteleitä. Kela kokeili palveluseteliä vaativassa lääkinnällisessä kuntoutuksessa kahdessa vakuutuspiirissä. Yrittäjien tuntuma oli, että palvelusetelimallissa taksat ovat huonompia ja kannattavuus heikkenee, Medikko Oy:n Halkola mainitsee tiedossa olevia huolenaiheita.

Halkola korostaa kansalaisten palvelunohjauksen tarvetta.

– Palveluseteli on erittäin vähän käytössä fysioterapiassa ja se on vielä outoa palveluntuottajille, ja niin myös kansalaisille. Palvelunohjaukseen tulee nyt satsata, ja ohjata asiakasta eteenpäin toimien yhdessä eri tahojen kanssa.

Eteläisessä tilaisuudessa puhunut SY:n Anssi Kujala toi esiin yrittäjien mielestä kuusi tärkeintä eduskuntakäsittelyssä korjattavaa kohtaa.

– Korostan, että hyvinvointialueet pitäisi lailla velvoittaa erottamaan järjestäjä ja tuottaja. Vain se antaa mahdollisuuden kehittää aitoja monituottajamalleja. Mikäli julkinen järjestäjä ja tuottaja on sama taho, suositaan väistämättä sitä omaa tuottajaa.

Kujala muistutti myös, että kansanedustajien kannattaa nyt vielä palauttaa mieliinsä muun muassa lainsäädännön arviointineuvoston moitteet lakiesitykseen.

– Arviointineuvoston erittäin kriittisen lausunnon jälkeen hallitus teki esitykseen vielä useita yksityisen sektorin kannalta ongelmallista esitystä, jotka ovat hallituksen lopullisessa esityksessä, Yrittäjien Matikainen ärähtää.

Kujalan mukaan yrittäjyyttä arvostava kansanedustaja ei voi jättää huomiotta sitä, että edes yritysvaikutuksia ei ole arvioitu.

– Luotan eduskunnan korjaavan hallituksen esityksen valuvikoja. Olemme seminaareilla tavoittaneet ison joukon sote-yrittäjiä ja kansanedustajia. Paljon puhetta ja näkökulmia, toivon kansanedustajien nyt saaneen tilaisuuksista herätteitä, Anssi Kujala toteaa.

Etelä-, Keski- ja Rannikko-Pohjanmaan tilaisuus on Seinäjoella 2.2. Varsinais-Suomen ja Satakunnan sote-seminaari on 8. helmikuuta. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet kaikista alueellisista sote-seminaareista tästä.

Aiemmin aiheesta: Tule mukaan kertomaan, mikä sote-uudistuksessa huolettaa – Osallistu Yrittäjien seminaareihin tammi-helmikuussa

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi