Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Myynti

Kimmon verkkokauppa tekee hyvää tiliä puutarvikkeilla, koronakriisistä ei tietoakaan – kertoo nyt menestyksen salaisuuden

Virroilla verkkokauppaa pyörittävä Kimmo Hynynen ei kuulu siihen laajaan yrittäjäjoukkoon, joka on kärsinyt taloudellisesti koronaviruksesta.

Kimmo Hynysen verkkokauppa myy tuotteita, joita yhdistää avotuli ja puun polttaminen. Verkkokaupassa myydään esimerkiksi polttopuun säilyttämiseen ja varastointiin tarkoitettuja tuotteita, tulisijatarvikkeita sekä grillejä.

– Ideana on toimia pelkästään verkossa, mutta silti meillä käy päivittäin ihmisiä noutamassa tavaraa, yrittäjä kertoo.

Välillä Hynyselle soitellaan myös klapien ostosta, mutta niitä mies myy vain vähäisiä määriä.

– En ole halunnut olla kilpailija omille asiakkailleni, mutta tuotteiden testaamisen kannalta niitä on hyvä olla hieman myynnissäkin, hän perustelee.

Puuvirrat Oy:n myynti on kasvanut viime vuodesta 30 prosenttia. Hieman kovempaa kasvu on ollut kuluvan vuoden aikana. Viime vuoden liikevaihdoksi kirjattiin 600 000 euroa. Hynynen vaihtoi yhtiömuodon osakeyhtiöksi vuoden 2020 alusta. Sitä ennen toimintaa pyöritettiin henkilöyhtiön nimissä.

– Kaikkien myynnissä olevien kategorioiden tuotteiden myynti on parantunut. On vaikea sanoa, onko koronalla ollut tähän osuutta.

Hetken asiaa pohdittuaan Hynynen löytää syyn, joka liittyy koronaan. Se on suomalaisten mökkeilyinnostus.

– Suomalaiset ovat viettäneet aikaa Suomessa. Aikaisemmin puolityhjinä olleet mökit on nyt otettu käyttöön tai ne on vuokrattu. Joka paikassa tarvitaan grillausvälineitä ja polttopuutarvikkeita. Mökin ostaja tarvitsee ensimmäisenä puuliiterin. Myymme myös niitä.

Osasyynä hyvään kehitykseen Hynynen pitää mainonnan lisäämistä ja aktiivisuutta sosiaalisessa mediassa. Menestys vaatii jatkossa investointeja: työn alla on pienrakennusten näyttely uudelle tontille.

Työntekijöitä yrityksellä on yrittäjän lisäksi kaksi. Ensi kesäksi palkataan kesätyöntekijä kahdeksi kuukaudeksi. Paras sesonki on tammikuusta toukokuuhun, jolloin tarvitaan eniten klapitarvikkeita. Syksyisin kaupaksi menevät suojapeitteet.

Salaisuutena oma maahantuonti ja kekseliäisyys

Voisi kuvitella, että Hynynen joutuu kamppailemaan verisesti isojen rautakauppaketjujen ja sekatavarakauppaketjujen kanssa ostajista, sillä niistä moni myy piha- ja grillitarvikkeita.

– Näin olisikin, jos myisin muiden maahantuomia tuotteita, joita on myynnissä isoissa ketjuissa. Ei sillä tavalla pärjäisi.

Ratkaisuna on ollut paitsi oma maahantuonti, myös omien tuotteiden kehittäminen. Yrittäjä on kehittänyt muiden muassa oman säädettävän klapitelineen. Monesta tuotteesta on tehty tuunattuja, parempia versioita silloin, jos se on mahdollista eli tuunatulla tuotteella ei ole mallisuojaa.

Menestyksekäs idea on ollut myös puun pakkaamiseen satsaaminen.

– Teimme laitteen, jolla voi pakata tavallista isompia klapeja. Yleensä kaikki valmiiksi pakatut klapit ovat 30-senttisiä. Kaupungit ostavat isompia klapeja laavuille ja olen pannut merkille, että puun pakkaaminen lisääntyy Suomessa koko ajan, Hynynen kertoo.

Yksi myyntiä lisännyt tekijä on oma varasto. Jos isommalla ketjulla ei ole tuotetta saatavilla, se saattaa hyvinkin löytyä Hynysen hyllystä.

Kuva: Kimmo Hynysen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi