Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Pohjoisen Suomen matkailuyrittäjät innoissaan, vaikka korona mietityttää – Ruokalistatkin puhdistetaan: "Tervetuloa, kunhan tulee terveenä"

Iso-Syötteellä ja Luostolla on ensi viikolla vilkasta, sillä alueiden mökit ovat täynnä hiihtolomalaisia. Yrittäjät suhtautuvat tilanteeseen toiveikkaan positiivisesti.

Hotelli Iso-Syötteen yrittäjä Juha Kuukasjärvi varautuu parhaillaan erittäin kiireiseen viikkoon. Pääkaupunkiseudun hiihtolomalaiset ovat julkisuudessa kerrottujen tietojen perusteella matkaamassa sankoin joukoin pohjoiseen lomanviettoon.

Tämä miellyttää yrittäjää, mutta Kuukasjärvi ymmärtää myös huolen koronaviruksen mahdollisesta leviämisestä.

– Hyvähän se on, että ihmiset tulevat. Kyllähän me asiakkaita tarvitsemme. Tämä asia on kaksiteräinen miekka, kun elääkin pitäisi ja selvitä taloudellisesti. Kunhan ihmiset eivät lähde matkaan sairaana ja muistavat noudattaa ohjeita. Joulunkaan jälkeen ei tapahtunut ihmeitä, Kuukasjärvi sanoo.

Aikaisemmin tällä viikolla THL esitti pontevan toiveen siitä, että pääkaupunkiseutulaiset pysyisivät kotona ja peruisivat lomareissunsa pohjoiseen Suomeen.

– Tässä vaiheessa on aivan liian myöhäistä toivoa sellaista. Osa ihmisistä on jo matkalla. THL:n toive tulee liian lyhyellä jänteellä, mutta ymmärrän toki, että tilanteet myös muuttuvat nopeasti.

Tähän mennessä yksi asiakas on soittanut ja kysynyt Kuukasjärven mielipidettä siitä, kannattaako paikan päälle tulla.

– Sanoin, että meidän puolesta voi tulla, kunhan tulee terveenä. Koronaviruksen vuoksi varauksia voi myös siirtää myöhempään ajankohtaan.

Iso-Syötteen mökit on myyty täyteen ensi viikolla. Tilanne on erikoinen, sillä normaalina vuonna suurin osa matkailijoista tulee ulkomailta.

– Elämää pitää jatkaa vaikeasta tilanteesta huolimatta. Uskon, että ihmiset ovat omissa oloissaan ja pienissä porukoissa, näin kävi myös uutenavuotena ja jouluna. Paljon tilattiin noutoruokaa ja syötiin mökeissä. Ja uloshan toki sopii.

Kuukasjärvi suhtautuu koronatilanteeseen rauhallisesti.

– Itselle on ollut viime vuodet sellaista vääntöä, että olen oppinut ottamaan päivän kerrallaan. Tulevaisuudesta ei voi sanoa mitään varmaa, on vain hyviä arvauksia.

Noin kaksi vuotta sitten Kuukasjärven edellinen hotelli tuhoutui lähes täysin tulipalossa.

Luostolla varautuminen on jo rutiinia

Luostolla ravintolayrittäjänä toimiva Maria Heikkilä odottaa, että ensimmäiset hiihtolomalaiset saapuvat alueelle lähipäivinä.

Punakettu-ravintolassa on varauduttu perusteellisesti vilkkaaseen hiihtolomasesonkiin. Suurin osa alueen sadoista mökeistä on varattu. Luostolla on mökeissä noin 600 petipaikkaa.

– Asiakas voi noutaa etukäteen tilatun annoksen ja hakea sen ravintolasta sovittuun aikaan. Toisaalta olemme varautuneet myös siihen, että meillä on asiakkaita salissa. Palvelemme kahta eri asiakaskuntaa samanaikaisesti, eli niitä, jotka haluavat istua iltaa rauhassa kynttilän valon loisteessa ja samalla myös niitä, jotka nauttivat ravintola-annoksen kotoisasti mökin tunnelmassa. 

THL:n torstainen suositus pääkaupunkiseudulla asuvien hiihtolomamatkojen perumisesta ei ole näkynyt vielä Luostolla. Yrittäjä ei pelkää, että matkailijat toisivat viruksen mukanaan.

– Ei täällä voi pelätä. Korona-aika on opettanut meitä toimimaan tietyllä tavalla. Olemme muuttaneet toimintamallia niin, että ne asiakkaat, jotka tulevat viihtymään ja nauttimaan hyvästä ruuasta, heillä on hyvä olla. Toisaalta asiakkaat itse tiedostavat myös oman vastuunsa. Tämä on yhteistyötä.

Heikkilän ravintolassa jokainen laminoitu ruokalista desinfioidaan käytön jälkeen. Syyskuun alusta asti henkilökunta on käyttänyt kasvosuojia ja visiirejä.

– Katamme pöydät aina erikseen ja puhdistamme maksupäätteitä. Kaikki tämä on jo rutiinia.

Kuva: Maria Heikkilän albumi / Jaani Föhr

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi