Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Koulutus

Kangasalan koulussa oppilaat saavat valita yrittäjyyden valinnaiseksi ja oppia paikallisilta yrityksiltä – Sekä oppilaat että opettajat ovat innoissaan

– Yrittäjyyttä ei voi oppia kirjoista. Se, että asiantuntijoina ovat oikeat yrittäjät, on äärimmäisen tärkeää ja merkityksellistä, Pikkolan koulun rehtori Marianne Liimatainen sanoo.

Kangasalan kaupungin Pikkolan koulu tarjoaa 8. -9. -luokkalaisille yrittäjyyttä omana valinnaisena aineenaan. Seitsemäsluokkalaiset ovat osoittaneet vahvaa kiinnostusta ainetta kohtaan.

Reilun 700 opiskelijan koulussa seitsemäsluokkalaisista 27 oppilasta valitsi yrittäjyyden ensisijaiseksi valinnaisaineekseen. Ensimmäiselle varasijalle sen valitsi 21 opiskelijaa ja toiselle varasijalle 22 opiskelijaa.

Vuonna 2019 rehtorina koulussa aloittanut Marianne Liimatainen on ajanut yrittäjyyden tuomista valinnaisena aineena kouluun, koska yrittäjyydessä on monta elementtiä, jotka ovat oppilaille tärkeitä oppia.

– Yrittäjyyttä ei voi oppia kirjoista. Sen vuoksi lähdimme heti hakemaan osaamista ja asiantuntemusta koulumaailman ulkopuolelta. Olen iloinen, kun Business Kangasala sekä Kangasalan yrittäjistä niin monet ovat lähteneet mukaan tähän tärkeään kasvatus- ja opetustyöhön. Se, että asiantuntijoina ovat oikeat yrittäjät, on äärimmäisen tärkeää ja merkityksellistä, Liimatainen sanoo.

Yrittäjyys-valinnaisaineen opettaja on saanut arvokasta apua ja tukea yrittäjyyskasvatukseen kannustavalta Nuori Yrittäjyys ry:ltä. Yhdistys on yrittäjyyskasvatuksessa valtakunnallinen toimija, joka tarjoaa esimerkiksi opetuskäyttöön sopivaa opetusmateriaalia.

Tulevaisuuden taitoja

Myös opettajat ovat olleet innoissaan oppiaineesta. Kun Liimatainen laittoi Yrittäjyys-valinnaisaineen opettajan paikan hakuun, kymmenkunta opettajaa ilmoittautui halukkaaksi.

Liimatainen kiittelee yhteistyötä Business Kangasalan sekä mukaan lähteneiden 15 paikallisen yrityksen ja yrittäjän kanssa. Liimatainen kuvailee Kangasalaa kasvavana kaupunkina, jossa Business Kangasala ja kaupungin yrittäjät näkyvät. Liimataisen mukaan ihmiset näkevät yrittäjien työn merkityksen ja arvon. Henki on hyvä.

Yrittäjyyden valinnaisaineen valinneet oppilaat perustavat 9. luokalla oman yrityksen. Heillä on myös mahdollisuus päästä kesätöihin yhteistyöyrityksiin. Tämä opettaa työelämätaitoja.

Yläkoulun rehtorina Liimatainen miettii, millä osaamisella, tiedoilla ja taidoilla tai arvosanoilla on tulevaisuuden haasteissa oikeasti merkitystä.

– Uskon, että tulevaisuudessa tarvitsemme entistä enemmän yrittäjän asennetta. Tätä asennetta meidän tulee kouluissa opettaa ja vahvistaa: oma-aloitteisuutta, tiimityöskentelyä, itsenä johtamista ja vastuunkantoa. Tulevaisuuden toivot tarvitsevat varmasti päätöksentekokykyä sekä kykyä sietää pettymyksiä ja epävarmuutta. On tärkeää, että oppilaille annetaan myös mahdollisuus tehdä virheitä ja epäonnistua, hän sanoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi