Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Puolitoista prosenttia erottaa Tiinan yrityksen kustannustuesta – ”Firman toiminta pitäisi keskeyttää, jotta saa tukea"

Tiina Mäkelä kuuluu siihen yrittäjien joukkoon, jotka jäävät täpärästi nykyisen kustannustuen liikevaihtokriteerin alapuolelle eivätkä saa tukea.

Ruskolaisen Tiina Mäkelän yritys Bulleriina Ky operoi neljää ravitsemusliikettä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto on laskenut yli 10 000 euroa kuukaudessa. Sekään ei kuitenkaan riitä kustannustuen saamiseen, sillä liikevaihdon prosentuaalinen lasku jää 28,5 prosenttiin. Tuen saamisen edellytys on 30 prosentin lasku vertailuajanjaksoon.

– Kustannustuen saamiseksi pitäisi hyväksyä pienempi liikevaihdon lasku. Nyt vaaditaan ihan hirveitä. Mielestäni 15-20 prosentin lasku olisi riittävä, etenkin alalla, jossa on pärjättävä todella pienillä katteilla, Mäkelä sanoo.

Hän on käynyt yrityksen tilannetta läpi kirjanpitäjän kanssa.

– Kustannustuen toisella kierroksella raportoitu liikevaihto putosi 26 prosenttia. Nyt näyttää siltä, että kolmannella kierroksellakaan ei tukea heru. Tämä on mielestäni ihan hullua. Käytännössä firman toiminta pitäisi keskeyttää, jotta olisi mahdollisuus saada tukea. Kun sen sijaan jaksaa yrittää, tuen saaminen vaikeutuu.

Suomen Yrittäjät ajaa kustannustuen liikevaihtorajan laskua 20 prosenttiin.

"Yhtä taistelua päivästä päivään"

Bulleriina Ky:n omistuksessa on Ruskolla sijaitseva leipomo-kahvila, Liedossa toimiva kahvila ja lounasravintola, Turussa sijaitseva konditoria ja Naantalissa operoiva henkilöstöravintola.

Viime vuoden kesällä yrityksen liikevaihto romahti 88 000 eurolla eli reilusti yli 20 000 eurolla kuukaudessa.

– Vuoden olemme olleet löysässä hirressä. Joka päivä saa taistella, että saa maksut maksettua.

Viime vuoden huhtikuussa Mäkelä teki suunnitelman työeläkemaksujen ja verojen maksuista. Tuolloin maksuja saattoi lykätä syksylle. Kun maksut alkoivat syyskuussa rullata, yrityksen tilanne ei ollut kuitenkaan muuttunut parempaan.

– Tämä on yhtä taistelua päivästä päivään. Vaikka ravintolani saavat olla auki take away -periaatteella, koko ajan täytyy kehittää jotain uutta jotta saa kasattua tarpeeksi euroja laskujen maksamiseen.

Yrityksen 13 työntekijästä on töissä vielä kahdeksan. He työskentelevät leipomossa ja asiakaspalvelussa. Mäkelä vaatii lyhennyksiä lomautusilmoitusaikoihin.

– Kun lomautin työntekijät, viime viikko mentiin silti vielä täysillä palkoilla. Lomautusilmoitusaikaa pitäisi ehdottomasti lyhentää, jos ravintoloita laitetaan kiinni määräyksillä. Eihän tässä ole muuten mitään järkeä.

Viime aikoina Mäkelä on aloittanut pullataksitoiminnan Ruskon alueella. Hän kuljettaa pullaa ja sämpylöitä aamuisin kuuden kilometrin säteellä.

– Kysyntää on ollut yllättävän paljon. Facebook-ryhmässäni pyydettiin jo kuljetusten ulottamista laajemmalle alueelle. Jostain niitä euroja täytyy saada. Viimeiseen asti taistellaan.

Kuva: Tiina Mäkelän albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi