Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Eduskunta päätti: Ravintolat sulkeutuvat tiistaina, Keski-Suomen tilanne selvisi vihdoin – Yrittäjä turhautui odottelusta

Keski-Suomen osalta ravintoloiden sulkemispäätös koskee koko aluetta..

Eduskunta on hyväksynyt lain ravintoloiden sulkemisesta leviämis- ja kiihtymisalueilla. Perustason alueilla ravintolat saavat pitää ovensa auki normaalisti. Nämä alueet ovat Keski-Pohjanmaa, Kainuu, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala.

Keski-Suomen osalta oli vielä aikaisemmin epäselvyyttä siitä, saavatko ravintolat olla auki. Myöhemmin maanantaina selvisi, että koko Keski-Suomen alueella ravintolat menevät kiinni. Aikaisemmin yrittäjät olivat epätietoisia siitä, suljetaanko ravintolat vain Jyväskylässä.

– Onhan se hullunkurista, että ei tiedä menenkö huomenna töihin vai en. Ravintolassa pitää tehdä aina esivalmisteluja. Nyt ei tiedä, mitä tehdä, Keuruulla sijaitsevan Pappilan Pidot Oy:n yrittäjä Nanna Rantanen kommentoi heti eduskunnan päätöksen jälkeen. Kerroimme yrittäjän tilanteesta viime viikolla.

– Tänään kun saimme vielä olla luvan kanssa auki, oli todella hiljaista kun joka paikassa oli kerrottu, että ravintolasulku alkaa 8. maaliskuuta. Kukaan ei tiennyt, mikä tilanne on, Rantanen jatkaa.

Hän ei vähättele epidemian vakavuutta, mutta toivoisi selvyyttä viestintään.

Lain mukaan Pohjois-Karjalassa Joensuu, Liperi ja Kontiolahti ovat kiihtymisvaiheessa, muu osa sairaanhoitopiiristä perustasolla.

Laki vaatii vielä presidentin vahvistuksen, minkä jälkeen hallitus antaa asetuksen ravintoloiden sulkemiseksi. Sulku astuisi voimaan maanantain ja tiistain välisenä yönä ja kestäisi kolme viikkoa 28. maaliskuuta asti.

Take away -myynti sallittua

Ravintolat, jotka joutuvat sulkemaan ovensa, voivat edelleen myydä ruokaa ulos. Olemme aikaisemmin kertoneet ravintolayrittäjien ratkaisusta Turussa.

Osa ravintolayrittäjistä on pyrkinyt kehittämään ratkaisuja lain sallimissa rajoissa.

Henkilöstöravintolat ja tilavuokraperiaatteella toimivat tilausravintolat saavat olla edelleen avoinna. Täältä löydät tarkempaa tietoa kyseisten ravintoloiden tilanteesta.

Julkisuudessa on yleisesti arvioitu, että ravintoloiden sulun jälkeen niiden aukioloaikoja ja esimerkiksi asiakasmääriä joudutaan edelleen rajoittamaan.

Tällä hetkellä Suomessa on voimassa lisäksi tanssi- ja laulukielto ravintoloiden sisätiloissa. Tämä rajoitus koskee koko maata.

Yrittäjät ajaa nopeutettua lomautusaikaa

Suomen Yrittäjät on aikaisemmin vaatinut, että viime vuoden lopussa päättynyt väliaikainen laki lyhennetyistä lomautusilmoitus- ja yt-neuvotteluajoista saisi jatkoa. Lomautuskäytännöistä voit kuunnella ajankohtaista tietoa Yrittäjän podcastin jaksosta.

Juttua päivitetty 8.3. klo 18.40 Keski-Suomen tilanteen osalta.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi