9.4.2021 klo 16:30
Uutinen

Exit-strategia jätti yrittäjille monta kysymystä – ”Täydellistä välinpitämättömyyttä matkailualan työpaikkoja kohtaan”

Exit-strategia oli odotettu, mutta esitelty luonnos oli matkailualalle pettymys. Ravintola-alan yrittäjä odottaa yksityiskohtia.

Rovaniemellä perheyritys Santapark ja Arctic Treehouse -hotellia pyörittävä Ilkka Länkinen on lukenut hallituksen perjantaiaamuna esittelemää exit-strategiaa epäuskoisena.

– Tämä on matonaltaveto 140 000 työntekijää työllistävälle matkailulalalle. Matkailua luvataan avata, mutta ei kerrota, milloin ja kuka saisi tulla. Tämä osoittaa täydellistä välinpitämättömyyttä työpaikkoja kohtaan. Ymmärtäisin toiminnan jossain banaanivaltiossa, mutta en Suomessa vuonna 2021, Länkinen sanoo.

– Kun Neste siirtää tehtaan Rotterdamiin, SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm pahoittelee työntekijöiden puolesta, mutta matkailualan 140 000 työpaikkaa ei kiinnosta. Meille ei riitä lohduttavaa sanaa eikä toivoa. Olemme jo menettäneet osaamispääomaa, kun matkailualan ammattilaiset ovat vaihtaneet alaa, Länkinen kertoo.

Vaarallisia viestejä

Länkinen on kiukkuinen ja huolissaan julkisesta viestinnästä ja sanavalinnoista. Matkustusrajoituksista on ”salaisten asiakirjojen” perusteella lähtenyt kiertämään huhu, jonka mukaan Suomeen ei sallittaisi turisteja loppuvuoden aikana.

– Yhteistyökumppanimme Espanjassa kääntää Google Translate -sovelluksella uutisia ja lukee, että Suomeen ei pääse, joten hän tarjoaa asiakkailleen matkoja Islantiin ja Norjaan. Tämä ala elää 24-36 kuukauden aikajänteellä, mutta nyt meidän pitäisi saada tietää, mitä tapahtuu syyskuun alussa, Länkinen kertoo.

Länkistä kiukuttaa ”ympäripyöreä liibalaaba” Shengen-sopimuksen karttelusta kuukaudesta toiseen. Hänestä sopimuksen piiriin pitäisi palata mahdollisimman pian ja ottaa rokotepassi käyttöön.

– Rokotepassi, sairastettu tauti tai negatiivinen testi, joiden turvin pääsee matkustamaan. Lisäksi rokotejärjestystä pitää harkita niin, että asiakaspalvelutyötä tekevät pääsevät työterveyden kautta rokotettaviksi, koska heidät täytyy turvata ennen kuin voimme avata toiminnot. Saksassa työntekijä pääsee työterveyden kautta rokotettavaksi jo huhtikuussa. Täällä sitä on vasta väläytelty, mutta konkretia siitä, milloin, jälleen puuttuu, Länkinen kertoo.

Ravintoloille mahdoton yhtälö

Turkulainen ravintolayrittäjä Marjaana Pohjola on iloinen, että hänen ravintolansa Kuori ja Roots saavat avata oviaan ja siirtyä pois take away -myynnistä, vaikka yksityiskohdat kriteereistä ja rajoituksista ovat vielä auki.

– Samalla pelottaa, että pian rajoituksia taas kiristetään ja tästä tulee ikuinen limbo. Tällä alalla on muutenkin huono kate, eli jos saa avata 50 prosentin kapasiteetilla tai edes 25 pienemmällä kuin normaalisti, toimintaa on vaikeaa tehdä kannattavasti, Pohjola sanoo.

Ravintoloita koskee asiakasmäärän lisäksi aikataulurajoitukset. Vuoden mittaan Sosiaali- ja terveysministeriö on rajoittanut alkoholin myyntiä sekä aukioloaikoja. Kokeilussa ovat olleet muun muassa yökahvilat, jolloin ravintolan piti sulkea ovensa tunniksi, kunnes se sai avata uudelleen, vaikka aamuun asti ilman alkoholitarjoilua.

Nyt esillä on ollut vaihtoehto, jonka mukaan ravintolassa tarjoilun tulisi loppua kello 17 ja ovet sulkea kello 18, on monelle ravintolalle mahdoton yhtälö.

– Siinä ei ole mitään järkeä. Ei virus tartu huonommin lounasaikaan kuin iltakuuden jälkeen, Pohjola sanoo.

Epämääräiset tiedot viime tingassa, ovat olleet ravintoloiden riesana pitkin matkaa. Rajoituksia on esimerkiksi määrätty alkaviksi sinä päivänä, kun niistä on päätetty. Se on yritykselle kestämätön tilanne.

– Lomautuksiin varautuminen vie kaksi viikkoa, mutta nyt täytyy toimia arpapelillä sen suhteen, mitä ehkä tulee tapahtumaan ja lomauttaa henkilökuntaa varotoimenpiteenä.

Exit-strategiaa saavat nyt kommentoida kaikki Otakantaa.fi-palvelussa. Kommentointimahdollisuus vaatii rekisteröitymisen.

– Aion kommentoida yksityishenkilönä, yrityksenä ja Kauppakamarin kanssa, Länkinen sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva Getty Images