9.2.2021 klo 13:54
Uutinen

Ministeriön kriittinen talousraportti saa kiitosta Yrittäjiltä: ”Yhden koon takki ei sovi kaikille”

Suomen Yrittäjät kannattaa valtiovarainministeriön tuoreen raportin ehdotusta työpaikkasopimisen lisäämisestä. Raportti maalaa synkän kuvan Suomen kilpailukyvystä verrattuna muihin Pohjoismaihin.

Valtiovarainministeriön julkaisema raportti Suomen talouden näkymistä on aiheuttanut vilkasta keskustelua. Raportin mukaan Suomi on jäänyt selvästi jälkeen Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.

Raportin mukaan Suomen bruttokansantuotteen arvioidaan kasvavan noin 10 prosentin vauhtia vuosina 2019–2030. Samaan aikaan Ruotsin, Norjan ja Tanskan kasvuksi arvioidaan yli 20 prosenttia.

Ministeriön virkamiehet pitävät yhtenä ratkaisuna työpaikkakohtaisen sopimisen lisäämistä. Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula kannattaa ehdotusta.

– Valtiovarainministeriön raportti on ansiokas ja siinä on nostettu juuri oikeita asioita esiin. Suomen työmarkkinoiden rakenteita ei ole uudistettu 50 vuoteen. Näin ei voi jatkua, vaan on tehtävä uudistuksia, jotka muualla on jo tehty.

Makkulan mukaan keskeistä on parantaa työmarkkinoiden toimintaa lisäämällä työpaikkakohtaista sopimista.

– Suomessa on verrokkimaihin nähden aivan liian alhainen työllisyysaste ja korkea rakenteellinen työttömyys. Kun talous kyykkää, Suomi on kyykyssä vielä pitkään sen jälkeen, kun kilpailijamaat ovat jo pitkällä takasuoralla juoksemassa. Suomen ikärakenne vaikeuttaa tilannetta entisestään.

”Työpaikkasopiminen mahdollistaa nopean reagoinnin”

Työpaikkasopiminen (paikallinen sopiminen) olisi Makkulan mukaan oleellisen tärkeää koronan kaltaisten kriisien aiheuttamiin muutoksiin reagoimisen kannalta.

– Yritystoiminassa on ylä- ja alamäkiä. Joskus yllättäviäkin, minkä korona on osoittanut. Työpaikkatason sopimisen lisääminen mahdollistaisi sen, että muutoksiin kyetään reagoimaan nopeasti siellä, missä työtä tehdään ja muutokset kohdataan. Se ylläpitää ja parantaa työllisyyttä. Joustava järjestelmä myös kannustaa investoimaan. On hyväksyttävä se, että yhden koon takki ei sovi kaikille, eikä kaikki viisaus asu työehtosopimuspöydissä.

Raportin mukaan Suomen työmarkkinoiden suurimmat haasteet liittyvät sekä työn kysynnän että sen tarjonnan riittämättömyyteen. Osaaminen ei kohdistu aloille, joissa sitä tarvitaan eniten. Suomi kaipaisi virkamiesten mukaan nykyistä enemmän työperäistä maahanmuuttoa. Myös investointien vähäisys on Suomen ongelma.

”Paikallisen sopimisen laajentaminen voi auttaa turvaamaan kustannuskilpailukykyä ja siten myös kohentaa yritysten kannusteita investointeihin. Myös joustavat työmarkkinat ja osaavan työvoiman hyvä saatavuus edistävät kustannuskilpailukykyä”, raportissa kerrotaan. Helsingin Sanomien mukaan virkamiehet eivät kuitenkaan esitä palkkojen laskemista.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi