Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Ravintolayrittäjä lomautti työntekijänsä ja sulki ovet, sitten tuli hämmentävä ohjeistus – "Nyt kukaan ei tiedä, mitä maanantaina tapahtuu"

Keuruulaisyrittäjä on yrittänyt selvittää, saako ravintola olla auki maanantaina. Tilanne Keski-Suomessa on ristiriitainen.

Pappilan Pidot Oy:n yrittäjä Nanna Rantanen operoi Keuruulla kahta ravintolaa, Keuruun Vanhaa Pappilaa ja Pappilan Tavernaa.

– Hallituksen viimeviikkoisen tiedotustilaisuuden viesti oli selvä. Ravintolat menevät kiinni muilla kuin perustason alueilla. Siinä ei ollut mitään epäselvää.

Tilaisuudessa lueteltiin alueet, joita sulku koskee. Mukana oli myös myös Keski-Suomi, johon Keuruu kuuluu.

Heti tiedotustilaisuuden jälkeen Rantanen aloitti toimenpiteet ravintolansa sulkemiseksi yhdessä toisen omistajan Henna Mäkelän kanssa.

– Ravintolan alasajo kestää puolitoista viikkoa. Aloimme perua tukkukuormia, käynnistimme lomautukset, viestimme asiakkaille ja peruimme lehtimainoksia. Soittelimme läpi asiakkaita, jotka olivat varanneet tiloja. Mietittiin, kuka tekee mitäkin että ehdimme saada kaikki valmiiksi ennen maanantaita.

Tilanne muuttui yllättäen – "Olin huuli pyöreänä"

Tällä viikolla Rantasen silmiin osui Keski-Suomen koronanyrkin päätös, jonka mukaan vain Jyväskylä on kiihtymisvaiheessa, muut alueen kunnat perustasolla.

– Olin huuli pyöreänä, että mitä tämä tarkoittaa. Juurihan kerrottiin hallituksen ja THL:n suulla, että Keski-Suomi on kiihtymistasolla. Nyt emme tiedä, pitääkö ravintolan olla kiinni maanantaina. Kukaan ei osaa sanoa.

Rantanen on yrittänyt selvittää asiaa, turhaan.

– THL:n sivuilla Keski-Suomi on edelleen kiihtymisaluetta. Nyt on jo keskiviikko. Emme enää ehdi tilaamaan tavaraa tukusta maanantaille. Pitääkö tässä lähteä omalla autolla tukkukierrokselle, hän kysyy.

Epäselvyyttä on myös paikallisissa kouluissa, jotka eivät tiedä, tulevatko lapset kouluun maanantaina vai onko heidän jäätävä etäopetukseen.

– Luulisi, että hallitus lähettää selkeän viestin ravintoloitsijoille siitä, miten toimitaan. Vuoden aikana viestintä ei ole parantunut yhtään. Epätietoisuus on todella stressaavaa. Yöunet ovat menneet taas kerran, Rantanen sanoo.

Kuva: Mikko Mäntyniemi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi