7.4.2021 klo 00:02
Tiedote

Yritysten tilanteessa käänne heikompaan maaliskuussa

Yritysten tilanteessa tapahtui selkeä käänne heikompaan maaliskuussa, kun hallitus lisäsi rajoitustoimia ja valmisteli liikkumisrajoituksia: Yritysten maksuvaikeudet lisääntyivät ja yhä useampi yrittäjä pohti lopettamista tai koki konkurssiuhkaa. Myös lomauttaneiden yritysten määrä kasvoi, kertoo tuore Yrittäjägallup.

Suomen Yrittäjät on seurannut koronakriisin yritysvaikutuksia Yrittäjägallupeilla kriisin alusta lähtien. Kantarin toteuttama kysely tehtiin helmikuussa juuri ennen ravintolasulkuja ja vääntöä tartuntatautilain muutoksista sekä liikkumisrajoituksista. Kysely uusittiin maaliskuun lopussa.

– Tilanne on heikentynyt ensi kertaa sitten viime kevään. Se näkyy yritysten maksuvaikeuksissa, lomautuksissa, irtisanomisissa, lopettamisaikeissa, konkurssien pelossa ja myös kouluarvosanassa hallitukselle, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kertoo.

– Tuloksissa näkyy myös liikkumisrajoitusten pelko. Moni yrittäjä pelkää niitä kuin ruttoa, koska niiden vaikutus olisi voinut olla dramaattinen. Ne onneksi jäävät toteutumatta, hän sanoo.

Myynti on vähentynyt nyt 55 prosentilla vastaajista. Eniten myynti on vähentynyt kaupan ja palvelualan yrityksillä ja pääkaupunkiseudulla.

Maksuvaikeudet yleistyneet, konkurssia pelkää yhä useampi

Nyt 15 prosenttia yrittäjistä kertoo, että yrityksellä on vaikeuksia maksaa laskujaan. Kuukausi sitten näin kertoi 13 prosenttia vastaajista. Ongelmat korostuvat alle kymmenen henkeä työllistävillä työnantajayrityksillä, joista lähes joka viides on maksuvaikeuksissa. Yli kymmenen työllistävistä on maksuvaikeuksissa seitsemän prosenttia.

– Tässä näkyy pienen työnantajayrittäjän ahdinko, jota koronakriisi on syventänyt. Työllistämisen riski ja taakka painavat, ja siksi pienten työnantajien määrä laskee. Se on huono asia, sillä tarvitsemme myös pieniä työllistäviä yrityksiä, Pentikäinen sanoo.

Yrityksensä ajamista alas suunnittelee 12 prosenttia yrityksistä. Se tarkoittaisi noin 35 000 yrityksen lopettamista. Kuukausi sitten 10 prosenttia yrittäjistä pohti lopettamista. Konkurssiuhkaa kokee nyt kuusi prosenttia yrityksistä, kuukausi sitten viisi.

– Lopettaminen on konkurssia tyypillisempi tapa päättää yritystoiminta. Moni pohtii, onko järkeä jatkaa. Mitä pienempi on yritys, sitä useammin lopettamista pohditaan. Lopettamista pohtivia on nyt enemmän kuin kertaakaan aiemmin koronakriisin aikana, Pentikäinen sanoo.

Pääkaupunkiseudulta uhkaa kadota kauppoja ja palveluita

Erityisesti pääkaupunkiseudulla uhkaa kadota laajalti kauppoja ja palveluita. Teollisuudessa on taas enemmän heitä, jotka etsivät yritykselleen ostajaa. Yritystään myyvien osuus on kasvanut.

– Yritysten tilanteen heikentyminen tarkoittaa sitä, että hallituksen pitäisi toteuttaa tukiohjelma – sekä antaa rahallista tukea avokätisemmin että tehdä lainsäädäntömuutoksia, jotka mahdollistavat nopean sopeutumisen ja vähentävät konkurssipainetta, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät on esittänyt hallitukselle laajaa tukiohjelmaa, jossa on sekä yritystukia että lainsäädäntöön tehtäviä muutoksia.

Lomautukset ja irtisanomiset yleistyneet

Lomauttamaan on joutunut 21 prosenttia vastaajista, kun helmikuussa näin kertoi 18 prosenttia vastaajista. Useimmin ovat lomauttaneet yli 10 henkilöä työllistävät yritykset: niistä jopa 42 prosenttia on joutunut turvautumaan lomautuksiin.

Irtisanominenkin on hieman lisääntynyt: nyt seitsemän prosenttia vastaajista kertoo joutuneensa irtisanomaan työntekijöitään, kun viime kyselyssä näin vastasi kuusi prosenttia vastaajista. Eniten ovat joutuneet irtisanomaan yli 10 henkilöä työllistävät yrittäjät, joista 15 prosenttia kertoo joutuneensa turvautumaan irtisanomisiin.

Arvosana hallitukselle romahtanut

Yrittäjiltä kysyttiin, minkä kouluarvosanan he antaisivat Marinin hallitukselle koronakriisin hoidossa. Asiaa kysyttiin viimeksi loka-marraskuussa 2020. Arvosana romahti seitsemästä 6,4:ään. Vuosi sitten arvosana oli vielä 7,6.

– Yrittäjien kriittisyys on kasvanut voimakkaasti viime aikoina. Voimakkaimmin on pudonnut nuorten yrittäjien arvosana. Moni kokee, ettei heistä välitetä, kun liiketoiminta saatetaan kieltää hyvin lyhyellä varoitusajalla ja tukia saa odottaa kuin kuuta nousevaa, Pentikäinen kommentoi.

Näin kysyttiin

  • Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.
  • Kyselyyn vastasi 1120 pk-yrityksen edustajaa.
  • Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta.
  • Otos pyritään rakentamaan niin, että Yrittäjägallup kuvaisi edustavasti Suomen yrityksiä.
  • Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.
  • Tiedot kerättiin 19.3.–24.3.2021.

Lisätietoja:

Yrittäjägallupin tulokset koronakriisin vaikutuksista yrityksiin.

Yrittäjän esitys laajaksi tukiohjelmaksi.
toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi