10.2.2021 klo 07:22
Uutinen

Ruisrockin promoottori ei näe mahdollisuutta kompromisseihin ensi kesänä: ”35000 ihmistä on saatava alueelle päivässä”

Ruisrockin festivaalijärjestäjä ei näe mahdollisuutta isojen festivaalien toteuttamiseen, jos ensi kesänä on voimassa turvavälisuosituksia. Kuuntele Yrittäjän podcastin uusin jakso!

Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa vieraana on Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä Vantaan Festivaalit Oy:stä. Korona on kurittanut kokenutta tapahtumajärjestäjää. Viime vuonna yrityksen budjetoitu liikevaihto oli 11 miljoonaa euroa, mutta toteutunut liikevaihto oli runsaat 4000 euroa, jos koronatukia ei lasketa mukaan.

– Jos sama kurjuus jatkuu, luvut ovat samanlaiset tänäkin vuonna. Löysä hirsi on roikkunut monta kuukautta tapahtuma-alan yllä, onhan se ollut raskasta. Ei auta kuin pysyä positiivisena. Olemme tiiviissä yhteydenpidossa festivaalijärjestäjien kanssa, yritämme pysyä kartalla ja toisaalta hakea ratkaisuja millä pystymme selviämään tilanteesta. Kaiken tämän keskellä alalla on vahva yhdessä tekemisen meininki.

Onni on ollut edellisvuosista kerätty puskuri sekä osaltaan myös Business Finlandin kehittämistuki.

Niemelä uskoo vahvasti, että Ruisrockin asiakkaat saapuvat sankoin joukoin paikalle, jos tapahtuma voidaan järjestää ensi kesänä. Ensi kesän festivaaliin on jo tehty useita artistibuukkauksia.

– Noin puolet ohjelmasta on julkaistu. Kansainvälisiä pääesiintyjiä ovat muun muassa Martin Garrix ja Major Lazer. Juoma- ja ruokapalvelut ovat laajat kuten ennenkin. Pyrimme viikonlopun kestävään kokonaisvaltaiseen festivaalielämykseen, Niemelä kertoo.

”35 000 ihmistä saatava päivässä”

Jos rajoituksia on voimassa vielä ensi kesänä, festivaalien järjestely vaikeutuu Niemelän mukaan selvästi. Samaan hengenvetoon hän uskoo, että festivaalit eivät tule olemaan täysin entisensä.

– Tämä on yksi haastavimpia asioita, koska rajoituksista ei ole vielä mitään tietoa. Veikkaan, että hygieniataso paranee festivaaleilla pysyvästi. Sitä ihmiset todennäköisesti kaipaavat tästä eteenpäin. Jos turvavälejä koskevia rajoitteita tulee, järjestäminen menee kyllä haastavaksi. Kahden metrin turvavälejä ei voi tällaisessa tapahtumassa toteuttaa.

Niemelän mukaan Ruisrockia ei tulla järjestämään normaalia pienempänä tapahtumana.

– Matematiikka on aika karua. 35 000 ihmistä pitää yleisöä saada päivässä, muussa tapauksessa kyse on muunlaisesta tapahtumasta.

Niemelä pitää mahdollisena, että festivaalikävijöille tulee jonkinlainen vaatimus rokotuksen ottamisesta.

– Tanskassa on keskusteltu rokotuspassista tai jonkinlaisesta älypuhelinsovelluksesta, jolla voisi todistaa rokotteen saamisen tai sairastetun taudin. Ennen kaikkea matkailuala ajaa tällaisia ratkaisuja. On myös keskusteltu, että ihmisen pitäisi esittää riittävän tuore testitulos, joka olisi tapahtumaan osallistumisen vaatimuksena.

Kuuntele lisää Niemelän ajatuksia tulevasta festivaalikesästä Yrittäjän podcastin jaksosta. Podcast on kuunneltavissa myös Spotifyssa ja Googlen podcast-palvelussa.

Kuva: Vessi Hämäläinen / Ruisrock 2016

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi