Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Ravintolayrittäjien turhautuminen hallituksen koronaviestintään kärjistyy somessa – "Tässä kohtaa barrikadit eivät auta"

Ravintolayrittäjä pitää oikeusministerin ja hallituksen koronaviestintää luokattomana.

Ravintola-alan yrittäjä Joonas Keskinen toivoisi monen muun alan yrittäjän tavoin selvyyttä hallituksen koronatiedottamiseen. Keskinen moittii hallitusta myös ravintoloiden syyllistämisestä koronan vastaisessa taistelussa.

– Viestinnällisesti oikeusministerin ja hallituksen toiminta alaa kohtaan on ollut luokatonta. Sanotaan, että suljetaan ravintolat niin saadaan korona haltuun. Etenkään ruokaravintoloista tartuntoja ei ole juurikaan lähtenyt. En usko, että kolmen viikon ravintolasulku tuo merkittäviä muutoksia tartuntalukuihin. On monia muita aloja, joissa korona rehottaa, mutta isoja sulkuja ei tehdä. Nyt vaadittaisiin isoja sulkuja monilla eri toimialoilla, jotta tauti saadaan hallintaan.

– Hallituksen tiedottaminen yrittäjien suuntaan on ollut sekavaa jo vuoden päivät. Siinä mielessä tämä ei yllätä, että sekavuus jatkuu edelleen.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on samoilla linjoilla Keskisen kanssa.

– Kansalaisten ja yritysten epävarmuutta lisää tuntuvasti hallituksen ja viranomaisten epäselvä koronaviestintä. Ohjeet ovat ristiriitaisia ja koronapuheesta on tullut pandemiahepreaa, jota on vaikea ymmärtää. Pitää olla selvä ja ristiriidaton viesti sekä selkeät puhehenkilöt. Kun valtaa annetaan alueilla, heidän päätösvaltaansa pitää kunnioittaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Aluehallintovirasto ovat olleet eri linjoilla alueiden koronarajoituksista muun muassa kuntosalien mahdollisen sulkemisen osalta.

Pentikäinen pitää viranomaisten keskinäistä sättimistä epäselvyyttä lisäävänä tekijänä. 

– Nyt eri viranomaisilla on hieman erilaiset ohjeet, vastuujako on epäselvä ja kansalaisen ja yrityksen on lähes mahdoton pysyä kärryillä. Tilanne on kohtuuton yrittäjille, joilla on elämäntyö ja omaisuus pelissä. On mahdoton yrittää, jos elinkeinovapautta rajoitetaan, ja muutoksia tehdään lyhyellä aikavälillä sekä epäselvin ja usein muuttuvin ohjein.

"On kannattavampaa pitää ravintolat kiinni"

Joonas Keskinen pitää yt-menettelyn hitautta ongelmana monen yrittäjän kohdalla.

– Monikaan ei ole tässä vaikeassa tilanteessa ehtinyt reagoimaan yt-menettelyllä, koska täyssulkuohjeistus tulee nopealla aikataululla. Meillä otettiin rajoitus etupainotteisesti huomioon, joskin siinä kävi vähän tuurikin.

Tuurilla Keskinen viittaa yrityksen päätökseen siirtää kaikki kuukausipalkkalaiset osittaiselle lomautukselle 8. maaliskuuta alkaen.

– Ihan sattumalta kirjasimme lomautuksen alkamisajankohdaksi kyseisen päivän. Emme tienneet mitään edessä olevasta sulusta. Korkeintaan osasimme aavistella, että jotain on ehkä tulossa.

Mikael Pentikäisen mukaan hallituksen on nopeutettava pikaisesti lomautus- ja yt-neuvotteluaikoja.

– Muuten monilla yrityksillä on mahdoton sopeutua uusiin rajoituksiin.

Eduskunnan on tarkoitus vahvistaa ravintoloiden sulkeminen 8. maaliskuuta alkaen. Keskisen mukaan tämä ratkaisu on parempi kuin rajoitusten lisääminen. 

– Olemme sulkemassa kaikki ravintolamme ja pidämme ne kiinni vähintään 7. huhtikuuta asti. Huhtikuun alussa on pääsiäinen, joten silloin ei ole mitään järkeä avata. Sulku on ainakin meidän tapauksessa hyvä ratkaisu, koska asiakasmäärät ovat lähteneet jälleen rajuun laskuun. On kannattavampaa pitää ravintolat kiinni kuin auki huonoilla rajoituksilla.

"Lain rikkominen ei ole ratkaisu"

Yrittäjien turhautuminen näkyy lieveilmiönä sosiaalisessa mediassa. Siellä kiertää julkaisu, jossa herätellään yrittäjiä kapinoimaan ravintolasulkua vastaan.

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula ymmärtää hädän, mutta kehottaa noudattamaan lain kirjainta. 

– Yrittäjien hätä ja turhautuminen on ymmärrettävää. On kuitenkin selvää, että kun sääntelyä on voimassa, sitä täytyy noudattaa. Lain rikkominen ei ole ratkaisu mihinkään.

Joonas Keskinen viestittää malttia yrittäjien suuntaan.

– Ei ole ainakaan meidän tahtotilamme lähteä kapinoimaan. Tässä kohtaa barrikadit eivät auta. Tahtotila pitäisi kaikilla olla se, että saadaan epidemia rauhoittumaan. Sen mukaisia toimia tarvitaan nyt kaikilta.

Kuva: Getty Images / Ravintolakolmio Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi