Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Yksinyrittäjänaiset perustivat yhdessä kauppakeskuksen Kiteen keskustaan – "Yhdessä voimme saada aikaan jotain suurta"

Seitsemän yksinyrittäjänaista yhdisti voimansa ja synnyttivät Kiteen keskustaan uuden liikekeskuksen.

Seitsemän kiteeläistä yksinyrittäjää ovat yhdistäneet voimansa ja perustaneet keskustan kivijalkakiinteistöön minikauppakeskuksen. Kukin toimii edelleen itsenäisesti oman yrityksensä kautta, omissa liikehuoneistoissaan. Kaikki yrittäjät ovat naisia, ja heidän tavoitteenaan on pitää erikoisliikepalvelut Kiteen keskustassa.

Avajaiset ovat helmikuun 12. päivä, jolloin kauppakeskuksen nimikilpailun voittaja paljastetaan. 

Idea syntyi suutari- ja lahjapalvelu Erästuotteen yrittäjä Aira Tolvasen päässä. Koronakriisi pakotti monta yritystä sulkemaan ovensa tai keskeyttämään toimintansa. Tolvanen teki aluksi töitä suljettujen ovien takana, mutta joutui hänkin sulkemaan ovet kokonaan noin viikoksi keväällä. Uusille ajatuksille oli tilaa.

–  Kuuntelen paljon podcasteja liiketoiminnan kehittämisestä. Ryhdyin miettimään, löytyisikö meiltä tiimi ja onhan meillä! Nousin keskellä yötä sängystä miettimään ja piirsin ajatusta paperille. Aamulla soitin tutulle yrittäjälle ja kysyin lähdetkö mukaan, Tolvanen kertoo.

Yrittäjät alkoivat yhdessä kartoittaa liiketiloja. Yksi yrittäjä soitti toiselle, tämä kolmannelle ja lopulta koossa oli seitsemän yrittäjän tiimi. Kiteen keskustasta löytyi tyhjillään oleva liikekeskus, joka sopi tarkoitukseen.

Tolvanen nimeää tärkeimmiksi yhteistyökumppaneiksi kaksi vuokranantajaa, jotka ovat remontoineet liiketilat uusille vuokralaisille.

– Jotta tämä on ollut mahdollista, kaksi vuokranantajaa kustansivat remontin ja me maksamme niitä kuluja hiljalleen takaisin. Meillä ei olisi ollut alkupääomia, mitä sijoittaa. Kukin on saattanut hankkia omiin tiloihinsa uusia kalusteita tai muuta pientä, Tolvanen toteaa.

Myös käytännön järjestelyt ovat vaatineet miettimistä.

–  Yhteiset pelisäännöt on täytynyt sopia, sillä liiketilojen väleissä ei ole käytäviä, ja asiakkaat joutuvat kulkemaan toisten tilojen läpi. Sähkö- ja vesimaksut jaetaan tasan, Tolvanen listaa.

Tolvanen toivoo, että malli voisi levitä laajemmalle Kiteen ulkopuolelle. Yrittäjät saavat vetovoimaa ja synergiaetua toisistaan, vaikka toimivatkin edelleen yksinyrittäjinä. Noin 10 000 asukkaan kaupungissa uuden luominen on ollut iso juttu koko seutukunnalle.

–  Ajattelemme, että monta pientä toimijaa voivat yhdessä saada aikaan jotain suurta ja uutta, Tolvanen sanoo.

 

Juttua muokattu 19.2. 2021 klo 9.20. Lisätty tarkennus siitä, että kukin yrittäjä toimii edelleen itsenäisesti oman yrityksensä kautta, omissa liikehuoneistoissaan. Uutta yritystä ei ole perustettu.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi