13.4.2021 klo 13:51
Uutinen

Yritykset toivovat helpotuksia määräaikaisiin työsopimuksiin – syy löytyy nuorista: ”Vakituisiin paikkoihin tulee vähemmän hakijoita”

Henkilöstöpalveluyrityksen johdosta muistutetaan, että yhä harvempi nuori haluaa sitoutua työntekijän palvelukseen pitkiksi ajoiksi.

Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan yrittäjät pitävät määräaikaisten työsopimusten helpottamista keinona tehokkaampaan työllistämiseen. Kyselytulosten perusteella suurempi vapaus tehdä määräaikaisia työsopimuksia kannustaisi yrittäjiä palkkaamaan lisää työntekijöitä.

– Kriisin exit-toimena kannattaisi ehdottomasti helpottaa määräaikaisia työsopimuksia. Se ei maksaisi mitään, mutta toisi todennäköisesti uusia työpaikkoja, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.

Samalla linjalla on myös kotimaisen henkilöstöpalveluyritys Amikon toimitusjohtaja Jari Parkkinen.

– Näen, että määräaikaisilla sopimuksilla saadaan enemmän joustoa työmarkkinoille. Jos esimerkiksi tuotannon vaihtuvuus on yrityksessä suuri, tilannetta voidaan parantaa käyttämällä määräaikaisia sopimuksia. Hyötyä on myös epidemiatilanteissa.

Yrittäjägallupiin vastaajista 63 prosenttia pitää määräaikaisia työsopimuksia tehokkaimpana tapana työllistämisen lisäämiseen. Toiseksi suosituin tapa on henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen alle 10 henkilön yrityksissä (61 prosenttia vastaajista).

– Tämä kertoo siitä, että koronakriisin takia pitää olla joustavammat pelisäännöt, Yrittäjien Petri Salminen sanoo.

Seuraavaksi tärkeimmiksi keinoiksi nousivat runsaampi tarjonta palkkatuesta (59 %), paremmat mahdollisuudet sopia työehdoista yritystasolla (58 %) ja takaisinottovelvollisuuden poistaminen (57 %). Työpaikkasopimisen liikkumatila ja takaisinottovelvoitteen poisto korostuvat yli kymmenen työllistävissä yrityksissä.

”Nuoret haluavat tehdä pätkiä”

Parkkisen mukaan yritykset suhtautuvat hyvin määräaikaisten sopimusten käyttämiseen.

– On myös niin, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kaikki nuoret eivät edes halua vakituiseen työhön. He haluavat tehdä pätkiä ja keskittyä sitten johonkin muuhun. Ei ole enää niin, että halutaan olla samassa paikassa ja pitkissä työsuhteissa. Tämä on ollut iso muutos työmarkkinoilla. Nuorille ei enää riitä neljän viikon lomakertymä.

Ilmiö näkyy käytännön henkilöstöpalveluyrityksen arjessa.

– Itse asiassa on niin, että jos meillä on haussa vakituinen työpaikka, siihen tulee vähemmän hakijoita kuin määräaikaisiin pätkiin. Pelikenttä on muuttunut, Parkkinen lisää.

Yrittäjägallupin tulokset kertovat, että etenkin rakennusalalla ja isommissa yrityksissä normien keventäminen lisäisi työllistämishaluja.

Yrittäjiltä kymmenen kohdan ohjelma

Hallitusohjelmassa hallitus on sitoutunut merkittävään työllisyysasteen parantamiseen. Jos tavoitteeseen aiotaan päästä, Yrittäjien mukaan tarvitaan erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille toimivia keinoja. Päätöksiä toivotaan ensi viikon puoliväliriihestä.

– Yrittäjägallup osoittaa, jos on tahtoa, on keinoja helpottaa työllistämistä. Vastuulliset poliitikot eivät voi ohittaa näitä tuloksia. Esitämme, että hallitus edistää puoliväliriihessään ainakin määräaikaisten sopimusten helpottamista, työpaikkasopimista ja mahdollistaa takaisinottovelvoitteen poistamisen paikallisesti sopimalla, Petri Salminen sanoo.

Suomen Yrittäjät ehdottaa hallitukselle 10 keinoa parantaa työllisyyttä ja 10 keinoa auttaa yrittäjiä pärjäämään.

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1120 pk-yrityksen edustajaa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi