10.3.2021 klo 14:18
Uutinen

Kuopio soutaa vastavirtaan koronakriisissä – Ravintolayrittäjä huomasi erikoisen ilmiön, vaatekauppias yllättyi kysynnän kasvusta

Pohjois-Savossa on onnistuttu pysymään koronaepidemian perustasolla. Selvitimme, onko monia muita maakuntia parempi tilanne näkynyt kuopiolaisten yrittäjien myynnissä.

Kuopion keskustasta on viime aikoina hävinnyt useita vaateliikkeitä. Yksi on kuitenkin edelleen voimissaan. Piatta Miettisen naisten vaatteisiin, kenkiin ja koruihin erikoistunut Piattaco’ on jopa kasvattanut asiakasmääriään viime aikoina.

– Kun vertaan viime vuoteen, myynti on noussut noin 30 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Miettinen on tällä hetkellä lomauttanut kaikki kolme työntekijää. Hän tekee kaikki työt yksin.

– Tänäänkin on ollut tosi kiireinen päivä. Ihmisiä on ollut paljon liikkeellä. Kaikki käyttävät maskia, yrittäjä kertoo.

Vuosi on ollut Miettisen kannalta kaksijakoinen. Hiljaisen viime vuoden kevään jälkeen kesän myynti oli hyvä, sillä myynti kasvoi kymmenillä prosenteilla edellisvuoteen verrattuna.

Syksyllä hiljeni taas hetkeksi, kunnes viime aikoina myynti on piristynyt selvästi.

– Uskon, että suurin koronakohu on hellittänyt. Vuosi sitten keväällä oli kauhea hysteria. Nyt tämän kanssa on opittu elämään. Harva vaatekauppa on kasvattanut myyntiään, mutta me olemme siihen pystyneet.

Sosiaalinen media toi asiakkaita

Syynä verrattasin hyvään tilanteeseen Miettinen pitää kovaa työntekoa. Lomautuksiin on ollut pakko ryhtyä osana kysynnän vaikeaa ennakoitavuutta.

– Minulla on kova usko tähän tekemiseen. Lomautuksilla on ollut pakko pyrkiä ennakoimaan tilannetta. Jos liikkeessä seisoo kolme myyjää ilman töitä, sellaista yritys ei kestä.

– Olen tehnyt kolmen ihmisen työt. Lomautusten myötä palkkakulut pienenivät. Samaan aikaan moni kilpailija on lopettanut. Uskon, että monella yrittäjällä iski väsymys. Oli ollut vaikeaa jo ennen koronaa ja korona oli se viimeinen isku. Päätin itse kääriä hihat, en ole halunnut antaa periksi. Juosten on saanut mennä. Välillä ottaa koville.

Miettinen löysi viime vuoden puolella avun sosiaalisesta mediasta. Hiljaisina aikoina hän teki joka aamu postauksen, jossa nosti yhden tuotteen esille. Kova markkinointi auttoi ja sai aikaan yllättävän ilmiön.

– Ihmiset alkoivat soitella Facebook-postausten perusteella ja pyysivät postittamaan tuotteen kotiin. Meillä on myös verkkokauppa, mutta tämä somen kautta tullut postittaminen on tuonut selvästi enemmän myyntiä.

Jo ennen verkkokauppaa Miettisen liike oli postittanut tuotteita Roomaan asti. Viime vuoden keväällä liike toimitti tuotteita myös kotiinkuljetuksella.

Ikäihmiset palaavat ravintolaan

Kuopion keskustassa sijaitseva ravintola Skilla ei ole juuri hyötynyt Kuopion muuta maata paremmasta koronatilanteesta. Asiakkaita ei ole käynyt läheskään normaaliin tahtiin. Ravintolassa on 150 istumapaikkaa, joista vain pieni osa on ollut käytössä.

– Eilenkin oli todella hiljainen päivä. Toisaalta täällä on parhaillaan hiihtolomaviikko, ehkä sekin vaikuttaa, yrittäjä Tiina Heinonen sanoo.

Hänen mukaansa ihmiset aristelevat liikkumista, vaikka alueellinen tilanne on hyvä. Muun Suomen selvästi huonompi koronatilanne ja kovemmat rajoitukset näyttävät kuitenkin vaikuttavan yleiseen mielialaan.

Heinonen toivoo, ettei Kuopiossa tarvitsisi siirtyä pelkkään noutoruokailuun.

– Sen kanssa olisi vaikeaa. Silloin kun pystymme omalla panoksellamme vaikuttamaan toimintaan, homma toimii. Tottakai toivomme, että saamme pitää ravintolan auki jatkossakin.

Heinonen on joutunut supistamaan ravintolan tarjontaa. Iltojen á la carte -ruokailusta on luovuttu ja asiakkaita palvellaan tällä hetkellä vain lounasruokailun aikana.

– Työntekijät ovat olleet koko korona-ajan osittain tai kokonaan lomautettuina. Liikevaihto on puolittunut. Yritysasiakkaiden määrä on vähentynyt selvästi, kun ihmiset ovat siirtyneet etätöihin.

Viime aikoina Heinonen on pannut merkille, että iäkkäämmät asiakkaat ovat palaamassa.

– Alkaa selvästi huomata, että ikäihmiset ovat saaneet rokotteita. Tällä hetkellä asiakaskunnastamme iso osa on ikäihmisiä, jotka ovat puuttuneet kokonaan viime vuoden keväästä lähtien. He uskaltavat nyt lähteä paremmin liikkeelle.

Ravintolan taloutta on syönyt paitsi asiakkaiden väheneminen, myös kasvaneet lainakulut. Heinonen aloitti nykyisen ravintolan yrittäjänä kaksi vuotta sitten ja otti tuolloin lisää lainaa.

Tulevaisuuden hän näkee siitä huolimatta valoisana.

– Meillä on pitkäaikaisia asiakkaita, jotka ovat hyvin sitoutuneita. Uskon heidän palaavan, kun tilanne normalisoituu. Ennustettavuus on kuitenkin heikkoa. Pieni paniikki on jokaisen huonon myyntipäivän jälkeen, hän myöntää.

Kuntosaliyrittäjä ei valita

Toisin kuin esimerkiksi Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Uudellamaalla, Kuopiossa kuntosaleihin ei ole kohdistettu rajoituksia. Liikuntakeskus Huippu Centerissä asiakkaita on ollut samaan tapaan kuin ennen koronapandemiaa.

– Meillä korona ei ole suoranaisesti vaikuttanut asiakasmääriin. On toki vaikeaa sanoa, kuinkas paljon enemmän asiakkaita olisi, jos koronaa ei olisi, Jussi Konttinen kertoo. Hän on yksi Huippu Centerin perustajista.

Keskuksen tiloissa oleva trampoliiniareena jouduttiin sulkemaan viime vuoden keväällä, mutta salin puolella suurin muutos on ollut hygienian parantaminen. Viime aikoina yritys on rajoittanut ryhmäliikuntatuntien asiakasmääriä omasta aloitteestaan.

– Toivotaan, että Kuopiossa pysytään jatkossakin perustasolla. Epidemiatilanteen mukaan tässä mennään. Oma kokemukseni on, että täällä ihmiset käyttäytyvät fiksusti.

Kuva: Piatta Miettisen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi