Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Koronatodistus avaisi ovet tapahtumiin – Työ ja Huvi -yrittäjä: ”Se olisi hyödyllinen työväline”

Tapahtuma-alan yrittäjän Kreetta Luoman mielestä koronatodistus olisi ratkaisevan tärkeä työkalu, jotta messuja ja konferensseja voitaisiin järjestää. Todistus pitäisi saada käyttöön nopeasti, koska siten edes osa kesän tilaisuuksista toteutuisi. Isoista festivaaleista Ruisrock ilmoitti torstaina ja Provinssi perjantaina peruuttavansa tämän kesän tapahtuman.

Elinkeinoelämän järjestöt mukaan lukien Suomen Yrittäjät antoivat torstaina kannanoton, jossa vaativat hallitusta edistämään koronatodistuksen käyttöönottoa nopeasti. Kannanoton mukaan digitaalinen koronatodistus vahvistaisi terveysturvallisuutta ja mahdollistaisi yhteiskunnan pysymisen avoinna. Koronatodistus oli tärkeä etenkin tapahtuma-alalla sekä matkailussa.

Koronatodistuksen ”vihreä valo” olisi mahdollista saada joko koronarokotteen, tuoreen negatiivisen koronatestituloksen tai hiljattain sairastetun koronainfektion myötä.

Suomen Yrittäjien lisäksi kannanoton antajina ovat Elinkeinoelämän Keskusliitto, Keskuskauppakamari, Palvelualojen työnantajat ja Tapahtumateollisuus.

Koronatodistus lisäisi turvallisuutta

Kreetan Työ ja Huvi -yritystä pyörittävä Kreetta Luoma pitää koronatodistusta hyvänä apuna normaaliin toimintaan siirtymisessä, vaikka se lisäisikin tapahtumajärjestäjien työtä.

− Se olisi yksi hyödyllinen työväline. Sen avulla kävijät tietäisivät olevansa turvallisesti tapahtumassa mukana, Kreetta Luoma sanoo.

Todistuksen käyttöönottoon liittyy Luoman mukaan varmasti aluksi haasteitakin.

− Jos ei voi ottaa rokotetta esimerkiksi sairauden takia, siitä täytyisi olla jokin todiste. Jos taas omasta päätöksestään ei ota rokotetta, voi varmaan jäädä tilaisuuksista pois.

Tuoreen negatiivisen koronatestituloksen saamisessakin voi olla joskus hankaluutta.

− Jos paikkakunnalla on iso tapahtuma, voi testaus ruuhkautua, jos kaikki haluavat samoina päivinä testiin.

Kreetan Työ ja Huvi on kokous-, kongressi- ja tapahtumatoimisto, jonka työt loppuivat koronan tullessa liki kokonaan. Luoma toivoo, että päätös koronatodistuksesta tehtäisiin nopeasti, jotta se nopeuttaisi tapahtuma-alan ahdinkoa.

− Kesällä ja syksyllä ei liikuta varmaan vielä aivan puhtailla vesillä, mutta todistuksen avulla tilaisuuksia voitaisiin järjestää. Itse valmistelen paria tapahtumaa syksylle. Nyt ollaan veitsenterällä, mutta olen toiveikas.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoi torstaina Ylen aamussa, että ministeriössä on valmisteilla iso tukipaketti kulttuuri- ja tapahtuma-alan freelancereille.

Kreetta Luoma pitää tukea tapahtuma-alalle erittäin tarpeellisena, joskaan tämän lausunnon perusteella ei tiedä, koskeeko se häntä, joka toimii yksinyrittäjänä Ky-muotoisen yrityksen kautta.

− Odotan jännityksellä, mitä tämä tuki tarkoittaa. Aion hakea nyt kustannustukea, mutta se voi kaatua siihen, että kulut ovat liian pienet, koska olen joutunut karsimaan kaiken mahdollisen. Pienikin tuki olisi todella tärkeä, sillä se auttaa taas hieman eteenpäin eikä tarvitsisi lopettaa firmaa.

Festivaalijohtaja panostaisi pikatestaukseen

Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen kannattaa lämpimästi koronatodistuksen käyttöönottoa. Ensi kesän festivaalin järjestelyihin se ei kuitenkaan ehdi vaikuttaa.

− Olemme niin lähellä kesää, että päätös siitä ei ole relevanttia meille nyt, mutta toivon, että asia edistyy ja siitä on hyötyä jatkossa.

Tapahtumajärjestäjät ovat yrittäneet Rumpusen mukaan pitää asiaa esillä koko talven ajan.

− Olisi erittäin tärkeätä panostaa pikatestaukseen. Siihen tarvittaisiin asiantuntijoiden hyväksymä toimintamalli, Rumpunen korostaa.


Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Saara Autere / Ruisrock 2019 ja Kreetan Työ ja Huvi

Lue myös: Tanssiminen kielletty, mutta se ei vähennä iloa harvinaisilla livekeikoilla | Yrittajat.fi