29.3.2021 klo 11:09
Uutinen

Viestintäalan yksinyrittäjä löysi verkostojen avulla uusia asiakkuuksia koronakriisissä

Verkostot ovat yksinyrittäjälle tärkeitä arjessa, mutta erityisesti kriisissä. – Moni jää liian yksin, Saara Liukkonen sanoo.

Viestintä-, koulutus- ja tapahtuma-alan yrittäjä Saara Liukkonen juhlii tänä vuonna pyöreitä. Kesäkuussa tulee täyteen 10 vuotta päätoimisena yrittäjänä ja lokakuussa hän täyttää 50 vuotta.

Liukkonen toimii usealla toimialalla. Alun perin hän aloitti sivutoimisen yritystoiminnan koriste- ja mainostekstaajana. Välillä yritystoiminta oli hyllylläkin. Hän aloitti uudelleen töiden ohessa vuonna 2007. Sittemmin hän on toiminut usealla alalla.

Kaupallisen koulutuksen tutkintoa suorittaessaan Liukkonen oppi, että ei voi nojata vain yhteen sektoriin.

– Viestintäpalveluiden alla on voi tarjota kaikkea mahdollista, mutta en tee kaikkea itse. Verkkosivujen koodaaja on mikkeliläinen pk-yritys, valokuvaaja on toinen yksinyrittäjä ja tapahtumiin ostan lisäkäsiä tarpeen mukaan, Liukkonen kertoo.

Liukkonen työskenteli aiemmin Mikkelin kehitysyhtiössä ja tunsi paljon toimijoita eri aloilta. Luottamustehtävät ja harrastustoiminta ovat edesauttaneet kontaktien luomisessa kautta Suomen.

– Eri toimialojen tunteminen on tärkeää, mutta yrittäjä ymmärtää toisen yrittäjän haasteita, joita muut eivät tunne. Koronakriisissä moni jää liian yksin.

Verkostojen ansiosta koronakriisistäkin selvittiin.

– Uusia asiakkuuksia on tullut aiempien vuosien työllä, mikä ei ilman verkostoja olisi ollut mahdollista.

Tapahtumat ja kasvokkain tapahtuneet koulutukset peruuntuivat koko keväältä 48 tunnissa. Osa järjestettiin hybridituotantona ja osa vain verkossa.

– Rakastan tehdä koulutuksia, vaikka ne ovat rankkojakin. Mustien ruutujen kanssa vuorovaikutus ja läsnäolo koulutettavien kanssa on haastavampaa.


Saara Liukkonen, 49

Mitä tekee: Viestintä- koulutus ja tapahtuma-alan yrittäjä, yritys SaaraLiu

Perhe: Asuu yksin

Harrastukset: Järjestötoiminta, lukeminen/kuuntelu, neulominen, ryhmäliikunta, jooga

Verkostoni: Yrittäjärjestötoiminnassa mukana kaikilla tasoilla, Etelä-Savon kauppakamarin kuudessa valiokunnassa ja työryhmässä ja MIkkelin osaston hallituksessa, Nuorkauppakamari ja Suomen Senaatti

Teksti on juklaistu YrittäjäPlus-lehden numerossa 02/2021 osana Ilmiö-juttua.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi