16.4.2021 klo 15:25
Uutinen

Gallup: Yrittäjät sopisivat paikallisesti mieluiten koko henkilöstön kanssa – vain 2 % luottamusmiehen kanssa

Selvästi yli 80 prosenttia alle 10 henkilöä työllistävistä yrittäjistä haluaisi sopia koko henkilöstön kanssa. Luottamusmiehen kanssa ei halua sopia juuri kukaan: vain kaksi yritystä sadasta.

Tiedot käyvät ilmi Kantarin Suomen Yrittäjien pyynnöstä tekemästä Yrittäjägallupista, johon vastasi 1120 pienen ja keskisuuren yrityksen edustajaa.

Alle 10 työntekijän mikroyrityksiä on ylivoimaisesti suurin osa Suomen työnantajayrityksistä.

– Tutkimus osoittaa, että yrityksissä halutaan sopia eniten koko henkilöstön kanssa. Isoissa yrityksissä myös koko henkilöstöä edustava luottamusvaltuutettu nousee vahvaan rooliin, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.

30 prosenttia yli kymmenen henkeä työllistävistä haluaa sopia koko henkilöstöä edustavan luottamusvaltuutetun kanssa.

Ammattiliiton jäseniä edustavan luottamusmiehen kanssa haluaa sopia vain kaksi prosenttia eli ei juuri kukaan. Tilanne on sama sekä työnantajaliittoihin kuuluvissa että niihin kuulumattomissa yrityksissä.

– Toivon, että tämä herättää ammattiliitot pohtimaan, miksi luottamusmiesjärjestelmä on niin vastenmielinen yrityksille, Pentikäinen sanoo.

– Tämä osoittaa vannoutuneimmallekin liiton miehelle, että luottamusmiespakon laajentaminen on kuollut ajatus eikä saa yrityksistä vastakaikua.

Tuottavuus ja työllisyys paranisivat työpaikkasopimista lisäämällä

Yrittäjät uskovat vahvasti, että paikallisella sopimisella voidaan parantaa tuottavuutta (80 %), turvata työpaikkoja (70 %) ja luoda uusia työpaikkoja (69 %). Suomen Yrittäjät on arvioinut, että paikallisen sopimisen lisääminen voisi tuoda 10 000–15 000 uutta työpaikkaa. Arvio perustuu muun muassa pk-yritysbarometriin, johon vastaajina on tuhansia yrityksiä kaksi kertaa vuodessa.

– Kun näin on, on vaikea keksiä yhtään järkisyytä siihen, miksi sitä ei haluta voimakkaasti edistää, työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo.

Aihe on erittäin ajankohtainen, sillä hallituksen on määrä päättää ensi viikolla puoliväliriihessään, miten se lisää työllisyyttä.

Paikallisen sopimisen edistäminen ei edennyt hallituksen asettamassa työryhmässä, jossa oli edustus niin työnantajien kuin työntekijäliittojen puolelta. Ryhmässä olivat mukana muun muassa Suomen Yrittäjät, Elinkeinoelämän keskusliitto, SAK ja Akava.

Paikallisen sopimisen työryhmä lopetti työnsä pystymättä antamaan yhteistä esitystä.

Työajoista halutaan sopia eniten

Selvästi eniten halutaan sopia työajoista (63 %). Sen jälkeen tulee palkkaan liittyviä asioita, kuten tulos- ja bonuspalkkiot (54 %) ja palkan korotukset (51 %).

Eniten tarvetta työpaikkasopimiselle on teollisuudessa ja yli kymmenen hengen yrityksissä. Kaupan alalla korostuu tarve sopia tauoista ja sunnuntaikorvauksista.

Helppoa sopiminen ei toki ole: 47 prosenttia yrittäjistä ei pidä työpaikkasopimista yksinkertaisena.

Työnantajaliittoihin kuulumattomien, työehtosopimuksia yleissitovuuden perusteella noudattavia yrityksiä sitoo noin 50 paikallisen sopimisen kieltoa. Toisaalta, mitä isompi yritys, sitä hankalammaksi paikallinen sopiminen koetaan.

– Työnantajaliittojen jäsenet kokevat sen hankalampana kuin ei-jäsenet, mitä selittänee yrityskoko, Janne Makkula arvioi.

Näin kysyttiin

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1120 pk-yrityksen edustajaa.

Tiedot kerättiin 19.3.–24.3.2021. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

toimitus(at)yrittajat.fi