Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Podcast

Yksinyrittäjän ahdinko otetaan entistä vakavammin: "Pahinta on, jos ihminen y-tunnuksen takana häviää"

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen ottaa vastaan kritiikin ja lupaa, että yrittäjien konkreettinen tilanne viedään entistäkin päättäväisemmin poliittisten päättäjien tietoon.

Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa pureudutaan siihen, miltä suomalaisen yrittäjäkentän tilanne näyttää lähikuukausina, miten yrittäjäjärjestö pyrkii parantamaan yrittäjien asemaa ja mikä merkitys on vertaistuella yrittäjän vaikeassa tilanteessa.

Vieraana podcast-jaksossa on Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Petri Salminen. Hän suhtautuu tulevan kesän tilanteeseen vielä suurella varauksella.

– Kesä voi olla pelastettavissa, mutta realisti minussa katsoo vielä niin, että kesä voi olla edelleen vaikeaa aikaa. Onneksi olemme saaneet valoisia signaaleja siitä, että rokotteet toimivat. Epävarmuus on kuitenkin vielä käsin kosketeltavissa.

Salmisen mukaan tulevan kesän kannalta on tärkeintä, että viranomaisilta saa mahdollisimman tarkan arvion siitä, koska tapahtumia saa järjestää.

– Exit-suunnitelmassa pitäisi kyetä antamaan arvioita siitä, milloin rajoituksia pystytään purkamaan ja missä järjestyksessä, koska tämä antaa mahdollisuuden yrittäjille rakentaa tulevaa liiketoimintaa.

"Tempoilevaa päätöksentekoa"

Hallitus on Salmisen mukaan epäonnistunut viime kuukausien aikana siinä, mistä viime vuoden keväänä puhuttiin. Liiallisia ongelmia haluttiin tuolloin välttää suomalaiselle yrittäjyydelle.

– Tempoilevalla päätöksenteolla hallitus on epäonnistunut tässä tavoitteessaan.

Hän kritisoi myös ehdotusta liikkumisrajoituksista, jotka torpattiin perustuslakivaliokunnassa.

– Perustuslakivaliokunta totesi omia tunnelmiani kuvaavasti sanoessaan, että esitys oli absurdi. Monessa mielessä tunnelma on ollut absurdi siinä, kuinka päätöksiä ajetaan ensin hirmuisella kiireellä ja sitten huomataan, että eivät ne niin kiireellisiä tai edes välttämättömiä olleetkaan. Tässä on joutunut pinnistelemään uskonsa yhteiskuntaan äärimmilleen. Liikkumisrajoitus olisi kajonnut rajusti elinkeinovapauteen. Tällaisen lain pitäisi olla yksiselitteisempi.

"Yksinyrittäjät nähdään harrastelijoina"

Osa yksinyrittäjistä on kohdistanut kritiikkiä Suomen Yrittäjien suuntaan siitä, että heidän tilannettaan ei ole helpotettu riittävästi. Salminen ymmärtää kritiikin.

– Osa tästä kritiikistä kumpuaa varmasti aiheesta. Vaikka meillä tuhannet vapaaehtoisesti yrittäjäjärjestön toiminnassa olevat ihmiset ja palkattu henkilökunta nostavat yrittäjien ongelmia esille, emme ole onnistuneet, jos viesti ei mene päätöksenteossa perille. Ymmärrän kritiikin myös siitä näkökulmasta, että kun yrittäjän ahdistus ja epävarmuus tulevasta on kovimmillaan, sitä kanavoidaan kriittisen kommentoinnin kautta. Se on aivan oikeutettua ja kritiikki on otettava järjestössä vastaan. Sitä varten olemme olemassa, että kuuntelemme yrittäjien huolta.

Salminen tunnustaa, että yksinyrittäjille suunnatut tuet ja avustukset eivät ole olleet riittäviä.

– Jotenkin käsittämättömästi yksinyrittäjyys nähdään harrastajayrittäjyytenä, jolloin ajatellaan, että muutama satanen riittää tueksi. Vuokrat, palkkakulut ja raaka-aineet eivät ole yhtään sen halvempia yksinyrittäjälle kuin työllistävälle yrittäjälle. Pitäisi nähdä, että yli 180 000 yksinyrittäjän joukossa on niitä, jotka ovat saaneet rahallista tukea, mutta siellä on myös yrittäjiä, joille avustus on enemmänkin vitsi kuin konkreettinen apu.

"Murheita ei kannata jäädä hautomaan"

Yrittäjärjestö pyrkii jatkossa tuomaan entistä aktiivisemmin yrittäjien todellista tilannetta poliittisten päättäjien tietoisuuteen.

– Näemme jo nyt, että konkurssien määrä lisääntyy, yritysten tilanne heikkenee ja yrittäjät ottavat entistä enemmän yhteyttä velkaneuvontaan. Meidän tehtävämme on tuoda tämä viesti päättäjien tietoisuuteen ja julkiseen keskusteluun. 

Salminen on huolissaan yksinyrittäjien jaksamisesta.

– Murheita ei kannata jäädä hautomaan yksin omassa mielessään. Y-tunnus on mahdollista saada uudestaan, mutta jos ihminen y-tunnuksen takana häviää, sen uudelleen rakentaminen on jopa mahdotonta. Tämän takia toivon, että yrittäjät ihmisinä selviävät.

Kuuntele lisää aiheesta Yrittäjän podcastin uusimmasta jaksosta, joka löytyy Supla-palvelusta, Spotifysta tai Googlen podcast-palvelusta. Jaksossa Salminen vetoaa myös Suomen hallitukseen ja kertoo, miksei esimerkiksi lomautusilmoitusaikojen lyhentämistä ei ole haluttu ottaa Suomessa käyttöön.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi