Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Laki

PRH poistaa toimivia yrityksiä kaupparekisteristä, jos tilinpäätöstä ei ilmoiteta 23.6. mennessä – Katso onko yrityksesi 4000 yrityksen listalla

Onko yrityksesi tilinpäätös viivästynyt yli 12 kk tilikauden päättymisestä? Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) poistaa rekisteristä toimiviakin osakeyhtiöitä ja osuuskuntia, jotka eivät ilmoita tilinpäätöstään 23.6.2021 mennessä.

Tässä poistomenettelyssä on nyt 4 000 osakeyhtiötä ja osuuskuntaa. Poistomenettelyssä olevilla yrityksillä tilinpäätöksen ilmoittaminen kaupparekisteriin on viivästynyt vähintään yli vuoden tilikauden päättymisestä. Poistettavien listalla olevien yritysten täytyy ilmoittaa tilinpäätös kaupparekisteriin 23.6.2021 mennessä.

PRH voi poistaa toimivankin osakeyhtiön tai osuuskunnan kaupparekisteristä, jos yritys ei toimita tilinpäätöstään määräaikaan mennessä ja yrityksen määräämiselle selvitystilaan ei ole edellytyksiä. Rekisteristä poistot tehdään heinäkuussa 2021.

Katso lista poistouhan alla olevista yrityksistä täältä.

Jokaisen osakeyhtiön ja osuuskunnan täytyy ilmoittaa tilinpäätös kaupparekisteriin joka tilikaudelta – myös silloin, kun yritystoiminta on keskeytetty tai yritys ei ole toiminnassa.

Näin poistoprosessi etenee

  • 1. PRH lähettää kehotuskirjeen, jossa yritykselle annetaan kaksi viikkoa aikaa ilmoittaa tilinpäätös. Kehotuskirje lähti noin 4000 yritykselle 1. helmikuuta.
  • 2. Jos yritys ei ilmoita tilinpäätöstä, PRH julkaisee kehotuksen Virallisessa lehdessä ja rekisteröi kehotuksen yrityksen kaupparekisteritietoihin. PRH lähettää yritykselle tästä kaupparekisteriotteen. Tilinpäätöksensä edelleen ilmoittamatta jättäneet yritykset saivat kehotusmerkinnän 8. maaliskuuta. Yrityksellä on kolme kuukautta aikaa ilmoittaa tilinpäätös. PRH kehottaa yrityksen omistajia ja velkojia esittämään rekisteristä poistamista tai mahdollista selvitystilaan määräämistä koskevia huomautuksia.
  • 3. PRH poistaa yrityksen kaupparekisteristä, jos yritys ei ilmoita tilinpäätöstään määräpäivään mennessä.

Yritys välttyy rekisteristä poistamiselta, kun tilinpäätös ilmoitetaan vaiheiden 1.–2. kuluessa.

Tarkista Virre-palvelusta

Kun ilmoitat tilinpäätöksen, saat tilinpäätöksen rekisteröinnistä kaupparekisteriotteen. Jos kaupparekisteriin on tehty kehotusmerkintä (ks. yllä kohta 2.), merkintä poistuu automaattisesti 150 päivän kuluttua sen rekisteröinnistä. PRH ei poista sitä aikaisemmin.

PRH:n Virre-tietopalvelun tilinpäätöshausta voi tarkistaa maksutta, onko yrityksen tilinpäätös rekisteröity kaupparekisteriin. Virre-palveluun pääset täältä.

PRH saa tilinpäätösasiakirjat Verohallinnolta vain, jos asiakirjat on ilmoitettu veroilmoituksessa täsmälleen Verohallinnon ohjeiden mukaan.

PRH poistaa toimimattomia yrityksiä säännöllisin välein

PRH lähettää tällä viikolla kirjeen myös 3 400 toimimattomalle yritykselle ja asunto-osakeyhtiölle.

Kirjeen saavat yritykset poistetaan kaupparekisteristä, jos ne eivät ilmoita ajantasaisia tietojaan kaupparekisteriin määräajassa.

Poistouhan alla olevat yritykset ja asunto-osakeyhtiöt eivät ole tehneet kaupparekisteri-ilmoitusta 10 vuoteen. Niillä ei ole voimassa olevaa yrityskiinnitystä tai vireillä yrityskiinnityshakemusta tai -ilmoitusta. Ne ovat myös Verohallinnon mukaan toimimattomia.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan (toiminimiyrittäjän) tietojen poistaminen kaupparekisteristä voi vaikeuttaa sen toimintaa huomattavasti. Muille yritysmuodoille rekisteristä poistaminen tarkoittaa, että yritys ei voi enää harjoittaa toimintaa.

Rekisteristä poistettu yritys menettää myös suojan, jonka se on saavuttanut rekisteröimällä toiminimensä kaupparekisteriin.

Katso poistettavien, toimimattomien yritysten lista täältä.

toimitus(at)yrittajat.fi