11.3.2021 klo 16:15
Uutinen

Tartuntatautilain pykälät muuttuvat – Pienetkin joogasalit kiinni

Kiinni, auki pienille ryhmille, sittenkin kiinni… Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti torstaina 11. maaliskuuta iltapäivällä, että hallitus muuttaa tartuntatautilain pykälää 58 g Covid-19-epidemian vuoksi.

Lakia täsmennetään, jotta se olisi mahdollisimman selkeä ja vastaisi lain tarkoitusta.

Käytännössä lakimuutos tarkoittaa sitä, että myös alle 10 hengen toiminta sisätiloissa ja alle 50 hengen toimina ulkotiloissa kiellettäisiin. Sääntelyn piirissä olisivat liikunta- ja urheilutilat sekä kuntosalit, yleiset saunat, uimahallit ja kylpylät, tanssipaikat ja kuorolaulu- ja harrastajateatteritilat, huvi- ja teemapuistot, sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat sekä kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Sosiaali- ja terveysministeriö mainitsee erikseen tiedotteessaan, että koska laista poistettaisiin viittaukset henkilömäärärajauksiin, sulkemissäännöstä sovellettaisiin myös esimerkiksi pieniin joogasaleihin ja pieniin kontaktilajien harrastamiseen tarkoitettuihin tiloihin.

Kunta tai aluehallintovirasto voisi sulkea asiakkaiden tai osallistujien käyttöön tarkoitetun elinkeino- tai muun toiminnan tilan määräajaksi kokonaan.

Mahdollisuus kieltää asiakkaiden tai osallistujien pääsy tilaan koskee sellaisia tiloja, joissa on erityinen mahdollisuus merkittävien tartuntaketjujen syntymiselle.

Työ- ja elinkeinoministeriössä on käynnissä valmistelu asiakastilojen sulkemisesta aiheutuvien taloudellisten menetysten korvaamiseksi elinkeinonharjoittajille kustannustukijärjestelmän kautta.

Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian, ja se olisi voimassa 30.6.2021 asti. Iltalehden tietojen mukaan tartuntatautilain muutos voisi tulla voimaan jo parin viikon kuluttua. Tarkempaan tiedusteluun aikataulusta STM ei anna tarkennusta.

x- STM ei voi vaikuttaa eduskunnan käsittelyaikatauluun, mutta eduskunta pyrkinee säätämään lain vallitseva epidemiatilanne huomioon ottaen mahdollisimman pian. Lain säätämisen ja vahvistamisen jälkeen AVI voi tehdä viranomaispäätöksen asiasta, jos epidemiatilanne sitä silloin vielä edellyttää, STM:n hallintoneuvos Kirsi Ruuhonen kertoo.

Aikaisemmin aamulla STM tiedotti, että uusia covid-19-tautitapauksia on ennätyksellisen paljon ja sairaalahoidon tarve kasvaa koko maassa.

Juttua muokattu 12.3. klo 12.22. Lisätty tieto Iltalehden tiedosta ja STM:n lausunnosta liittyen lakimuutoksen aikatauluun.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi