Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Onnistuuko koronarokotus työterveyshuollossa? Mikä on yrityksen omavastuu? Katso asiantuntijan vastaukset

Terveystalo ja Mehiläinen ovat valmiita lisäämään yhteistyötä kuntien kanssa.

Koronarokotuksista vastaavat kunnat, jotka voivat käyttää apuna yksityisiä terveydenhuoltoyrityksiä. Terveystalon yritysterveyden ylilääkäri Jukka Pitkäsen mukaan koronarokotuksia ei voida hoitaa yksityisen terveydenhuollon kautta samaan tapaan kuin kausittaisia influenssarokotuksia.

– Velvollisuus rokotusten organisoinnista on kunnilla ja me toimimme, jos kunnalta tulee pyyntö. Uskon ja luotan siihen, että moni kunta ottaa varmasti kumppanin, hän sanoo.

Terveystalo aloitti ensimmäiset yhteistyöt kuntien kanssa joulukuussa. Tällä hetkellä se tekee yhteistyötä useamman kunnan kanssa. Terveystalo hoitaa rokotuksia myös joidenkin kuntien työterveysasiakkaille.

– Esimerkiksi Kajaanissa on sovittu, että me sekä muut yksityiset työterveysyritykset tarjoavat rokotukset kyseisen paikkakunnan riskiryhmään kuuluville työterveysasiakkaille, Pitkänen kertoo.

Myös Mehiläinen tekee yhteistyötä rokottamisen järjestämiseksi useiden kuntien kanssa ja työterveys osallistuu rokotuksiin kuntakohtaisesti. Yhteistyössä noudatetaan kansallista rokotusjärjestystä.

– Osassa kuntia työterveys on jo osallistunut rokottamiseen muun muassa koronapotilaita hoitavan henkilöstön ja hoivakotien henkilöstön osalta. Riskiryhmiin kuuluvien työikäisten rokotukset ovat juuri alkamassa yhteistyössä kuntien kanssa useammalla alueella, Mehiläisen johtava työterveyslääkäri Annika Jalli kertoo. 

Työnantajan Kela-korvaus 10 euroa

Koronarokote on lähtökohtaisesti ilmainen. Kun rokottaminen tehdään työterveyshuollossa, rokottamistoimenpiteiden kustannukset veloitetaan työnantajalta, ellei kunta korvaa niitä työterveydelle. Esimerkiksi Mehiläisessä rokottamistyön hinta työnantajalle on 25 euroa rokotuskäynniltä. Kertoja kertyy nykyisillä rokotteilla kaksi.

Tällä hetkellä Kela korvaa työnantajille työterveyshuollossa annettujen koronarokotusten rokottamistoimenpiteiden kustannuksia työterveyshuollon korvausjärjestelmän kautta, jos työnantaja on maksanut koronarokotuksista aiheutuneet kustannukset.

Vaihtoehtona tälle sairausvakuutuslakia on esitetty muutettavaksi väliaikaisesti siten, että sairaanhoitokorvauksiin lisättäisiin koronarokottamisen korvausmaksu. Sosiaali- ja terveysministeriön esityksen mukaan korvaus olisi kymmenen euroa rokotuskerrasta. Korvauksen jälkeen työnantajalle jäisi maksettavaksi loppuosa rokottamistoimenpiteen kuluista. Laki olisi esityksen mukaan voimassa vuoden 2021 loppuun. Eduskunnan on tarkoitus vahvistaa laki lähipäivinä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi