Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Digi

Uusien Nokia-puhelinten houkuttimina pitkä takuu ja akunkesto – yksi kysymys leijuu yhä ilmassa

HMD Globalin julkaisemat uudet 5G-puhelimet sijoituvat 300 euron hintaluokkaan. Huippupuhelimia saadaan edelleen odottaa.

Nokia-puhelimista tunnettu HMD Global on esitellyt uudet X20- ja X10-älypuhelinmallit keskihintaluokkaan. Uutuuksien joukossa on odotettuja 5G-älypuhelimia, mutta ei kalleimpaan huippupuhelinten mallistoon, johon HMD:ltä ei ole esitellyt uusia tuotteita pitkään aikaan.

HMD ei ole ollut kovin aktiivinen 5G-puhelinmallien lanseerauksissa. Muun muassa Mobiili.fi -verkkosivusto muistuttaa, että nyt julkaistut uutuusmallit tuovat mallistoon vasta toisen ja kolmannen 5G-puhelimen. Samaan aikaan useampi kilpaileva älypuhelinvalmistaja on ennättänyt lanseerata useita 5G-malleja. 5G-verkko on laajentunut Suomessa viime aikoina ja samaan aikaan kysyntä 5G-puhelimille on kasvanut. Elisan myyntiverkoston maaliskuun 15:sta myydyimmästä yrityskäyttäjien älypuhelimesta jo yhdeksän mallia tuki 5G-verkkoja. 

HMD:n mukaan Nokia X20-malli tuodaan myyntiin Pohjoismaihin 3. toukokuuta alkaen, X10 hieman myöhemmin kesäkuun alussa. Paikallisia suositushintoja HMD Global ei ole vielä julkistanut, mutta kyseisten mallien kansainvälisten keskihintojen perusteella hinta asettunee Suomessa 300-350 euron välille.

Mallien ostajia houkutellaan muun muassa pidemmällä Android-päivitysvälillä. HMD:n mukaan päivityksiä on luvassa jatkossa kolmen vuoden ajan. X-sarjan puhelimilla tarjotaan myös nykyistä pidempää kolmen vuoden takuuta. Useimmilla älypuhelinmalleilla takuu on kaksi vuotta, Applen älypuhelimissa yksi vuosi. HMD toivoo näin pidentävänsä puhelinten käyttöikää.

Puhelinten virranhallintaa on pyritty optimoimaan niin, että uutuuspuhelinten akussa riittäisi potkua kahdeksi vuorokaudeksi.

Eroja kameroiden tarkkuuksissa

HMD:n uutuuspuhelimia hallitsee isokokoinen, 6,67 tuuman näyttö. Näyttö avataan sormenjälkilukijalla. Puhelinten takaosasta löytyy neljä takakameraa. Hieman parempi kameravalikoima löytyy X20-mallista, jossa pääkameran kennon tarkkuus on 64 megapikseliä. X10:ssä kennon tarkkuus on 48 megapikseliä. Pääkameran lisäksi uutuusmalleissa on viiden megapikselin ultralaajakulmakamera sekä kahden megapikselin makrokamera. Neljäs kamera on syvyyskamera, jota käytetään muun muassa taustan sumentamiseen järjestelmäkameramaailmasta tutulla tavalla.

Etukameran kennon tarkkuudessa on suurempi ero uutuusmallien välillä: X20:ssa megapikseleitä on 32 kun X10:n kohdalla jäädään kahdeksaan megapikseliin.

HMD:n Nokia-puhelinten erikoisuutena on ollut mahdollisuus kuvata samanaikaisesti etu- ja takakameralla. Tämä ominaisuus on säilynyt myös uutuusmalleissa ja sitä on parannettu siten, että pääkameran lisäksi kuvaus onnistuu myös laajakulma- ja makrokameran kanssa.

HMD:lla takana haastava aika

HMD:n talous on ollut pakkasella viime vuosina. Yhtiö ei ole vielä kertonut 2020 taloustietojaan, joten tuoreimmat tiedot ovat sitä edeltävältä vuodelta. Tuolloin liikevaihto jäi kahta edellisvuotta pienemmäksi ja nettotulos laski lähes 100 miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan tuloksen lasku on seurausta uudesta strategiasta.

Aikaisemmin tällä viikolla HMD Globalin tuotejohtaja Juho Sarvikas kertoi siirtyvänsä amerikkalaisen Qualcommin Pohjois-Amerikan liiketoiminnoista vastaavaksi johtajksi. Qualcomm suunnittelee ja toimittaa muun muassa järjestelmäpiirejä.

Kuvat: HMD Global

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi