Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Vöner siirtää tuotantonsa Saksasta Suomeen, mikä on ollut toive alusta lähtien – "Nyt oli vaihtoehtoja, joista valita"

Siirto on arvovalinta, mutta myös tehokkuuskysymys.

Vöner kasviproteiinituotteet valmistetaan tästä lähtien Suomessa. Osa Vöner Oyj:n tuotteista, kuten kastikkeet keväällä kauppoihin tulevat pihvit tuotettiin jo alusta alkaen kotimaassa, mutta jatkossa kaikki Vönerin tuotteet tullaan valmistamaan kotimaassa.

– Tuotanto kotimaassa on ollut tahtotilamme alusta pitäen. Alkutaipaleella yhteistyökumppaneillamme ei ollut oikein uskoa meihin, mutta nyt meillä on näyttöjä, eikä vegebuumikaan jäänyt tähdenlennoksi. Nyt meillä oli yhteistyökumppaneissa vaihtoehtoja, joista valita, Vönerin perustajaosakas ja luova johtaja Siva Parlar sanoo.

Ekologisuus ja täysin kasvipohjaiset tuotteet ovat olleet yrityksen kulmakivi. Tuotannon siirtyminen

Saksasta Suomeen on tehnyt koko tuotantoketjusta myös paljon ekologisemman.

Jatkossa Vönerin tuotteet valmistaa Tamminen Oy, joka mahdollistaa yritykselle suurempaa tuotantokapasiteettia ja tehokkaampaa tuotekehitystä.

– Tämä helpottaa tuotekehitystä valtavasti, kun voin ajaa kotoa 20 minuuttia Tammiselle sen sijaan, että lennän Saksaan ja yövyn hotellissa. Ensimmäinen kriteeri olivat henkilökemiat, mutta Tamminen pystyy tekemään tuotteesta täysin samanlaista kuin saksalainen tuottaja, eli maku ja rakenne eivät muutu, Parlar sanoo.

Kotimainen tuotanto on yritykselle arvovalinta, sillä tuotanto ei ole halvempaa kotimaassa. Arvot ovat kuitenkin tärkeä osa yrityksen toimintaa.

Vöner Oyj on neljässä vuodessa ollut edistämässä Suomen kasviproteiinimarkkinoita ja ollut mukana edistämässä suomalaisia ruokailutottumuksia kohti vastuullisempaa ruokavaliota.

Suomessa tuotettu ruoka on aina ollut huippuluokkaa ja siihen luotetaan myös maailmalla. Tämän myötä Vöner Oyj:lle on myönnetty Suomen avainlippusertifikaatti.

Pk-yritykset suunnittelevat tuotannon siirtämistä Suomeen

Vöner ei ole yksin tuotannon kotiuttamissuunnitelmien kanssa. Esimerkiksi turkulainen ulkoaltaita ja -tulia valmistava Drop Design Pool siirsi tuotannon Virosta Suomeen viime keväänä.

Koronakriisi on aiheuttanut monilla aloilla tuotteiden ja osien toimitusvaikeuksia, mikä osoitti monen yrityksen toiminnan haavoittuvuuden.

Ylen tekemässä jutussa vuoden 2020 toukokuussa todetaan, että useat pk-yritykset suunnittelevat tuotannon siirtämistä kotimaahan. Tuotantokustannukset nousevat myös Kiinassa, mikä ajaa muutosta tuottaa tuotteita lähempänä Euroopassa ja Baltiassa.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi