11.2.2021 klo 16:26
Uutinen

”Kaikki kivet on nyt käännetty” – Lähes 60 ravintola-alan yrittäjää jätti kanteen Pohjola Vakuutusta vastaan, lisää on vielä tulossa

Kaikkiaan 58 yrittäjän haastehakemukset toimitettiin tänään Helsingin käräjäoikeuteen. Yrittäjät hakevat korvauksia Pohjola Vakuutukselta liittyen koronaepidemian aiheuttamiin taloudellisiin menetyksiin.

Pohjolan epidemiavakuutuksesta korvauksia hakevien yrittäjien määrä on noussut lähes kuuteenkymmeneen. Yrittäjäjoukon kanteita hoitavan asianajotoimisto Magnussonin asianajaja Mika Laapotti kiikuttaa loppuviikon aikana 15000 sivua haastehakemuksiin liittyvää materiaalia Helsingin käräjäoikeuteen.

– Yrittäjiä on tässä vaiheessa mukana 58. Mukaan on ilmoittautunut muitakin, mutta tähän vaiheeseen he eivät ehtineet. Mukaan mahtuu kuitenkin vielä, Laapotti vakuuttaa.

Aikaa on hänen mukaansa noin kuukauden päivät. Laapotin mukaan toiveena on ollut, että kaikki kanteet käsitellään yhdessä.

Prosessin käynnisti vakuutuslautakunnan lausunto, jossa se pitää Pohjolaa osittain korvausvelvollisena ravintoloiden kärsimistä taloudellisista menetyksistä koronapandemian aikana. Viime viikolla Kainuun käräjäoikeus katsoi, että haasteen nostaneella kajaanilaisravintolalla on oikeus saada Pohjolalta korvauksia epidemiakeskeytysvakuutuksestaan vakuutuslautakunnan ratkaisusuosituksen mukaisesti 1.6.2020 alkaen. Tuolloin astui voimaan tartuntatautilain väliaikainen muutos, jolla rajoitettiin muun muassa ravintoloiden aukioloaikoja ja asiakasmääriä.

Pohjola ei ole ollut missään vaiheessa halukas maksamaan korvauksia vakuutuksen ottaneille yrityksille.

Osittain eri mieltä Kainuun käräjäoikeuden tuomiosta

Laapotin mukaan Helsingin käräjäoikeuteen nyt toimitetut haastehakemukset kohdistuvat kolmeen eri ajanjaksoon ja kolmeen eri vahinkotyyppiin. Niistä yksi koskee vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet yleisötilaisuuksien peruuntumisesta.

– Aluehallintovirasto on eri antanut eri aikoina ja eri maakunnissa erilaisia määräyksiä ja ohjeistuksia henkilömääristä, joiden mukaan tapahtumia on voinut järjestää. Nämä rajoitukset astuivat voimaan 18. maaliskuuta ja ovat voimassa edelleen, Laapotti sanoo.

Yksi korvaustyyppi koskee vahinkoja, jotka ovat seurausta ravintoloiden määräämisestä kiinni huhtikuun neljännestä päivästä toukokuun viimeiseen päivään viime vuonna.

– Kolmas tyyppi koskee vahinkoja, jotka vertautuvat vakuutuslautakunnan suositukseen ja Kainuun käräjäoikeuden antamaan päätökseen. Kyseessä ovat vahingot, jotka ovat aiheutuneet tartuntatautilain muutoksen jälkeen kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen. Nämä rajoitukset kohdistuivat muun muassa ravintoloiden aukioloihin ja anniskeluun.

Laapotti pitää Kainuun käräjäoikeuden ratkaisua rohkaisevana, mutta se ei välttämättä merkitse vielä mitään kokonaisuuden kannalta.

– Se on yhden tuomarin näkemys yhden paikallisen juristin ajamasta asiasta. Olemme lisäksi omissa kanteissamme eri mieltä viime vuoden kevään ajanjaksosta, josta Kainuun käräjäoikeus ei katsonut aiheelliseksi maksattaa korvauksia. Kainuussa ei myöskään käsitelty lainkaan yleisötapahtumien peruuntumisesta syntyneitä vaatimuksia.

”Isoimmat vahingot seitsennumeroisia”

Helsingin käräjäoikeuden kanteissa on mukana yrittäjiä eri puolilta Suomea.

– Mukana on pieniä pubeja ja isohkoja ravintolaketjuja. Lounaspaikkoja, iltaravintoloita, baareja, yökerhoja ja catering-yrityksiä. Koko ravitsemusalan kirjo.

Suurimmalla osalla koronan aiheuttamat vahingot ovat nousseet yli 100 000 euroon. Isoimmat vahingot ovat seitsennumeroisia.

– Käräjäoikeudesta haetaan nyt vahvistusta sille, että asiakkaille on sattunut vakuutusehtojen mukaisesti korvattava vahinkotapahtuma. Euromääriä ei oikeudessa käsitellä.

Laapotti arvioi, että ruuhkautunut Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa asiassa vasta ensi vuoden puolella.

– Koko ajan tässä odotellaan tietysti myös Pohjolan näkemystä. On edelleen mahdollista, että Pohjola haluaa sovitella tai sopia asian. Me olemme nyt kääntäneet jokaisen mahdollisen kiven. Asiat on perusteltu mielestämme niin laajasti kun ne vaan voi perustella.

Yrittäjä ihmettelee, miksi Pohjola nyt muuttaa vakuutusehtojaan

Yksi korvauksia Pohjolalta hakevista ravintola-alan yrittäjistä on oululainen Niilo Kemppe. Hän laskee maksaneensa pelkkää keskeytysvakuutusosuutta viime vuosien aikana tuhansia euroja.

– Näin Kajaanin ravintoloitsijan tapauksen ja laskeskelin hieman. Sen jälkeen päätin, että lähdetään porukkaan mukaan. Onhan tässä selkeä ristiriita vakuutusehtojen ja käytännön menettelyn välillä, hän sanoo.

Jotain kertoo Kemppen mukaan sekin, että OP Pohjola on muuttanut vakuutusehtojaan. Päivittyneissä vakuutusehdoissa kerrotaan, ettei koronakorvauksia myönnetä 1.4.2020 alkaen.

– Jos ehdot ovat olleet pitäviä, miksi niitä sitten nyt muutetaan, yrittäjä ihmettelee.

Kemppe on ottanut oman epidemiavakuutuksensa vuonna 2018, joten uudet ehdot eivät koske häntä.

– Tottakai olen varautunut myös siihen tilanteeseen, että korvauksia ei tule. Ei elämä siihen kaadu. Katsotaan nyt, miten käy.

Kuva: Mika Laapotti

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi